Tworzywo melaminowe ma liczne zalety ze względu na swoje właściwości, którymi przewyższa inne materiały wykorzystywane do produkcji talerzy, kubków czy widelców. Oto główne plusy naczyń z melaminy.
Trwałość
Produkty z melaminy znane są ze swojej trwałości. Nawet gdy zostaną upuszczone na ziemię, nie powinny ulec uszkodzeniu. Również w trakcie codziennego użytkowania istnieje niewielkie ryzyko, że pękną lub się wyszczerbią. melaminowe naczynia są w stanie intensywnie służyć przez długi czas, zanim zostaną całkowicie zużyte. Są też odporne na zadrapania, pod warunkiem, że będą odpowiednio pielęgnowane i czyszczone, o czym więcej w dalszej części artykułu.
Odporność na ciepło
W naczyniach z melaminy można również serwować gorące dania, ponieważ tworzywo to nie ma tendencji do rozgrzewania się. Talerze czy kubki mogą być bez problemu przenoszone w dłoniach. To istotne na przykład w barach szybkiej obsługi. melamina zachowuje także odporność nawet na temperaturę 100 stopni Celsjusza (ale tylko przez krótki czas), więc można do takiego naczynia wlać świeżo zagotowany sos czy zupę.
Mycie w zmywarce
Kolejnym plusem melaminy jest również fakt, że można ją myć w zmywarce w standardowych programach. Usprawnia to zdecydowanie proces czyszczenia takich naczyń, szczególnie gdy korzysta się z nich w różnych placówkach czy gastronomii.