Warto zapoznać się z kilkoma ważnymi zasadami dotyczącymi serwowania wina. Ważne jest żeby odpowiednio dopasować kieliszek w zależności od rodzaju wina.
Kieliszki do wina czerwonego powinny być duże i głębokie. Czasza kieliszka do wina czerwonego powinna być pękata u podstawy a u góry zwężona. Taki kształt kieliszka (w kształcie tulipana), pozwala na intensywne uwalnianie aromatu i niezwykle bogatego smaku wina.
Kieliszki do wina białego są zdecydowanie mniejsze od kieliszków do czerwonego wina. Czasza takiego kieliszka jest węższa, a to dlatego, że wino białe nie jest tak mocno aromatyczne jak wino czerwone. Mniejsza objętość kieliszka pozwala również na dłuższe utrzymanie niskiej temperatury wina.
Wino różowe kojarzy się z latem – często pijemy je mocno schłodzone w upalne dni. Kształt kieliszka zalecanego do wina różowego jest pośredni między kieliszkami stosowanymi przy winie czerwonym a białym. Nowoczesny kieliszek do wina różowego ma lekką pękatą czaszę, ale stosunkowo krótką i wąską – taki kształt kieliszka pozwala zarówno utrzymać niską temperaturę wina, jak również wydobyć jego bogaty smak i aromat.