Jaki serwis obiadowy najlepiej wybrać? Dobór odpowiedniej zastawy nie jest prosty, ale warty zachodu ;). Najlepiej kupić naczynia kolorowe, ale o uniwersalnym designie. Takie, które sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na okazjonalnie uroczystości.
Przy wyborze wymarzonego serwisu koniecznie zwróć uwagę na:
- materiał wykonania zestawu – postaw na trwały materiał, jakim jest porcelana, ceramika czy kamionka;
- trwałość – odporność na zarysowania czy stłuczenia;
- funkcjonalność – praktyczny serwis obiadowy to taki, który można myć w zmywarce czy używać w mikrofalówce/piekarniku.
Przy wyborze koloru warto kierować się nie tylko poczuciem własnej estetyki, ale również kolorystyką wnętrza kuchni czy jadalni. Skompletuj swój wielobarwny serwis obiadowy z rozsądkiem. Pamiętaj, żeby nie wybierać zbyt jaskrawych barw, które mogłyby przytłoczyć Ciebie i Twoich gości. Najlepiej postaw na 1 lub 2 kolory o spokojnej tonacji. W okresie jesienno-zimowym na stole pięknie prezentują się talerze w chłodniejszych i ciemniejszych kolorach, takich jak granat, butelkowa zieleń, szarości i czerwienie. Natomiast w okresie wiosenno-letnim nasi klienci najczęściej kupują zastawę stołową w jasnych, pastelowych kolorach takich jak pudrowy róż, błękit, jasna zieleń, żółty czy odcienie beżu.