Talerz i widelec do dania głównego oraz na przystawki czy też talerzyk deserowy – to tylko niektóre elementy, jakie powinno zawierać tradycyjne nakrycie stołu. Stołowy savoir-vivre sprawia kłopot wielu osobom, jednak dzięki kilku wskazówkom bez trudu można go opanować. Prawidłowe nakrycie stołu wygląda nie tylko bardzo elegancko, ale również ułatwia życie zarówno gościom, jak i gospodarzom spotkania. Jak zatem prawidłowo nakryć stół stosując się do zasad savoir-vivre?
Zastawa stołowa – elementy obowiązkowe
Zacznijmy od naczyń, które powinny znaleźć się na stole. Porcelanowa zastawa stołowa składa się z talerza do dania głównego, talerza na przystawki oraz talerza na pieczywo. W zależności od tego, czy i jak planujesz zaserwować gościom zupę, należy zapewnić też bulionówki. Możesz je podać w miseczkach, będą dzięki temu donoszone przez gospodarzy na stół podczas przyjęcia. Jeśli jednak planujesz podać zupę w wazie z chochlą, to bulionówki należy podać na stół wcześniej. Zastawa stołowa powinna znaleźć się na stole przed rozpoczęciem spotkania. Porcelanowe elementy połóż na obrusie bezpośrednio przed gościem (najpierw talerz do dania głównego, następnie na nim mniejszy talerz do przystawki).
Położenie talerza do głównego dania wyznacza położenie kolejnych elementów. Talerz do pieczywa postaw u góry po lewej stronie od talerza głównego. Kolejnym istotnym naczyniem są talerzyki deserowe. Powinny być podane gościom dopiero po daniu głównym, w miejsce talerzy do głównego dania. Wygląd zastawy stołowej zależy wyłącznie od preferencji właścicieli. Wiele osób dopasowuje styl zastawy do wystroju jadalni. Najważniejszy jest materiał – najlepiej sprawdzi się oczywiście zastawa porcelanowa. Jeśli chcesz postawić na zastawę stołową w ponadczasowym, klasycznym designie, warto zwrócić uwagę na markę PiP Studio i ich kolekcję Royal White. Wielbicielom bardziej kolorowych i odważnych wzorów na pewno spodobają się kolekcje takie jak Royal Multi, La Majorelle czy Blushing Birds, które marka PiP Studio oferuje w różnych wariantach kolorystycznych.
Nakrycie stołu – gdzie ułożyć szklanki i kieliszki?
Niezbędną częścią nakrycia stołu są również eleganckie szklanki do napojów i kieliszki. Powinny znajdować się u góry po prawej stronie od talerza, w kolejności (od lewej): kieliszek lub szklanka do wody, kieliszek do szampana, kieliszek do wina białego, kieliszek do wina czerwonego. Jeśli któryś z tych napojów nie jest serwowany podczas kolacji, przeznaczone dla niego szkło można pominąć. Warto zwrócić uwagę, aby nawet zwykła woda była serwowana gościom w nietuzinkowy sposób. Świetną propozycją jest kolekcja Blue od Ib Laursen. Duńska marka oferuje pasujące do siebie kieliszki i szklanki wysokiej jakości i w unikalnym designie. Podobnie jest w przypadku kolekcji Abeille (Pszczoła) z francuskiej manufaktury szkła La Rochere, gdzie również znajdziesz różne rodzaje szkła. Dobrym wyborem będzie też kwiecista kolekcja marki Green Gate.
Ułożenie sztućców na stole
Poprawne nakrycie stołu wymaga kilku niezbędnych elementów, które muszą być odpowiednio ułożone na stole. Dla większości osób prawidłowe ułożenie sztućców deserowych i obiadowych to najbardziej skomplikowane zagadnienie stołowego savoir-vivre. Przede wszystkim główną zasadą, którą należy się kierować, jest to, że goście w pierwszej kolejności używają sztućców leżących najdalej od talerza. Należy układać je zatem kolejno od zewnątrz do wewnątrz. Na początek należy zapamiętać trzy podstawowe zasady układania sztućców na stole:
- widelce należy ułożyć po lewej stronie od talerza, noże i łyżkę po prawej stronie,
- sztućce należy ułożyć w kolejności podawania dań, czyli po lewej i prawej stronie (najdalej od talerza) umieść sztućce, które będą użyte najwcześniej, a najbliżej talerza te, które użyte będą na sam koniec,
- przy talerzu nie powinno się umieszczać więcej niż trzech par sztućców, jeśli potrzebna będzie większa ilość, bo planujesz więcej dań, kolejne sztućce donieś wraz z serwowanym następnym daniem.
Po lewej stronie od talerza, od zewnątrz powinien znaleźć się widelec do przystawki. Obok niego, najbliżej talerza połóż widelec obiadowy (rozpoznasz go po tym, że ma 4 zęby oraz jest większy niż widelec przystawkowy). Oba widelce powinny być ułożone zębami do góry. Po prawej stronie najbliżej talerza połóż nóż stołowy. Co ważne, jego ostrze kieruj w stronę talerza. Następnie około 3 centymetry dalej umieść łyżkę do zupy (miseczką do dołu). Analogicznie do sztućców po lewej stronie od talerza, po prawej ułóż nóż przystawkowy (również ostrzem w kierunku talerza). Noże odróżnisz po tym, że przystawkowy jest krótszy od noża do dania głównego.
Na ukos połóż nóż do pieczywa (trzonek po prawej stronie, ostrze w lewej górnej części talerza). Nad talerzem do dania głównego umieść sztućce do deseru – łyżeczkę i widelczyk. Łyżeczka ma być wyżej, a jej trzonek powinien być skierowany w prawo, widelczyka natomiast odwrotnie. Jeśli planujesz podać gościom rybę, zamiast zwykłych sztućców (noża i widelca) w ich miejsce powinieneś podać specjalne sztućce do ryby. Poznasz je po tym, że widelec do ryb ma zazwyczaj 3 zęby. Nóż natomiast przypomina miniaturową łopatkę do ciasta, ponieważ służy do oddzielania porcji, a nie do krojenia.
Jak prawidłowo ułożyć sztućce na talerzu?
Ułożenie sztućców podczas posiłku może służyć do komunikacji między gospodarzem i gośćmi. Skrzyżowanie widelca z nożem oznacza, że nie powinno się jeszcze sprzątać przy stole, ponieważ gość planuje dokładkę. Sztućce ustawione prostopadle to znak mówiący o chwilowej przerwie w jedzeniu. Sztućce ułożone równolegle („na godzinę piątą”) oraz trzonkami w prawą stronę oznaczają koniec posiłku. Nakrycie stołu mogą uzupełniać elementy dodatkowe, takie jak winietka z imieniem i nazwiskiem (ulokowana u góry, nad nakryciami) czy też serwetka (na lewo od widelca do przystawki).
Nakrycie stołu w zależności od okazji
Ogólne zasady savoir-vivre najlepiej znać i przestrzegać zawsze, kiedy masz w planach uroczyste nakrycie stołu niezależnie od okazji. Natomiast dekoracja stołu i to czy na stole stanie elegancka zastawa, czy raczej porcelana, którą używasz na co dzień, zależy już od tego, czy planujesz odświętną uroczystość, czy też niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Bez wątpienia poprawne nakrycie stołu to klucz do sukcesu, ale aranżacja całego stołu powinna być spójna i tworzyć gustowną całość.
Pamiętaj również, że na specjalne uroczystości warto położyć piękny obrus oraz użyć serwetek bawełnianych, a nie papierowych. Jeżeli zdecydujesz się na klasyczny biały obrus, to możesz użyć eleganckich serwetek w kwiaty, które będą jednocześnie praktyczną dekoracją stołu. Eleganckie serwetki bawełniane w przeróżne wzory kwiatowe, które będą idealne na każdą uroczystość, oferuje skandynawska marka Green Gate i znajdziesz je w ofercie sklepu Home & Passion.
Podstawowe nakrycie stołu – jak je przygotować
Podstawowe nakrycie stołu zgodne z zasadami savoir-vivre'u można podzielić na nakrycie proste oraz rozszerzone. Nakrycie proste wybierz, gdy chcesz zaserwować obiad składający się z trzech dań (zupa, danie główne oraz deser). Prawidłowe nakrywanie stołu zacznij od układania talerzy: najpierw podtalerz, czyli duży płaski talerz, który wyznacza miejsce na serwis obiadowy dla gościa (ustaw go w odległości ok. 1 cm od krawędzi stołu), a na nim postaw talerz obiadowy oraz głęboki talerz.
Podstawowe nakrycie stołu powinno zawierać takie sztućce jak łyżka do zupy, widelec, nóż, łyżeczka i widelczyk do deserów. Należy je ułożyć w kolejności serwowanych posiłków, czyli zawsze od zewnątrz do wewnątrz. Istotną wskazówką przy układaniu sztućców deserowych na stole jest to, że trzonek łyżeczki zwrócony jest zawsze w prawo, a widelczyka w lewo. Odległość pomiędzy sztućcami a krawędzią stołu musi być jednakowa. Nie zapomnij również o kieliszkach do wina i wody.
Jeżeli zamierzasz zorganizować wystawną uroczystość, na której będziesz serwować wiele rozmaitych potraw, to poprawne nakrycie stołu wymaga wersji rozszerzonej. Dodatkowymi elementami takiej zastawy są widelec i nóż do przystawek oraz osobno do ryb, talerzyk na pieczywo, opcjonalnie nóż do masła oraz kieliszki do wina białego / czerwonego czy szampana. Uroczyste nakrycie stołu w wersji rozszerzonej stosuje się najczęściej podczas większych spotkań rodzinnych, świąt czy wystawnych przyjęć.
Tradycyjne nakrycie stołu
Tradycyjne nakrycie stołu kojarzy się przede wszystkim z bielą – piękny obrus, a na nim klasyczna biała zastawa stołowa. Biel zawsze będzie ponadczasowa i wpasuje się w każdą okazję. Eleganckie nakrycie stołu w tradycyjnym wydaniu nie musi być nudne i oklepane. Wystarczy, że wybierzesz naczynia z delikatnym wzorem np. w niebieskim odcieniu lub też z szykownym, złotym wykończeniem. Stylowe nakrycie stołu w klasycznej odsłonie uzyskasz dzięki porcelanie z kolekcji Royal White marki PiP Studio. Royal White to ponadczasowa kolekcja wykonana z wysokogatunkowej, śnieżnobiałej porcelany i ozdobiona pięknym motywem kwiatowym w kolorze niebieskim. Złote wykończenie poszczególnych naczyń nadaje im niebywale eleganckiego wyglądu. Do takiej zastawy warto dobrać złote sztućce, które podkreślą szykowność stołu.
Nowoczesne nakrycie stołu
Nowoczesne nakrycie stołu może wprowadzić na stół odrobinę ekstrawagancji poprzez kolor i ciekawą fakturę naczyń. Tutaj, dla podkreślenia nowoczesności, możesz pokusić się o łączenie zastawy w różnych kolorach. Pamiętaj jednak o tym, żeby łączyć naczynia z jednej serii i nie więcej niż 2-3 kolory. Całość musi prezentować się spójnie i harmonijnie. Świetną propozycją na kolorowe, nowoczesne nakrycie stołu jest ceramiczna zastawa stołowa z serii Mynte marki Ib Laursen. Naczynia, szczególnie talerze, mają przepiękne nowoczesne kształty, a seria występuje w wielu wersjach kolorystycznych, które można ze sobą łączyć, tworząc unikatową zastawę obiadową. Ponadto naczynia Mynte nadają się do zmywarki, piekarnika czy mikrofalówki, dzięki czemu nie tylko pięknie się prezentują, ale są również niebywale funkcjonalne.
Nakrycie stołu na święta
Zarówno Święta Bożego Narodzenia, jak i Święta Wielkiej Nocy to okazje, które wymagają szczególnej oprawy. Szykowne, a przede wszystkim stylowe nakrycie stołu na Święta podkreśli charakter i nada szyku uroczystości. Święta bożonarodzeniowe kojarzą się z bielą, złotem i kobaltem. Możesz postawić na białą zastawę porcelanową ozdobioną delikatnym złotym lub złoto-niebieskim dekorem. W tej roli świetnie sprawdzi się marka Pip Studio i jej szykowna kolekcja Royal White idealna na podniosłe uroczystości, jakim są m.in. Święta Bożego Narodzenia.
Bardzo modne kolory, które są często wybierane na bożonarodzeniowy stół to butelkowa zieleń, czerwień czy szarości. Eleganckie nakrycie stołu takiej tonacji kolorystycznej zapewni Ci skandynawska marka Green Gate i jej przepiękna ceramika Everyday Alice.
Wielkanoc natomiast to wiosenny czas, kiedy na stole króluje zastawa w pastelowych odcieniach, a dekoracja stołu zawiera wiele wiosennych akcentów. Elegancka zastawa w kwiaty marki Green Gate będzie doskonałym wyborem na wielkanocny stół, a więcej na ten temat dowiesz się w naszym artykule blogowym – Wystrój stołu na Wielkanoc – pomysły i inspiracje.
Nakrycie stołu podczas urodzin i imprez
Prawidłowe nakrycie stołu zgodnie z zasadami savoir-vivre podczas domowych spotkań nie tylko nada podniosłości imprezie, ale również świadczy o dobrych manierach, dworności i wysokiej kulturze osobistej osoby organizującej przyjęcie, imprezę czy spotkanie.
Poprawne nakrycie stołu to nie tylko poprawne ułożenie sztućców. Aby nakryty stół zyskał szyk i elegancję, należy pamiętać o takich szczegółach jak:
- piękny obrus dopasowany do wielkości stołu (dłuższy o 40-60 cm od długości i szerokości stołu) – na uroczyste przyjęcia najczęściej wybiera się bawełniany lub lniany obrus w bieli, lub kolorach beżowych;
- serwetniki wraz z papierowymi serwetkami – serwetnik powinien być dopasowany stylem do całej aranżacji, np. na przyjęciu w stylu boho świetnie sprawdzą się serwetniki z naturalnych materiałów tj. serwetniki bambusowe czy rattanowe. Niezależnie od okazji, na stole zawsze elegancko i z klasą prezentować się będą serwetniki w kolorze złotym. Jeżeli stawiasz na mocno nowoczesne nakrycie stołu, to wybierz serwetki we wzory np. geometryczne lub kwiatowe;
- świece w eleganckich świecznikach – niezastąpiony element dekoracyjny stołu, który wprowadzi do wnętrza niebywały nastrój. W Home & Passion oferujemy wiele pięknych świeczników metalowych, szklanych, porcelanowych czy drewnianych takich marek jak Ib Laursen, czy Madam Stoltz. Świeczniki występują zarówno w klasycznym wydaniu, który idealnie wkomponuje się w każdy klimat, jak i w stylizowanym np. na styl retro. Jeżeli wolisz wersję bezpieczną oświetlenia, gdzie świeczka tzw. mały tealight jest w pełni schowana to zamiast świeczników, wybierz małe latarenki. Ogromną popularnością cieszą się latarenki-domki wykonane najczęściej z porcelany. Nic dziwnego, gdyż wyglądają obłędnie, a wieczorami robią niesamowity klimat.
Nakrycie do stołu w zależności od posiłku
Nakrywanie do stołu powinno być precyzyjnie przemyślane pod kątem tego, jaki posiłek będzie serwowany i ilu gości będzie siedzieć przy stole. Nieco inaczej stół będzie się prezentował podczas uroczystego śniadania, a inaczej podczas obiadokolacji. Szczególnie jeżeli planujesz podczas obiadokolacji zaserwować przystawki, zupę, danie główne i deser.
Podawanie kawy – jak nakryć do stołu?
Jeżeli zapraszasz gości na zwyczajową kawę ze słodkim poczęstunkiem, to nakrycie stołu powinno zawierać serwis kawowy, czyli filiżankę, talerzyk deserowy, widelczyk do ciasta i łyżeczkę deserową. Oczywiście podstawowym elementem serwisu kawowego jest cukiernica i dzbanuszek na mleko i tego duetu nie powinno zabraknąć na stole. Aby na stole panował ład i elegancja, to porcelanowa zastawa powinna być z tej samej kolekcji.
Jak powinno wyglądać tradycyjne nakrycie do stołu deserowego? Przy każdym miejscu, gdzie będzie siedział gość, postaw talerzyk deserowy, a nad nim sztućce deserowe – widelczyk deserowy i wyżej łyżeczkę deserową. Widelczyk zwrócony w prawo, a łyżeczka w lewo. Po prawej stronie talerzyka powinna stać filiżanka (najlepiej ze spodkiem), a po prawej stronie spodka powinna leżeć łyżeczka do kawy. Oczywiście należy pamiętać o takich detalach jak serwetki czy talerzyk na herbatę, jeżeli zamierzasz serwować herbatę w torebkach. Jeżeli chcesz nadać spotkaniu przy kawie klimatu i szyku to na stole postaw wazon z ciętymi kwiatami oraz świecznik ze świeczką parafinową.
Stylowe nakrycie stołu kawowego nie obejdzie się bez pięknej patery na słodkości. Może być piętrowa (zajmie mniej miejsca na stole) bądź też jedno poziomowa. W sklepie Home & Passion dużą popularnością cieszą się patery Mynte marki Ib Laursen oraz pasujące do nich klosze wykonane z solidnego, hartowanego szkła. W roli patery świetnie sprawdzi się również duży płaski talerz. Natomiast niewątpliwie ważnym elementem, którego nie może zabraknąć na stole deserowym, jest łopatka do ciasta, która zapewni estetyczny i wygodny sposób częstowania się wypiekami.
Śniadanie
Planujesz ze swoimi zaproszonymi gośćmi spożyć uroczyste śniadanie w domu? Aby nadać szyku tej chwili, nie zapomnij o odpowiednio dobranej zastawie i pięknie zaaranżowanym stole. Uroczyste nakrycie stołu na śniadanie bez wątpienia nada klimatu i elegancji wspólnemu posiłkowi.
Jeżeli nie wiesz, jak się zabrać do nakrycia do stołu na śniadanie, aby wyglądał estetycznie i z klasą, a wszystkie zasady savoir-vivre były zachowane, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka cennych wskazówek:
- na początek eleganckim akcentem będzie wyścielenie stołu jasnym obrusem (ważne, aby był solidnie wyprasowany);
- prawidłowe nakrywanie do stołu zaczyna się od rozłożenia zastawy stołowej – talerz śniadaniowy połóż przy każdym miejscu, gdzie będzie siedział gość, a z prawej strony talerza postaw filiżankę oraz szklankę do wody czy soku;
- po lewej stronie talerza ułóż widelec, a po prawej nóż i obok niego łyżkę. Małą łyżeczkę i widelczyk ułóż nad talerzem. Widelczyk deserowy powinien być skierowany w lewo, a łyżeczka w prawo;
- zgodnie z zasadami savoir-vivre, jeżeli serwuje się pieczywo i masło, to mały talerzyk na pieczywo wraz ze specjalnym nożem do masła (z zaokrąglonym końcem) powinno się umieścić z lewej strony talerza śniadaniowego;
- jeżeli na śniadaniu chcesz serwować jajka na miękko, to kieliszek do jajek postaw po lewej stronie lub talerzu;
- nie zapomnij umieścić na stole dzbanuszka z mlekiem do kawy oraz cukiernicy;
- pamiętaj, aby każdy talerz stał idealnie na środku wyznaczonego miejsca dla gościa, a sztućce leżały w jednakowej odległości od krawędzi stołu.
Istotną kwestią jest również to, aby goście czuli się swobodnie przy stole, dlatego podczas rozkładania zastawy zadbaj, aby każda osoba miała ok. 80 cm przestrzeni wokół siebie, dzięki czemu będzie mogła spożyć posiłek w wygodnych i komfortowych warunkach.
Obiad
Jeżeli planujesz zaserwować wiele różnych dań, które będą wymagać użycia wielu sztućców, możesz je dokładać wraz z kolejno serwowanymi daniami. Na przyjęciu domowym ograniczenia dotyczące pełnego ułożenia sztućców na stole (do wszystkich serwowanych dań) zależą najczęściej od niewystarczającej wielkości stołu oraz niewielu sztućców w domu. Nie martw się zatem, dokładanie sztućców nie jest żadnym nietaktem ani faux-pas ze strony gospodyni czy gospodarza.
Bardzo istotną kwestią podczas wystawnych uroczystości jest nie tylko prawidłowe nakrycie stołu zgodnie z zasadami savoir-vivre, ale również wszelkie dodatki, które tworzą klimat i nadają elegancji. Mowa o obrusie. Najlepiej wybrać biały bądź po prostu jasny, który ładnie wyeksponuje zastawę stołową, a stół będzie prezentować się czysto i schludnie. Pamiętaj, aby obrus był czysty i starannie wyprasowany. To samo dotyczy bawełnianych serwetek, których miejsce jest po lewej stronie talerza. Ważne, aby serwetki również były porządnie wyprasowane. Serwetki można też zwinąć w rulon i włożyć w specjalny serwetnik zwany pierścieniem. Pięknie prezentują się złote pierścienie lub wykonane z naturalnych materiałów tj. bambus, trawa morska, juta czy drewno. Tak przygotowaną serwetkę w pierścieniu układa się na talerzu.
Kolacja
Nakrycie stołu do odświętnej i uroczystej kolacji nie różni się zbytnio od nakrywania do obiadu. Jedyną kwestią, przy której można nieco bardziej poszaleć, są kieliszki do trunków, które powinny stać na właściwym miejscu. Po prawej stronie talerza (nad sztućcami) należy postawić maksymalnie 4 kieliszki (do wody i wina). Przyjęło się za najbardziej eleganckie stawianie ich w trójkącie lub też pod skosem. Najbliżej gościa postaw kieliszek na wodę, następnie kieliszek do wina białego, a na samym końcu kieliszek do wina czerwonego.
Pamiętaj, że dobór odpowiedniego szkła do spożywanego wina czy też innego aperitif jest niezmiernie istotny, gdyż tylko właściwie dobrany kieliszek zapewni delektowanie się smakiem i wydobycie odpowiedniej barwy oraz aromatu trunku. Jeżeli nie wiesz, jak dobrać szkło na uroczystą kolację, to przygotowaliśmy dla Ciebie mały pomocnik:
- kieliszek do wody tzw. goblet wykonany jest z grubszego (niż kieliszek do wina) szkła o lekko pękatej czaszy i krótkiej, masywnej nóżce. Kieliszek do wody ma dosyć dużą pojemność (500-600 ml) co pozwala na efektowne serwowanie wody z plastrami pomarańczy czy cytryny i miętą;
- kieliszek do wina czerwonego jest zrobiony z cienkiego szkła o pękatej i czaszy z dużą średnicą oraz proporcjonalnie krótszej nóżki. Taka budowa kieliszka zapewnia łatwy kontakt wina z powietrzem, dzięki czemu uwalniany jest bogaty smak i aromat. Klasyczny kieliszek do wina ma ok. 250 ml pojemności, natomiast serwowana porcja powinna wynosić max. 150 ml (ok.⅓ kieliszka);
- kieliszek do wina białego wykonany jest z cienkiego szkła o długiej i smukłej czaszy (w kształcie tulipana) i długiej nóżki. Wino białe jest bardzo delikatne (w przeciwieństwie do wina czerwonego) i taki kształt kieliszka zapewnia zachowanie jego delikatnego aromatu;
- kieliszek do szampana tzw. flet lub kłos wykonany jest ze szkła o długiej i wysokiej czaszy i długiej nóżki. Smukła budowa czaszy zapobiega ulatnianiu się bąbelków z szampana, a tym samym jego aromatu.
Na stole niebywale elegancko i szykownie prezentuje się szkło kryształowe, dlatego świetnym wyborem na takie nakrycie stołu są kieliszki i szklanki z francuskiej manufaktury szkła (jednej z najstarszych w Europie) La Rochere, która specjalizuje się w produkcji eleganckich kieliszków, szklanek, karafek itd.
Najczęstsze błędy popełniane podczas nakrywania do stołu
Zasady savoir-vivre nie ograniczają się jedynie do poprawnego ułożenia sztućców, równie ważną kwestią jest zachowanie kilku praktyk, dzięki którym unikniesz wpadek i zyskasz tytuł wzorowego gospodarza domu. O czym mowa?
- Zastawa stołowa, na której będziesz serwować dania, nie powinna posiadać żadnych (nawet najmniejszych) wyszczerbień czy pęknięć i ubytków;
- wszystkie talerze powinny pochodzić z tej samej kolekcji, nakrycie stołu naczyniami o różnych kształtach, wielkości itd. spowoduje chaos na stole;
- sztućce powinny pochodzić z tego samego kompletu;
- szkło powinno być starannie wypolerowane, bez smug i zacieków;
- do ważnych uroczystości najlepiej używać serwetek z materiału, a nie papierowych.
Znając podstawowe zasady savoir-vivre i kierując się powyższymi uwagami, z pewnością uda Ci się zorganizować wspaniałe przyjęcie pełne stylu i klasy.
Obrusy, świeczniki, dekoracje, akcesoria
Uroczyste nakrycie stołu wymaga również odpowiednich dodatków, które nadadzą przyjęciu wyjątkowej atmosfery. Przede wszystkim nie zapomnij o świeżych kwiatach w wazonie, które wprowadzą wiosenno-letni powiew. Możesz wybrać klasyczny wazon transparentny, który wpasuje się w każde wnętrze lub też dopasować wazon do stylu aranżacji przyjęcia. Jeżeli uroczystość będzie w stylu boho, świetnie sprawdzą się wazony marki Madam Stoltz czy Ib Laursen, natomiast jeżeli stawiasz na nowoczesność w mocnej tonacji kolorystycznej, to metalowe wazony od Pip Studio będą strzałem w dziesiątkę! Ważne jest, aby wazony z kwiatami nie zajmowały większej części stołu i nie były zbyt wysokie. Nie przysłonią wtedy gości siedzących naprzeciw siebie.
Oczywiście piękny obrus i nastrojowe świece w stylowych świecznikach to must have na uroczystym stole. Bardzo popularne, a zarazem uniwersalne są metalowe świeczniki na długie świece (marki Ib Laursen lub Madam Stoltz), które wprowadzają na stół niesamowity klimat. Jeżeli na stole nie ma zbyt dużo miejsca na dekoracje, malutki świecznik na tealight równie świetnie spełni swoją rolę. Dopasowana do całości dekoracja stołu bez wątpienia wpłynie na nastrój, a tym samym apetyt gości i stworzy niezapomniane wrażenia.
Zastawa stołowa – ostatnie wskazówki
Gdy wiesz już, co i gdzie powinno znaleźć się podczas tradycyjnego nakrycia stołu, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów, które mogą zdecydować o odbiorze efektu przez gości. Wszystkie dekoracje powinny być spójne, a cała aranżacja stołu pasować do stylu wnętrza. Zastawa stołowa nie powinna mieć różnych wzorów czy faktur. Jeżeli chcesz wprowadzić kolor na stół w postaci barwnej zastawy, pamiętaj, żeby połączyć maksymalnie 2-3 kolory.
Bardzo ważne jest, aby wszystkie naczynia (talerze, miski, półmiski, filiżanki itd.) oraz sztućce były starannie wypolerowane. Błyszczące nakrycia z pewnością zachęcają do jedzenia i sprawiają, że stół wygląda schludnie. Do polerowania wystarczy kawałek bawełnianej tkaniny. Nakrywanie do stołu wbrew pozorom nie jest trudne, a wręcz możesz czerpać przy tym dużą satysfakcję, gdyż prócz znajomości zasad savoir-vivre potrzebne będzie Ci odrobinę własnej twórczości i kreatywności oraz poczucie własnej estetyki.