Dobry przepis lub sprawdzona cukiernia to połowa sukcesu. Pyszne ciasto lub doskonały deser zasługują na wyjątkową oprawę. Sprawdźmy, jak serwować ciasta i desery, aby zrobić wrażenie na gościach.
Sztuka serwowania ciasta
Gdy zastanawiamy się, jak ładnie podać ciasto na stole, najlepszym, sprawdzonym sposobem jest patera. Patera to naczynie stołowe, które ma formę talerza umieszczonego na nóżce lub innej podstawce, może mieć również kilka poziomów. Możemy wybrać paterę pojedynczą, dwupoziomową lub nawet trzypoziomową. Patery kilkupoziomowe sprawdzą się dobrze, gdy do wyeksponowania mamy kilka rodzajów ciast. Kiedy podajemy gościom jeden, konkretny rodzaj ciasta, wystarczy patera jednopoziomowa. Pamiętaj, że patera jest ważną częścią serwisu kawowego i powinna pasować do jego pozostałych elementów – filiżanek, cukiernicy, talerzyków do ciasta i deserowych, czy dzbanka na kawę lub herbatę.
Najlepsze będą patery porcelanowe, ponieważ charakteryzuje je wysoka jakość i masz pewność, że będą służyć Ci przez długie lata. Warto sprawdzić patery marek takich jak: Easy Life, PiP Studio, Green Gate czy Nigella Lawson zróżnicowane pod kątem stylistyki i wielkości. Serwowanie ciast na paterze to sprawdzony sposób. Wypieki zdecydowanie będą wyglądać elegancko, efektownie i apetycznie.
Eleganckie serwowanie deserów
Podstawowe naczynia do podawania deserów i ciast to talerze deserowe. Są one mniejsze od talerzy obiadowych. Inne potrzebne naczynia do deserów to miski lub miseczki, które będą potrzebne, aby podać desery takich jak lody czy galaretka. Wybór takich misek do serwowania deserów jest bardzo duży. Podobnie jak talerze do ciast naczynia do podawania deserów również powinny pasować do reszty serwisu kawowego. Sprawdzonym sposobem na ciekawe podanie deserów są naczynia porcelanowe o nietuzinkowym designie, takie jak miseczka porcelanowa Royal M Yellow od PiP Studio. Miłośnikom bardziej tradycyjnych wzorów na pewno spodobają się: miseczka porcelanowa Stephanie Red od Green Gate (w kolekcji również jest patera dwupoziomowa) lub zestaw 2 miseczek Royale białe w ozdobnym opakowaniu od Easy Life. Takie naczynia do deserów sprawią, że serwowanie słodkości będzie proste i efektowne.
Jak podać ciasto na talerzu?
Gdy zastanawiamy się, jak podać nasze wypieki na talerzu, warto wiedzieć, jak właściwie je pokroić. Kształt kawałków zależy od rodzaju ciasta oraz blachy, w której je przygotowywaliśmy. Te okrągłe (takie jak torty czy tarty) kroimy na trójkątne kawałki. Dla ułatwienia możemy je najpierw przekroić na pół, a następnie kroić na mniejsze (ale równe) kawałki. W przypadku wypieków z prostokątnych form (jak na przykład ciasta drożdżowe) kroimy prostokątne lub kwadratowe kawałki (w zależności od wielkości formy). Ciasta z form podłużnych (przykładowo babka lub keks) należy pokroić na grubsze plastry. Do nakładania suchych wypieków (babka, drożdżowe), a także ciasteczek przydatne będą szczypce. Aby podać wszystkie pozostałe rodzaje wypieków, niezbędna jest łopatka – niezależnie, czy to my nakładamy ciasta gościom, czy robią to samodzielnie przy stole.
Serwowanie ciasta z kremem – wskazówka
Przy wypiekach z kremami (na przykład tortach) często zadajemy sobie pytanie, jak ładnie podać ciasto. Kilka przydatnych wskazówek może pomóc przy serwowaniu. Po pierwsze, ciasto z kremem powinno być dobrze schłodzone – wtedy krojenie jest o wiele łatwiejsze. Po drugie, ciasto kroimy gorącym nożem moczonym we wrzątku. Co ważne, przed krojeniem nóż musi być suchy (czyli osuszamy go, gdy już nagrzeje się w gorącej wodzie). Po zastosowaniu tych porad serwowanie ciast z kremem powinno być bardzo proste i schludne.
Serwowanie deserów – przydatne wyposażenie
Kolejny sprawdzony sposób serwowania ciast to posiadanie niezbędnego wyposażenia w kuchni. Na pewno jest to zestaw do serwowania ciast Royal zaprojektowany przez renomowaną markę PiP Studio. Składa się on z łopatki i noża do serwowania ciast i tortów. Zestaw ten wyróżnia się niebanalnym designem i bardzo wysoką jakością (jest porcelanowy). Z jego pomocą podawanie wszelkich słodkości będzie przyjemnością. W kolekcji Royal od PiP Studio znajdziemy również wiele innych elementów, między innymi niesamowitą trzypoziomową paterę, a także talerze deserowe oraz kwadratowe talerze do ciast.