JESIENNA PROMOCJA do - 30% na prawie wszystkie marki

INFOLINIA: 695 080 386

Naczynia do serwowania

Ustaw kierunek malejący
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Prawidłowe serwowanie potraw

Jak wiadomo zawsze najpierw „jedzą oczy”. Dlatego serwowanie potraw powinno odbywać się w sposób estetyczny na odpowiednio dobranych naczyniach, tak aby sam wygląd pięknie zaserwowanej potrawy wzmagał apetyt i sprawiał radość gościom. Zgodnie z zasadami savoir vivre’u jest pewna utarta kolejność serwowania potraw. Na początek gości należy poczęstować drobną przekąską i do tego posłużą specjalne naczynia do serwowania przekąsek – małe miseczki na drewnianych podstawkach (oliwki, orzechy, nachosy), deski do serwowania czy półmiski. W następnej kolejności podaje się zupę oraz drugie danie najlepiej w porcelanowej zastawie stołowej, a na samym końcu pojawia się deser (np. lody) również serwowane w odpowiednich do tego naczyniach kuchennych, takich jak pucharki do lodów czy patery do ciast i owoców.

Na czym serwować potrawy?

Estetycznie podane danie zawsze smakuje lepiej, a jednocześnie jest okazaniem szacunku swoim gościom dzięki eleganckiej i niecodziennej oprawie stołu. Warto też zwrócić uwagę, aby naczynia do serwowania potraw były dopasowane stylistycznie do reszty serwisu, takie rozwiązanie wprowadzi ład i porządek podczas uroczystości. Na czym więc serwować potrawy? Jest wiele metod serwowania dań i zależą od podawanej potrawy. I tak do serów sprawdzi się deska do serwowania serów, może być szklana, marmurowa albo drewniana. Bardzo często w zestawie z deską są specjalne małe sztućce, które służą do nabierania serów na swój talerz, a same deski mają funkcję obrotową.

Jako naczynia do serwowania przekąsek świetnie sprawdzą się różnego rodzaju deski do serwowania. Mogą to być deski drewniane o nietypowych kształtach, jak np. deski w kształcie liści marki Madam Stoltz, które przez swój design będą też dodatkową dekoracją stołu lub wzorzyste i kolorowe deski skandynawskiej marki Green Gate wykonane z porcelany – mogą one służyć nie tylko do serwowania potraw ale też do krojenia albo jako dekoracyjna podstawka. Naczynia do serwowania mięs i ryb to najczęściej rożnego rodzaju półmiski kompatybilne z pozostałymi elementami zastawy stołowej.

Serwowanie ciast natomiast powinno się odbywać na odpowiednio dobranych, eleganckich paterach. Mogą to być patery piętrowe - składające się z 2-3 talerzy lub też jednopoziomowe. Im bardziej elegancka patera, tym bardziej przyciągnie uwagę gości i wzbudzi zachwyt.

W Home & Passion znajdziesz stylowe naczynia do serwowania potraw

Sklep Home & Passion oferuje wyszukane i eleganckie naczynia do serowania potraw, wykonane z wysokiej jakości materiałów, tak jak wysokogatunkowa porcelana, przepiękny i stylowy marmur czy naturalne drewno. Wszystkie nasze naczynia kuchenne pochodzą od renomowanych marek, zarówno polskich, jak i zagranicznych a część z nich jest ręcznie robiona, co nadaje im wyjątkowości i powoduje, że prócz podstawowej funkcji, jaką jest serwowanie, stanowić też będą przepiękną oprawę stołu. Dostępny jest szeroki wybór rozmaitych naczyń do serwowania – przeróżne kształty, wzory, kolory oraz materiały, z jakich są wykonane. Dzięki temu mamy pewność, że znajdziesz tu to czego szukasz i posłuży Ci na długie lata.