INFOLINIA: 695 080 386

Przechowywanie

Bestsellery

Prawidłowa organizacja przechowywania w kuchni

Podczas projektowania swojej kuchni należy przede wszystkim pamiętać, aby przestrzeń kuchenną podzielić na kilka stref. Jakich? Strefa przygotowania posiłków, strefa gotowania/smażenia/pieczenia, strefa zmywania oraz strefa przechowywania. Skupmy się na ostatniej strefie, jaką jest strefa przechowywania. Aby utrzymać porządek w kuchni, bardzo istotna jest tzw. organizacja kuchni, czyli maksymalne zagospodarowanie przestrzeni, tak aby móc przechowywać wszystkie bibeloty kuchenne, jak również żywność.

Możliwości przechowywania jest wiele. Dobra organizacja szuflad oraz w pełni wykorzystanie wszelkich dostępnych na rynku produktów, takich jak kosze cargo do szafek kuchennych, relingi, stojaki, półki kuchenne z gałkami do powieszenia np. kubków - te wszystkie patenty pozwolą na bezpiecznie przechowywanie zastawy stołowej, garnków czy sztućców w kuchni.

Warto też zadbać o to, aby szafki zaopatrzone były dodatkowo w różnego rodzaju organizery, separatory lub po prostu różnej wielkości półki czy szuflady. Wszystko to uchroni naczynia i akcesoria kuchenne od niepożądanych zgnieceń, otarć czy jakichkolwiek innych uszkodzeń. Prawidłowa organizacja bez wątpienia ułatwi funkcjonowanie i poruszanie się nawet w malutkiej kuchni.

organizacja przechowywania w kuchni
pojemniki i puszki kuchenne do przechowywania

Przechowywanie w kuchni – jak przechowywać żywność?

Bardzo ważną kwestią jest również odpowiednie przechowywanie żywności, co ma znaczny wpływ na jej świeżość, trwałość i smak. Jak zatem prawidłowo przechowywać produkty spożywcze? Niezbędnikiem do przechowywania żywności w każdej kuchni są pojemniki i puszki kuchenne. Pojemniki mogą być porcelanowe, kamionkowe, plastikowe, drewniane lub szklane. Puszki natomiast najczęściej wykonane są z metalu. Co je łączy? Zarówno pojemniki jak i puszki kuchenne, aby ich funkcjonalność została zachowana, muszą być szczelnie zamykane pokrywką (pojemniki często jeszcze w pod pokrywką mają silikonowa gumkę). Szczelne zamknięcie zabezpiecza produkty spożywcze przed wilgocią i zachowuje ich świeżość.

Pojemniki i puszki do przechowywania

W pojemnikach oraz puszkach można przechowywać herbatę, kawę, suszone owoce czy ciastka. Warto zaopatrzyć się w pojemniki lub puszki o pięknym designie pasującym do wnętrza kuchni. Marka Green Gate oferuje szeroką gamę kolorowych puszek z kwiecistymi motywami, natomiast puszki marki Krasilnikoff zdobione są różnymi napisami tj. BE HAPPY czy KEEP SMILING. Takie barwne puszki są nie tylko praktyczne, lecz również stanowią piękną ozdobę kuchni. Jak przechowywać mąkę i inne produkty sypkie, tj. makarony, płatki do mleka, cukier? Produkty sypkie najczęściej przechowuje się w szczelnie zamkniętych słoikach lub pojemnikach plastikowych. Mąka wymaga dodatkowo zamknięcia w suchym i ciemnym miejscu jakim jest szuflada.

Dobrym pomysłem jest również zaopatrzenie swojej kuchni w różnego rodzaju koszyki kuchenne ( na owoce, warzywa czy jajka), koszyki na pieczywo oraz maselniczkę na masło, które prócz funkcji estetycznej, ochroni też masło przed szybkim jełczeniem. Warto zatem dbać o odpowiednie przechowywanie żywności, gdyż tylko wtedy będziesz mieć pewność, że unikniesz problemów z molami spożywczymi, a produkty spożywcze nie zwietrzeją i zachowają swoją świeżość na długo.

przechowywanie kubków w szufladzie