Jak przechowywać pierniki, żeby były miękkie? Sprawdzone porady Choinka, dźwięk kolęd i zapach pierników – to bez wątpienia pierwsze skojarzenia ze świętami. Pierniczki to korzenne ciasteczka, które od lat umilają okres przedświąteczny. Są idealnym dodatkiem do kawy, a także świetnym pomysłem na drobny upominek. Zazwyczaj przygotowujesz je na kilka dni lub nawet tygodni przed świętami. Co zrobić, żeby pierniki były miękkie? Mamy kilka sprawdzonych porad.

Ciasto piernikowe

W średniowieczu pierniki były uważane za produkt niezwykle luksusowy i dostępny jedynie dla najbogatszych. Przepis był pilnie strzeżoną tajemnicą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Obecnie każdy może upiec te ciasteczka w domu lub kupić gotowe, a następnie przechowywać w kuchni czy spiżarni. Tradycyjnie, pierniki przygotowujemy z mąki, mleka, jajek, miodu, cukru, masła, odrobiny sody oczyszczonej oraz, co najważniejsze, przyprawy piernikowej. Można kupić gotową przyprawę, w skład której na pewno wchodzą cynamon, goździki, imbir, kardamon, anyż, ziele angielskie, kolendra i gałka muszkatołowa. To im pierniczki zawdzięczają swój niepowtarzalny aromat. Z ciasta piernikowego możemy wycinać dowolne kształty za pomocą foremek, np. choinki czy gwiazdki.

Jak przechowywać pierniczki świąteczne?

Jeśli przygotowujesz tradycyjne pierniczki na kilka tygodni przed Świętami Bożego Narodzenia, to najprawdopodobniej będą dość twarde po upieczeniu. Aby zmiękły i były idealne do jedzenia, konieczne jest ich właściwe przechowywanie. Wtedy pierniki nie wyschną, ale nabiorą wilgoci, a dzięki temu uzyskają idealną miękkość. Samo naczynie, które wybierzesz do przechowywania pierników, również może stanowić ozdobę kuchni czy jadalni. Warto z różnych propozycji wybrać tę, która najlepiej dopasowana jest do wnętrza. We wnętrzu w stylu skandynawskim świetnie sprawdzą się naczynia w geometryczne kształty lub granatowe wzory. Do innych wnętrz możesz wprowadzać kolor poprzez wielobarwne dodatki.

Jak przechowywać pierniki, aby były miękkie?

Konieczne jest zamykane naczynie, do którego włożysz pierniczki. Idealnie sprawdzą się metalowe puszki. Ich wybór jest ogromny, zarówno pod względem rozmiarów, jak i wzorów. Na pewno każdy znajdzie propozycję, która będzie pasować do wnętrza. Najważniejsze, aby puszka była zamykana. Dzięki temu pierniki nie wyschną.

Pierniki w ozdobnej puszce to również oryginalny pomysł na prezent świąteczny. Po zjedzeniu korzennych łakoci puszka nadal będzie służyć w kuchni do przechowywania suchych produktów. Dla tych, którzy lubią minimalistyczny design, doskonały będzie zestaw puszek metalowych Fleur Blue lub Amanda Indigo duńskiej marki Green Gate. Miłośnikom nowoczesnych wzorów na pewno przypadną do gustu różnokolorowe puszki od Krasilnikoff. Można postawić również na niezwykle eleganckie puszki Shirley lub Abelone od Green Gate, które dzięki czerwonym wzorkom, na pewno będą świetnie wyglądać na świątecznym stole. Metalowe puszki będą doskonałym wyborem na przechowywanie pierników.

 

Jak przechowywać pierniczki w pojemniku porcelanowym?

Dobrym wyborem będzie również pojemnik porcelanowy, pod warunkiem, że ma pokrywkę. To obowiązkowy element tego typu naczynia, gdy szukasz rozwiązania do przechowywania pierniki. Miłośnicy stylu skandynawskiego na pewno będą zachwyceni pojemnikami porcelanowymi marki Mr&Mrs Clynk. Są one białe, zdobione geometrycznymi wzorami w różnych kolorach, a pokrywka jest drewniana. Te pojemniki będą strzałem w dziesiątkę. Nie tylko są idealne do przechowywania pierniczków, ale także stanowią elegancką ozdobę kuchni czy jadalni. Dobrym wyborem będzie również zakręcany słoik porcelanowy Maison Mint od Green Gate. Wypełniony korzennymi ciasteczkami, jest świetnym pomysłem na drobny upominek.

Jak długo mogą leżeć pierniczki?

Dobrze przechowywane mogą wytrzymać nawet kilka miesięcy. Jednak zazwyczaj, pieczemy je w listopadzie, a zjadamy w okresie świątecznym i noworocznym. Jeśli sprawdziłeś, jak przechowywać pierniki aby zmiękły, a ciasteczka nadal są twarde, można je jeszcze uratować. Do puszki czy pojemnika warto dodać ćwiartki jabłka, cytryny, skórkę pomarańczową lub obierki z jabłka. Dzięki temu pierniczki będą chłonąć wilgoć z owoców oraz nabiorą owocowego aromaty.

Jeśli nie chcesz, aby ciasteczka zyskały zapach owoców, dobrze sprawdzi się również kromka chleba razowego. Należy umieścić ją w górnej części pojemnika z piernikami. Po dniu pierniczki zmiękną, a chleb stwardnieje. Jeśli trochę przesadziłeś i pierniczki są zbyt miękkie, do pojemnika należy wrzucić trochę gruboziarnistej soli (koniecznie w woreczku np. lnianym). Sól wyciągnie wilgoć, a pierniki stwardnieją. Pamiętaj również, że lepiej lukrować pierniczki, gdy już będą miękkie. Przedwcześnie nałożony lukier może hamować pochłanianie wilgoci.

 

Te kilka rad, co zrobić, żeby pierniki były miękkie, sprawi, że wypieki będą idealne.