Jak podawać kawę, czyli savoir-vivre serwowania kawy Savoir-vivre to pojęcie pochodzące z języka francuskiego. Oznacza: ogładę, dobre maniery, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności funkcjonujących w danej grupie. Na pozór jego zasady mogą wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości jednak znacznie ułatwiają nam życie. Warto poznać savoir-vivre serwowania kawy, aby wiedzieć jak pić kawę oraz jak podawać kawę gościom.

Serwowanie kawy – wybierz odpowiednie ziarna

Kawa znana jest ludziom od wieków. Ta najpopularniejsza używka na świecie pochodzi oryginalnie z Etiopii. Do Europy przybyła około XVI wieku. Obecnie uprawiana jest na wielu plantacjach na całym świecie. W zależności od kraju pochodzenia będzie różnić się smakiem i aromatem. Dwa najpopularniejsze obecnie gatunki kawy na świecie to robusta i arabica. Warto znać różnice między nimi, ponieważ doskonały smak kawy w dużej mierze zależy od szlachetnych ziaren, z których jest przygotowywana.

Aby wiedzieć, jak podawać kawę gościom, najpierw należy wybrać odpowiednie ziarna. Arabica to kawa uprawiana przede wszystkim w Afryce i Ameryce Południowej. Jest najczęściej wybieranym gatunkiem kawy na świecie. Nic dziwnego – wyróżnia się wspaniałym smakiem i aromatem. Niestety, jej uprawa jest wymagająca, ponieważ nieustannie należy ochraniać ją przed chorobami i insektami, przez co sama kawa jest droższa. Robusta jest łatwiejsza w uprawie, co przekłada się na jej niższą cenę. Aby podać gościom dobrą kawę, lepiej wybrać arabicę lub jej mieszankę z robustą.

 Jak podawać kawę? Postaw na odpowiedni sprzęt

Przede wszystkim warto zainwestować w dobry sprzęt do parzenia kawy. Na domowe potrzeby często wystarczy kawiarka. Wykorzystywanie kawiarki to najlepszy i równocześnie najprostszy sposób na doskonałą kawę przygotowywaną w domu. Kawiarka pozwoli Ci na serwowanie czarnej kawy. W przypadku kaw mlecznych będziesz musiał podgrzewać i spieniać mleko w osobnym garnuszku. Z pewnością będzie to uciążliwe.

 Jeśli zastanawiasz się, jak podawać kawę gościom, na pewno dobrym wyjściem będzie zainwestowanie w ekspres ciśnieniowy do kawy z funkcją spieniania mleka. Nie tylko sam zmieli ziarna na potrzebną grubość, ale także spieni mleko, a woda użyta przy zaparzaniu napoju na pewno będzie w dobrej temperaturze. Aby serwowanie kawy przebiegło poprawnie, należy sprawdzić, czy wszystkie parametry ekspresu są dobrze ustawione oraz, czy jest regularnie czyszczony. Przy podawaniu kawy gościom ważna jest także kolejność. Jeśli jecie wspólnie obiad, to po nim powinien być podany deser, a dopiero potem kawa. Unikaj serwowania kawy w towarzystwie ciężkich ciast, np. tortów, ponieważ zagłuszają smak kawy.

 Jak podawać kawę w biurze?

Podobnie jak w warunkach domowych, w biurze również niezbędny będzie ekspres do kawy. Ekspres wysokiej jakości będzie świadczył o prestiżu miejsca i na pewno zrobi wrażenie na odwiedzających biuro. W biurze obowiązują takie same zasady jak w przypadku serwowania kawy w domu. Najpierw należy zapytać gości o preferencje kawowe, w pierwszej kolejności kobiety, następnie mężczyzn. Nie wolno podawać kawy rozpuszczalnej ani zimnego mleka, chyba że na wyraźne życzenie gości. Kawa powinna być zaserwowana w odpowiednich naczyniach, które utrzymają jej temperaturę przez kilkanaście minut. Filiżankę warto postawić na spodku. Na nim, po prawej stronie, powinieneś umieścić małą łyżeczkę, koniecznie uchwytem w stronę osoby, której ją podajesz. Kawę najlepiej jest podawać prawą ręką, podchodząc z prawej strony do swojego gościa. Do kawy możesz podać herbatniki lub ciastka korzenne.

 Jak podawać espresso?

Espresso ma 25-30 mililitrów. Samo słowo pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo, który oznacza wyrazisty, wyraźny. Espresso to najbardziej klasyczna i podstawowa kawa. Ma ściśle określone reguły zaparzania. Czas przepuszczania wody przez zmieloną kawę w ekspresie wynosi około 25 sekund, natomiast temperatura użytej wody powinna wahać się w przedziale 88-92°C. Espresso po zaparzeniu należy podać gościom najszybciej, jak się da. Odpowiednie naczynie to niewielkie, podgrzane wcześniej filiżanki. Obok espresso powinieneś podać również szklankę z niegazowaną wodą i cukier. Wodę można spożywać przed kawą, w trakcie picia lub po spożyciu. Służy ona do oczyszczenia kubków smakowych, aby w pełni cieszyć się smakiem kawy.

 Gdy zastanawiasz się, jak podawać espresso, warto zwrócić uwagę na to, w jakich filiżankach je zaserwujesz. Możesz dopasować je do wnętrza biura czy salonu. Do klasycznych pomieszczeń świetnie będą pasować filiżanki do espresso Lawenda od włoskiej marki Easy Life. Są one bardzo eleganckie, wykonane z wysokiej jakości białej porcelany. Miłośnikom kolorów i ciekawego designu na pewno spodobają się filiżanki do espresso Blushing Birds Red od PiP Studio. Również wykonane są z najwyższej jakości porcelany, dzięki czemu będą służyć przez długi czas. Są w kolorze intensywnej czerwieni, z gustownym złotym dekorem.

 Jak podawać cappuccino?

Cappuccino to najpopularniejszy rodzaj kawy mlecznej. Klasyczne włoskie cappuccino składa się z 25 ml aromatycznego espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko, o objętości 125 ml. Oryginalnie Włosi piją cappuccino wyłącznie rano, jednak w innych krajach ten napój pity jest przez cały dzień. Mleczną piankę można (według upodobań) udekorować szczyptą cynamonu lub kakao. Cappuccino powinieneś serwować w filiżankach lub szklankach o pojemności od około 200 ml. Dla tych, którzy cenią klasyką, idealne będą filiżanki ICE CREAM Exclusive marki Duo. Są w eleganckim kremowym kolorze z delikatną złotą lamówką, wykonane z wysokiej jakości porcelany. Jeśli wolisz serwowanie kawy w oryginalnych filiżankach zwracających uwagę, świetnym wyborem będą propozycje PiP Studio, na przykład filiżanka z ptaszkiem Early Bird Blue albo nieco większa filiżanka do cappuccino Green Spring To Life.

 Jak podawać latte macchiato?

Latte macchiato to napój powstający poprzez powolne (delikatne) dolewanie espresso do gorącego mleka. Dzięki temu latte macchiato ma trzy warstwy: na dole mleko, pośrodku espresso, na górze mleczna pianka. Ten kawowy napój powinieneś podawać w przezroczystych szklankach z grubymi ściankami lub kubkach o pojemności co najmniej 300 ml. Przy serwowaniu kawy latte macchiato doskonale sprawdzi się porcelanowy kubek Latte Pale Pink od Green Gate. Dobrym wyborem będzie również kubek Latte niebieski od duńskiej marki Krasilnikoff.

 Jak pić kawę?

Do każdej kawy powinieneś podać spodek i łyżeczkę. W przypadku mniejszych filiżanek powinna to być standardowa łyżeczka, natomiast do wysokich szklanek czy kubków (jak do latte lub kawy mrożonej) należy podać łyżeczki z długą rączką. Łyżeczka służy do rozmieszania cukru, połączenia warstw w kawie mlecznej lub zmieszania kawy z syropem smakowym. Espresso powinieneś wypić w 3-4 łykach. Można je słodzić, natomiast nie należy rozcieńczać go wodą. W przypadku kaw mlecznych można je zamieszać łyżeczką. Niewskazane jest jednak próbowanie lub zjadanie mlecznej pianki za pomocą łyżeczki. Mieszając cukier w kawie, należy pamiętać, aby nie uderzać głośno łyżeczką o ścianki naczynia. Jeśli do kawy były podane herbatniki bądź ciasteczka, nie powinieneś maczać ich w kawie.

 Jak widać, serwowanie i picie kawy rządzi się swoimi prawami, którymi warto się sugerować, podając kawę gościom lub pijąc ją samotnie w domowym zaciszu. Odpowiednio przygotowana kawa z pewnością będzie jeszcze lepiej smakować, kiedy zaserwujesz ją w pięknych naczyniach oraz zadbasz o detale podania.