Podpowiadamy jak parzyć aromatyczną kawę i efektownie serwować gościomDla porannego pobudzenia lub towarzysko, w domowym zaciszu lub w kawiarni – kawę pijemy z wielu powodów i w różnych miejscach. Towarzyszy nam ona jednak na co dzień i trudno znaleźć osobę, która nie lubi filiżanki aromatycznego americano lub delikatnego cappuccino. Z tego powodu warto wiedzieć więcej o tym, jak parzyć aromatyczną kawę i efektownie serwować ją swoim gościom.

Czym właściwie jest kawa?

Kawa to napój przygotowywany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Zazwyczaj podaje się ją na gorąco. Wyróżnia się dwa gatunki kawy: arabica i robusta. Różnią się przede wszystkim miejscem i warunkami uprawy, ale także smakiem napoju przygotowywanego z ziaren. Arabica jest delikatna i aromatyczna, natomiast robusta bardziej ostra i gorzka, zawiera także więcej kofeiny.

Jak prawidłowo parzyć kawę?

Na rynku można kupić kawę w postaci ziaren niepalonych („kawa zielona”), ziaren palonych, kawę mieloną lub rozpuszczalną. W zależności od rodzaju, proces jej przygotowania będzie inny. Wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów kaw. Są to: espresso, ristretto, americano, flat white, cappucino, cafe latte, latte macchiato, mocha, irish coffee i frappe.

Do przyrządzenia aromatycznej kawy można użyć ekspresu do kawy. Na rynku dostępne jest wiele rodzajów takich urządzeń. Większość posiada funkcję mielenia ziaren kawy, a także pienienia mleka. Do zaparzenia pysznej kawy można użyć także innych urządzeń np. kawiarki lub tzw. alternatywnych metod parzenia kawy np. chemex. Chemex to rodzaj prostego ekspresu do kawy, w którym wrzątek w szklanym naczyniu powoli przesiąka przez papierowy filtr wypełniony zmielonymi ziarnami kawy. Taki sposób parzenia pozwala na uzyskanie dużych ilości intensywnej, czarnej kawy. Następnie można podawać ją gościom w eleganckim dzbanku.

Espresso

Używając kawiarki, po kilku minutach pod wpływem ciśnienia po uzyskamy aromatyczne espresso. Espresso ma pojemność 25-35 ml i bardzo intensywny smak i zapach. Jest to kop energetyczny, ponieważ tak przyrządzona kawa to duże stężenie kofeiny. Espresso powinno być podawane w małych filiżankach – zazwyczaj napój wypełnia naczynie do połowy. Najlepiej jeśli filiżanka przed nalaniem kawy jest podgrzana – pozwala to wydobyć pełen aromat napoju. Często do espresso podaje się również wodę w małym kieliszku, aby oczyścić kubki smakowe i w pełni cieszyć się smakiem kawy. Espresso stanowi równie podstawę innych kaw, także tych do których przyrządzenia potrzebne jest spienione mleko. Jego nazwa pochodzi najprawdopodobniej od włoskiego espressivo, co oznacza wyrazisty. I taka jest właśnie ta kawa – pyszna i wyrazista.

Ristretto

Ristretto przygotowuje się tak samo jak espresso, ale przy użyciu dwa razy mniejszej ilości wody. Przez to kawa ta jest jeszcze mocniejsza i intensywniejsza. Do podania aromatycznego ristretto również potrzebne są małe filiżanki do espresso. Klasyczna „mała czarna” to americano, czyli espresso zalane gorącą wodą.

Flat white

Gdy podwójne espresso zalejemy podgrzanym mlekiem, otrzymamy flat white czyli klasyczną białą kawę. Zarówno americano jak i flat white są idealne na pierwszą poranną kawę, jak i na popołudniowe doładowanie energii. W zależności od okoliczności, można podawać je w eleganckich filiżankach (większych niż te do espresso) ze spodkiem lub w porcelanowych kubkach. Przy okazji wizyty przyjaciół lub rodziny lepiej sprawdzą się filiżanki, natomiast idealnym uzupełnieniem poranka we dwoje lub popołudnia z książką będzie aromatyczna kawa w oryginalnym kubku.

Jeśli w porannym pośpiechu nie zdążymy wypić naszego americano lub flat white lub też mróz za oknem bardzo doskwiera w drodze do pracy, możemy wykorzystać kubek termiczny. Dzięki swojej budowie, kubki termiczne zachowują nie tylko temperaturę kawy, ale i jej aromat, a przy tym zabezpieczają przed oparzeniami, więc bez obaw możemy używać ich w pośpiechu.

Cappuccino

Kolejnym popularnym rodzajem kawy jest cappuccino. Przyrządza się je z espresso oraz ok. 100 ml spienionego, ciepłego mleka. Jeśli nie mamy ekspresu do kawy z funkcją spieniania, do spienienia mleka możemy użyć spieniacza ręcznego. Tak przygotowane cappuccino najlepiej smakuje podane w eleganckiej filiżance ze spodkiem.

Kawa latte, mocha, irish coffee

Jeśli dodamy więcej spienionego mleka uzyskamy latte (jeśli trzy warstwy – espresso, mleko i spienione mleko - są od siebie wyraźnie oddzielone to mamy latte macchiato). Inny jest sposób podawania – zarówno cafe latte jak i latte macchiato należy serwować w wysokich szklankach. Co ciekawe, taką kawę tradycyjnie najczęściej pije się we Włoszech do śniadania.

Gdy do tradycyjnego latte dodamy trochę czekolady, uzyskamy słodką i aromatyczną mocha. Na relaksacyjne popołudnie idealna jest irish cofffe. Jest to espresso z 40 ml podgrzanej whisky oraz udekorowane u góry bitą śmietaną. Najlepiej prezentuje się w szklance na nóżce.

W upalne dni warto przygotować frappe, czyli espresso z mlekiem i kostkami lodu. Serwuje się je w szklance o grubych ścianach.

Świat kawy skrywa wiele tajemnic. Aby w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem, warto zainwestować w odpowiednie naczynia. Nic nie zastąpi filiżanki dobrze przyrządzonej kawy, wypitej w towarzystwie przyjaciół lub też kubka aromatycznego napoju podczas leniwego poranka we dwoje.