Niebieskie talerze wciąż są rzadko wybierane do domowych posiłków, ale warto to zmienić! Pojawiają się bowiem coraz częściej modne trendy, w których królują odcienie właśnie tego koloru, takie jak turkus, błękit nieba, granat czy kobalt. Niebieskie talerze oddziałują na psychikę i przywołują skojarzenia z wakacjami, urlopem, podróżą, a co mogą oddziaływać na nas relaksująco. Zdaniem badaczy niebieski talerz sprawi także, że zjemy na nim mniej, co powinno ucieszyć osoby dbające o linię.
Niebieski kolor porcelany pasuje do różnorodnych konwencji stylistycznych. Wprowadza ciekawe akcenty kolorystyczne we wnętrzach nowoczesnych oraz skandynawskich. Z kolei w klasycznych doskonale komponuje się z takimi barwami jak brąz, beż czy odcienie drewna. Urok niebieskich talerzy robi niezwykłe wrażenie w pomieszczeniu urządzonym w stylu skandynawskim. Lawendowy błękit i granat coraz śmielej wkraczają do wnętrz urządzanych w takiej konwencji. Niebieskie talerze obiadowe i deserowe wprowadzają piękny akcent kolorystyczny, nie burząc harmonii wystroju. Równie pięknie sprawdzi się talerz w tej kolorystyce we wnętrzach urządzonych w stylu marynistycznym, w których niebieskiej porcelany nigdy nie będzie za dużo. Warto różnicować w nim odcienie niebieskiego i stosować wszystkie możliwe jego odmiany.
Niebieskie talerze sprawdzą się tez w pomieszczeniach urządzonych w stylu śródziemnomorskim, a szczególnie greckim, w którym zdecydowanie króluje biel i kobalt. Niebieskie akcenty będą pasowały też we wnętrzach w stylu nowoczesnym. Należy jedynie pamiętać, że dopasowując je do takich pomieszczeń, trzeba wybierać naczynia i dekoracje o prostych formach, pozbawionych zdobień.
W stylu klasycznym dobrze postawić na klasyczny design i wykorzystać porcelane z niebieskim i granatowym dekorem kwiatowym. Talerz obiadowy w ciemnoniebieskim, morskim kolorze będzie również idealny przy zorganizowaniu kolacji zaaranżowanej w stylu new hampton. Można nim także urozmaicić zastawę stołu w stylu boho.