Jak wybrać zastawę stołową?Skomponowanie idealnej zastawy stołowej, która posłuży nam zarówno podczas organizowanych przyjęć jak i podczas spożywania posiłków dnia codziennego wymaga od nas wybrania odpowiednich talerzy, misek, sztućców czy szklanek. Stając przed takim wyborem, zastanawiamy się jak wybrać odpowiednią zastawę stołową-postawić na uniwersalizm, funkcjonalność czy może na design?

Zastawa stołowa do codziennego użytku

Talarze, miski czy salaterki są najbardziej potrzebne podczas spożywania codziennych posiłków. Na co dzień nasza zastawa nie musi być tak reprezentatywna jak podczas organizowanych świąt czy przyjęć okolicznościowych. W tym przypadku możemy postawić bez problemu na uniwersalizm i funkcjonalność. Wiemy, że częste używanie naczyń doprowadza do zużywania się materiałów. Jaką zastawę wybrać? Zestawy obiadowe mogą być wykonane z porcelitu lub fajansu. Naczynia te wykonane są z nieco gorszych jakościowo materiałów, ale są również tańsze, co przemawia za ich zakupem. Jakie sztućce wybrać? Mogą być to tradycyjne widelce, noże i łyżeczki, które wykonane są ze stali nierdzewnej.

Reprezentatywna zastawa stołowa na wyjątkowe okazje

Organizowane przyjęcia, imprezy okolicznościowe czy świąteczne uroczystości wymagają od Pań Domu ustawienia na stole efektownej zastawy stołowej. Najlepszą zastawą stołową, która idealnie sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji jest ta wykonana z porcelany. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że jest wysokiej jakości materiałem i charakteryzuje się eleganckim stylem. Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowych naczyń, które podkreślą ważność całej imprezy. A jakie sztućce wybrać? Warto w szafie bądź komodzie mieć sztućce, które będą przeznaczone właśnie na takie okazje. Walizka z posrebrzanymi nożami, widelcami i łyżeczkami jest najlepszym rozwiązaniem.

Pozostałe elementy zastawy stołowej

Niezależnie od tego, jak często organizujemy przyjęcia musimy pomyśleć również o innych elementach, które mogą okazać się również przydatne. Mam na myśli wszelkiego rodzaju sosjerki, przyprawniki, patery, maselniczki czy cukierniczki. Mimo, iż nie wszystkie naczynia muszą być używane podczas dnia codziennego, mogą okazać się przydatne podczas organizowanego przyjęcia. Komponując całą zastawę stołową warto wykazać się odrobiną intuicji i przemyśleć, co może okazać się przydatne. Oczywiście nasza zastawa może być kompletowana przez długi czas. Dokupując naczynia warto jednak wybierać takie, które będą stylem pasować do pozostałej zastawy. Warto więc postawić na uniwersalne i minimalistyczne naczynia w kolorze białym.

Na co zwracać uwagę podczas wyboru?

Dokonując wyboru zastawy stołowej postaw przede wszystkim na wysoką jakość- niezależnie czy będzie to zastawa okazjonalna czy codziennego użytku. Warto wybrać takie naczynia, które posłużą nam przez kilka lat. Wybierając nawet te z fajansu czy porcelitu, można postawić na nieco lepszą jakość i nie wybierać tych z najniższej półki. Uniwersalny wzór- to zasada numer dwa. Tradycyjne, białe naczynia czy minimalne wzornictwo sprawią, że kompletowanie zastawy będzie znacznie bardziej prostsze. Dokupienie brakującego elementu w tradycyjnej kolorystyce będzie łatwiejsze niż w przypadku kolorowych naczyń z nietypowym wzornictwem. Nie zapomnij również o funkcjonalności, warto wybrać te naczynia, które będą służyć domownikom, a jedzenie potraw nie będzie stanowiło problemu. Zbyt płytkie naczynia, bądź głębokie talerze mogą sprawić, że spożywanie posiłków może być niekomfortowe.