Zastanów się nad swoimi codziennymi nawykami podczas gotowania czy sprzątania, a przekonasz się, że ścierka kuchenna nie ma łatwego życia. Korzystasz z niej najczęściej do wycierania naczyń, mycia okien czy czyszczenia blatu roboczego, więc przez cały czas ma styczność z wilgocią, barwiącymi zabrudzeniami i mocnym, mechanicznym tarciem. Aby dobrze spełniała swoją funkcję w długiej perspektywie i w każdej kuchni, powinna zatem cechować się ponadprzeciętną trwałością.
Bawełna o wysokiej gramaturze (np. 350-360 g/m²) doskonale odnajduje się w takim zastosowaniu. Tego typu włókna wykazują odporność na drobne uszkodzenia mechaniczne, które powstają podczas intensywnej eksploatacji jak np. zaciągnięcia czy przetarcia. Do zalet tego materiału zaliczają się również wysoka higroskopijność, dzięki której ścierki doskonale wchłaniają wodę i stosunkowo szybko schną. Stawiając na ten materiał, możesz liczyć na długą żywotność i praktyczną pomoc przy wielu pracach wykonywanych w kuchni – i to przez długi czas.