Podczas projektowania swojej kuchni należy przede wszystkim pamiętać, aby przestrzeń kuchenną podzielić na kilka stref. Jakich? Strefa przygotowania posiłków, strefa gotowania/smażenia/pieczenia, strefa zmywania oraz strefa przechowywania. Skupmy się na ostatniej strefie, jaką jest strefa przechowywania. Aby utrzymać porządek w kuchni, bardzo istotna jest tzw. organizacja kuchni, czyli maksymalne zagospodarowanie przestrzeni, tak aby móc przechowywać wszystkie bibeloty kuchenne, jak również żywność.
Możliwości przechowywania jest wiele. Dobra organizacja szuflad oraz w pełni wykorzystanie wszelkich dostępnych na rynku produktów, takich jak kosze cargo do szafek kuchennych, relingi, stojaki, półki kuchenne z gałkami do powieszenia np. kubków - te wszystkie patenty pozwolą na bezpiecznie przechowywanie zastawy stołowej, garnków czy sztućców w kuchni.
Warto też zadbać o to, aby szafki zaopatrzone były dodatkowo w różnego rodzaju organizery, separatory lub po prostu różnej wielkości półki czy szuflady. Wszystko to uchroni naczynia i akcesoria kuchenne od niepożądanych zgnieceń, otarć czy jakichkolwiek innych uszkodzeń. Prawidłowa organizacja bez wątpienia ułatwi funkcjonowanie i poruszanie się nawet w malutkiej kuchni.