Jakie kieliszki do wina wybrać?Do posiłku, podczas celebracji, uroczystości czy po prostu dla relaksu – wino towarzyszy nam w wielu sytuacjach. W zależności od otoczenia, okoliczności i własnych preferencji smakowych, wybieramy inny rodzaj wina. Dobrze wiedzieć, jakie kieliszki do wina wybrać, aby jak najlepiej cieszyć się jego smakiem.

Kieliszek do wina – od czego zależy wybór?

Historia wina jest bardzo długa, pierwsze wzmianki o tym trunku można znaleźć już w greckiej mitologii i Biblii. Przez wieki zmieniały się sposoby jego wytwarzania i serwowania. Obecnie winem nazywamy napój alkoholowy zawierający od 9 do 18% objętości etanolu. Otrzymuje się je w wyniku fermentacji winogron, moszczu winogronowego (wino gronowe) lub owoców, ewentualnie moszczu owocowego (wino owocowe). W skład wina, oprócz etanolu, wchodzi także woda, cukier, aromaty i kwasy organiczne. Szczególnie ważne są te dwa ostatnie, ponieważ mają duży wpływ na smak i zapach wina.

Wina dzielimy przede wszystkim ze względu na szczep, barwę, zawartość alkoholu, zawartość dwutlenku węgla, cukru oraz ze względu na czas konsumpcji. Dla doboru idealnego kieliszka do wina kluczowe są podziały ze względu na barwę i zawartość dwutlenku węgla, ponieważ to one warunkują, w jakim kieliszku do wina poczujemy pełnię smaku i aromatu.Ze względu na barwę wina dzielimy na:

  • białe – barwa od jasnożółtej do zielonkawej lub brązowej,
  • różowe – barwa od jasnopomarańczowej do fioletowej,
  • czerwone – barwa od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej.

W zależności od barwy powinniśmy wybrać inny kieliszek do wina, aby wydobyć cały smak, jaki ma do zaoferowania.

Jakie kieliszki do białego wina?

Białe wino wytwarza się w wyniku fermentacji alkoholowej bezbarwnego miąższu winogron o jasnej lub ciemnej skórce tak, aby otrzymać żółtą barwę i klarowność końcowego produktu.Białe wina są bardzo różnorodne, co zależy min. od szczepów winogron, z których są produkowane. Najpopularniejsze to: chardonnay, sauvignon, riesling, znane są także mieszanki różnych szczepów jak np. tokaj.

Białe wino powinno być serwowane w temperaturze 10-12 stopni Celsjusza. Kieliszki do białego wina są mniejsze od tych do czerwonego, mają długą nóżkę i są dość smukłe. Wynika to z tego, że białe wino nie wymaga tak dużego kontaktu z powietrzem, aby wydobyć pełnię swego smaku. Aromat wina białego jest delikatniejszy niż czerwonego, więc w dużym kieliszku mógłby się zagubić. Przez to, że wino białe jest serwowane schłodzone, mniejszy kieliszek pomaga także utrzymać temperaturę.

Jakie kieliszki do wina różowego?

Różowe wino produkuje się najczęściej z ciemnych winogron w procesie zbliżonym do tworzenia wina czerwonego. Idealna temperatura serwowania tego rodzaju wina to 11-13 stopni Celsjusza. Dużym plusem różowego wina jest jego uniwersalność w zestawieniu z jedzeniem – pasuje niemal do wszystkich potraw od sałatek, poprzez pizzę, sushi, owoce morza po białe mięso. Wino różowe uznawane jest za bardzo przystępne w smaku. W ostatnich latach zyskało dużą popularność. Kieliszek schłodzonego, różowego wina doskonale smakuje w upalny letni dzień. Różowe wino powinno serwować się w kieliszkach o krótkiej, wąskiej czaszy, najczęściej w kształcie tulipana. Dzięki szerszemu dołowi i węższej górze powierzchnia wina ma mniejszy kontakt z powietrzem. Najlepiej, aby kieliszek do różowego wina miał mniejszą pojemność, niż kieliszek do wina białego. Wszystko po to, aby zachować niską temperaturę trunku, co jest bardzo pożądane przy tym rodzaju wina.

Jakie kieliszki do czerwonego wina?

Wino czerwone ma najdłuższy i najbardziej skomplikowany proces produkcji ze wszystkich win. Finalny produkt oferuje nam zazwyczaj bogaty bukiet aromatów i smaków. Czerwone wino powinno być serwowane w temperaturze 16-18 stopni Celsjusza. Przez to idealny kieliszek do czerwonego wina jest większy niż do pozostałych win, ma szeroką górę. Powierzchnia trunku ma większy kontakt z powietrzem, co pozwala wydobyć smak i zapach, nie musimy też tak bardzo dbać o utrzymanie schłodzonej temperatury, jak to jest w przypadku wina białego czy różowego. Im starsze wino, tym kieliszki powinny być większe i mieć bardziej pękatą czaszę.

Jakie kieliszki do szampana?

Wina można podzielić również ze względu na zawartość dwutlenku węgla:

  • spokojne,
  • półmusujące,
  • półmusujące gazowane,
  • musujące gazowe.

Szczególnym rodzajem wina musującego jest szampan, który swoją nazwę zawdzięcza regionowi we Francji – Szampanii. Prawdziwy szampan jest produkowany tylko z konkretnych szczepów, bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Wino to poddawane jest naturalnemu procesowi dojrzewania w butelkach, przez co wytwarza się w nim dwutlenek węgla (odpowiedzialny za musowanie). Aby to nastąpiło, do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki. Prawdziwy szampan jest dość drogi i uchodzi za towar luksusowy.

Na rynku dostępne są także inne rodzaje wina musującego. Wino musujące powinno być serwowane w najniższej temperaturze – między 6 a 8 stopni Celsjusza. Wina musujące wymagają zupełnie innego rodzaju kieliszka niż wina białe, różowe i czerwone. Kieliszek do szampana powinien być wysoki i wąski. Pozwala to na zachowanie niskiej temperatury trunku, a także powolne uwalnianie się „bąbelków”, odpowiedzialnych za to, że wino jest musujące. Najpopularniejszy rodzaj kieliszka do szampana to tzw. flet, czyli kieliszek wąski, wysoki, na długiej nóżce, o prostych ściankach. Idealne będzie np. różowy kieliszek do szampana marki Lisbeth Dahl.

Wybór wina i kieliszka - wskazówki

Podczas szukania idealnego wina dla siebie, warto zwrócić uwagę na podział win ze względu na zawartość cukru:

  • wytrawne - o zawartości cukru do 1,5%, 
  • półwytrawne - o zawartości cukru od 2 do 4% ,półsłodkie - o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%,
  • słodkie - o zawartości cukru od 8 do 16%,
  • bardzo słodkie - o zawartości cukru powyżej 16%.

Podział ten dotyczy wszystkich rodzajów win: białych, różowych, czerwonych i musujących. Chociaż kultura picia wina jest bardzo rozbudowana i wciąż ewoluuje, to pewne zasady są w niej niezmienne. Wśród nich jest dobór odpowiedniego kieliszka do rodzaju wina, co nie będzie już problemem. Co ważne, kieliszka do wina nie należy wypełniać w całości. W przypadku wina białego i różowego idealne będzie pół kieliszka, wina musującego – około 4/5 kieliszka typu flet, a dla wina czerwonego zaledwie 1/3. Pozwoli to wydobyć pełnię smaku z trunku. Nóżka kieliszka powinna być na tyle długa, aby móc za nią swobodnie trzymać kieliszek, nie dogrzewając dodatkowo w ten sposób wina (szczególnie ważne w przypadku wina białego i różowego).

Pojemność kieliszka do wina musi być na tyle duża, by z łatwością zamieszać winem i chłonąć jego zapach. Warto zainwestować w odpowiednie kieliszki do wina. Tylko dobór właściwego szkła pozwoli cieszyć się w pełni smakiem i aromatem zakupionej butelki wina. Nawet najlepszy rocznik nie będzie wywoływał piorunującego wrażenia, jeśli nie damy mu szansy poprzez zaserwowanie w odpowiednim kieliszku.

Polecane produkty

Kieliszek do wina Green Gate

Kieliszki do wina Nora Green Gate 6 szt.

/ 6 szt.

330,00 zł

247,50 zł

Kieliszki do wina/wody Green Gate

Kieliszki do wina/wody Stripe Blue 6 szt.

/ 6 szt.

252,00 zł

189,00 zł

kieliszki do wina La Rochere

Kieliszki do wina z motylkiem Papillon 6 szt.

/ 6 szt.

139,00 zł

125,10 zł

KIELISZEK BLUSHING BIRDS

Kieliszek Blushing Birds

/ 1 szt.
58,00 zł