dzbanek do kawy/dzbanek do herbatyRodzinne spotkanie przy filiżance herbaty, kawa z przyjaciółką, czy kubek ulubionego napoju podczas długiego, zimowego wieczoru z książką – to tylko kilka okoliczności, których nieodłącznym elementem jest kawa lub herbata. Warto zaparzać je w odpowiednich naczyniach, tak by jak najlepiej cieszyć się ich smakiem i aromatem. Nie każdy wie, że liście herbaty i ziarna kawy do dobrego przyrządzenia wymagają zupełnie innych dzbanków. W procesie zaparzania kluczowe jest dobranie odpowiedniego sprzętu. Samo zaparzanie kawy i herbaty to nie wszystko. W przypadku liści herbaty ważne jest podtrzymywanie jej temperatury w odpowiedni sposób za pomocą przystosowanych do tego narzędzi.

Dzbanki do kawy dzielą się na dwa rodzaje – kawiarki i zaparzacze. Kawiarki, inaczej makinetki (od włoskiego macchinetta del caffè ) pochodzą z Włoch i są znane już od 1933 r. Kawiarka to doskonała alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego. Składa się z kilku części: dolnego zbiornika na wodę (podstawy), sitka na zmieloną kawę oraz górnego zbiornika na gotowy napój (zamykana komora z rączką). Niektóre modele mogą posiadać również gumową uszczelkę, a także być bezpośrednio podłączane do prądu. Działanie dzbanka opiera się na ciśnieniu – dzięki niemu woda z dolnego zbiornika przechodzi przez sitko z kawą i zamienia się w aromatyczny napar, który widzimy w górnej części kawiarki. Przed użyciem kawiarki należy wlać wodę, ale nie więcej niż do zaworka bezpieczeństwa. Woda powinna być filtrowana, by w dzbanku nie osadzał się kamień. Następnie do sitka trzeba nasypać kawy, osadzić na podstawie i zakręcić górną częścią kawiarki. Dzbanek postawić na kuchence gazowej lub elektrycznej. Po kilku minutach w górnej części kawiarki znajdzie się pyszna kawa. Gdy wypływający napój zacznie pryskać lub straci barwę oznacza to że kawa się zaparzyła i możemy podać ją gościom. Po użyciu dzbanek należy schłodzić, np. wkładając dolną część do zimnej wody, następnie rozkręcić kawiarkę i dokładnie umyć. Przed zakupem kawiarki warto sprawdzić z czego jest wykonana. Klasyczne kawiarki wykonane są z aluminium. Dostępne są również kawiarki stalowe, które są bardzo łatwe w konserwacji, a także ceramiczne, które cechują szeroki wybór kolorystyczny. Jeśli macie kuchenkę indukcyjna, przed zakupem należy sprawdzić, czy dany dzbanek jest do niej przystosowany. Warto zwrócić też uwagę na pojemność kawiarki – na rynku dostępne są różne wielkości, od tych mieszczących 1 do nawet 18 espresso przy jednym zaparzeniu. Drugi typ dzbanka na kawę to klasyczny zaparzacz, zwany również kawiarką francuską lub tłokową. Aby przyrządzić w nim kawę, należy najpierw wyjąć z dzbanka tłok z sitkiem, a następnie wyspać świeżo zmieloną kawę. Wtedy do zaparzacza wlewamy gorącą (ale nie wrzącą) wodę, mieszamy i zakładamy pokrywę z tłokiem. Dopiero po około 3-4 minutach można powoli przycisnąć tłok. Wszystkie „fusy” będą na dnie zaparzacza, a gościom serwujemy pyszną i aromatyczną kawę.

Istnieje kilka rodzajów dzbanków do herbaty. Różnią się materiałem, z którego są wykonane, a także wzorem i pojemnością. Wszystkie pozwalają na utrzymanie temperatury zaparzonych liści. Na rynku można kupić dzbanki, które posiadają zaparzacz w środku (najczęściej w formie sitka). Do zaparzacza wsypuje się liście herbaty, a następnie zalewa gorącą wodą. Czas parzenia i temperatura wody zależą od wybranej herbaty, np. herbatę czarną należy zalać niemal wrzącą wodą, a liście zielonej najlepiej czują się w niższej temperaturze – od 60 do 85°C. Po zakończeniu parzenia liści, trzeba wyjąć zaparzacz i serwować herbatę z dzbanka. Najpopularniejsze są porcelanowe dzbanki bez zaparzacza. Takie dzbanki do herbaty są bardzo uniwersalne i przydadzą się przy każdej okazji. Wybór jest bardzo duży i każdy miłośnik herbaty na pewno znajdzie dzbanek pasujący do swoich potrzeb, wnętrza kuchni czy jadalni. Porcelanowy dzbanek do herbaty może być częścią danej kolekcji zastawy stołowej lub też pochodzić z innej kolekcji danej marki (producenci dają wiele możliwości łączenia elementów zastawy). Do tego dzbanki do herbaty są bardzo proste w obsłudze. Dzbanki bez zaparzacza idealnie nadają się do przyrządzania herbaty ekspresowej, gdy mamy więcej gości lub znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Dostępne są również w różnych pojemnościach – od tych mieszczących 2 filiżanki herbaty, po nawet kilka. Wśród dostępnych na rynku dzbanków wyróżniają się dzbanki typu 2in1. Składają się z części do zaparzania herbaty i idealnie dopasowanej do niej filiżanki. Takie rozwiązanie perfekcyjnie sprawdzi się podczas długich jesiennych i zimowych wieczorów przy książce lub oglądaniu filmu czy serialu. Dzbanki 2in1 są bardzo estetyczne i będą stanowić idealny element każdego wnętrza.

Różnice między dzbankiem do kawy i dzbankiem do herbaty polegają przede wszystkim na sposobie zaparzania napoju w tych dzbankach. Niezależnie czy jesteście miłośnikami kawy czy herbaty, warto wybrać odpowiedni dzbanek do ich zaparzania i serwowania, aby cieszyć się jak najlepiej smakiem i zapachem ulubionego napoju.