INFOLINIA: 695 080 386

Kolorowe talerze - nowoczesne i ponadczasowe

Ustaw kierunek malejący
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Dlaczego warto wybierać talerze kolorowe? Po pierwsze z powodu swojej barwy mogą stać się ciekawym elementem dekoracyjnym. Ponadto są one również rewelacyjnym sposobem dla dzieci, które nie chcą jeść. Gdy poda się im posiłek na oryginalnym talerzu, z pewnością szybciej się nim zainteresują i chętniej go zjedzą. Z tego właśnie powodu kolorowa zastawa bywają częstym wyposażeniem w przedszkolach, żłobkach, a nawet w szkołach.

Ostatnią zaletą jest wspomniana już możliwość moderowania apetytu i podbijania bądź osłabiania kolorem smaku potraw. Kolorowe zestawy i pojedyncze naczynia w doskonałej jakości znajdują się w ofercie sklepu Home&Passion. Wyprodukowane zostały przez renomowanych producentów porcelany i z pewnością sprawdza się w wielu kuchniach.

Jak ożywić stół za pomocą kolorowej zastawy?

Obecnie na naszych stołach coraz częściej spotyka się talerze kolorowe. Szeroka oferta na rynku powoduje, że można wybierać między wieloma barwnymi produktami wykonanymi z różnych materiałów, ozdobionych rozmaitymi wzorami. Jeśli szukamy czegoś, co ożywi stół i będzie stanowić dodatkowy element dekoracyjny, a także przyciągnie uwagę gości, to z całą pewnością talerze obiadowe kolorowe sprawdzą się w stu procentach. Do dyspozycji mamy kolory: czerwony, zielony, niebieski, żółty, a nawet czarny. Wszystko zależy od gustu oraz sposobu aranżacji pomieszczenia.

Nie da się ukryć, że szeroka paleta kolorystyczna sprawia, że zwykły posiłek zyskuje zdecydowanie bardziej efektowną oprawę, a stół wygląda intrygująco. Talerze mogą występować w wielu wariantach. Niekiedy zastawa będzie złożona z naczyń o jednej barwie, lub łączy talerze o dwóch pokrewnych odcieniach, może też mieć każdy element w innym kolorze. Bywają również komplety zestawione z naczyń pasujących do siebie barwą lub ozdobione kolorowymi motywami oraz wzorami.

Talerze w różnorodnej pasują do wnętrz urządzonych w wielu stylach. Kuchnia w stylu shabby lub prowansalskim zyska nowy charakter, jeśli na stole pojawi się stylowy zestaw talerzy, kolorowe wykonane z grubszej ceramiki, będą wyglądać znakomicie w rustykalnych klimatach. Z kolei w minimalistycznej jadalni sprawdzą się talerze nowoczesne kolorowe o nietypowym kształcie, np. kwadratowe lub prostokątne. Natomiast kolorowymi talerzami wykonanymi z porcelany można nakryć stół w każdym wnętrzu, gdyż taki szlachetny materiał sprawdzi się w każdej aranżacji.

Kolorowe talerze – jak wpłyną na apetyt?

Nikomu nie trzeba udowadniać, jak duże znaczenie w naszym życiu mają barwy. Nie inaczej jest w przypadku kolorów porcelany. Również wpływają one nie tylko na stan naszego ciała, ale i ducha, gdyż ich kolory oddziałują także na nasz nastrój.

Jak się okazuje, biała barwa talerzy może wpływać na pobudzenie ośrodku głodu. Jeśli chcemy jeść mniej, biały kolor nie będzie naszym sprzymierzeńcem, ponieważ wzmaga on poczucie głodu, i z takich talerzy zjemy sporo.

Kolor czerwony ma właściwości pobudzające, lekko podnosi nam się ciśnienie krwi, przyspiesza oddech, co przekłada się na większy apetyt. Z tego właśnie powodu niejadki mogą mieć w kuchni właśnie taki zestaw talerzy, ponieważ kolorowe naczynia w czerwonych odcieniach wzmogą ich apetyt.

Kolor pomarańczowy stymuluje nasz umysł i daje nam poczucie komfortu. Z tego właśnie powodu dania i napoje podawane w pomarańczowych naczyniach wydają nam się najsmaczniejsze. Żółty ma zbliżone właściwości do pomarańczowego, chociaż talerz w barwie cytryny dość mocno podbija smak kwaśny. Kolor ten pobudza dodatkowo przemianę materii.

Dobry apetyt gwarantuje też kolor zielony, który kojarzy się z darami natury, warzywami i ziołami oraz świeżymi warzywami. Zielony talerz kolorowy doda też jedzeniu nutkę pikanterii.

Warto wiedzieć, że doskonale na zmysły oddziałuje kolor brzoskwiniowy, który wzmacnia witalność oraz pobudza trawienie, co zapewne spodoba się osobom dbającym o linię.

Jak się okazuje, najmniej zjemy z talerzy niebieskich, ponieważ kolor ten zupełnie nie kojarzy się z jedzeniem, a dodatkowo ma właściwości wyciszające i uspokajające, które powodują, że nasz apetyt pracuje na zwolnionych obrotach. Jeśli więc jesteśmy na diecie i kładziemy sobie porcję jedzenia na talerz kolorowy, wybierzmy niebieski. Warto wiedzieć, że chłodne odcienie błękitów sprzyjają gaszeniu pragnienia.

Róż kojarzy nam się ze słodyczami oraz dobrymi emocjami i optymizmem. Jak się okazuje, jedzenie na różowych talerzach odbieramy za słodsze, niż jest ono naprawdę. Lepiej więc serwować na nich desery niż na przykład obiad czy lunch. Gdy jednak zdarzyło nam się przesłodzić jakąś potrawę, upiec zbyt słodkie ciasto albo wsypać za dużo cukru do deseru, lepiej nie podawać tych produktów na różowych talerzach. Co należy wówczas zrobić? Użyć talerzy czarnych, albowiem czerń odbiera daniom słodycz i wzmaga natężenie smaku gorzkiego. Z tego powodu zbyt przesłodzone dania należy zawsze podawać na czarnych talerzach.