Kuchnia to serce domu i miejsce, w którym zazwyczaj tętni życie. To tutaj stale coś się dzieje - kroisz, gotujesz, smażysz, pieczesz i zapewne stale czegoś szukasz :) Akcesoria kuchenne są w ciągłym użytku, a myśl o sprzątaniu po przyrządzeniu potraw może przyprawiać o ból głowy. W końcu porządki w kuchni wielu osobom kojarzą się z godzinami spędzonymi z gąbką w dłoni i zmęczeniem. Jednak wcale nie musi tak być! Wystarczy zadbać o dobrą organizację kuchni - to ona jest podstawą i kluczem do utrzymania czystości w kuchni. Przedstawimy kilka pomysłów na porządek w kuchni, dzięki którym sprzątanie stanie się łatwe i przyjemne, a produkty w szafkach będą łatwiejsze do znalezienia.
Organizacja, organizacja i jeszcze raz organizacja kuchni
Jeżeli chcesz utrzymać porządek (w miarę możliwości regularny) w swojej kuchni, to przede wszystkim postaw na jej dobrą organizację. Co to właściwie oznacza? Organizacja kuchni to nie tylko odpowiednie zorganizowanie przestrzeni kuchennej tak, żeby wszystko było na wyciągnięcie ręki, ale również wprowadzenie pomocnych nawyków oraz dbanie o codzienną rutynę np. natychmiastowe odkładanie brudnych naczyń od razu zlewu czy do zmywarki. Jeśli jakieś naczynie (np. tłusta patelnia czy miska po wyrobieniu ciasta) wymaga namaczania, to od razu po skończonej pracy zalej je wodą. Zaschnięty brud dużo trudniej usunąć. Tak samo w przypadku plam na blatach po wszelkiego rodzaju sosach, syropach czy napojach. Usunięta od razu nie sprawi żadnego problemu, natomiast zostawiona dłużej nie tylko będzie trudna do usunięcia, ale nawet może odbarwić blat. Fusy po kawie czy pozostałości jedzenia wyrzucaj do kosza, a nie do zlewu. Gdy dostaną się do odpływu, razem z tłuszczem i brudem mogą zatkać odpływ, a to będzie już znacznie trudniejsze do usunięcia.
Porządek w kuchni bez wątpienia zapewni dobra organizacja miejsca prac kuchennych. Wszelkie przybory kuchenne stale używane powinny znaleźć się w zasięgu ręki, natomiast AGD typu toster, opiekacz, mikser, blender czy maszynka do mięsa najlepiej schowaj w szafkach, aby się nie kurzyły i nie wprowadzały niepotrzebnego chaosu, szczególnie jeżeli masz niewielki aneks kuchenny.
Zaplanuj okresowe, generalne sprzątanie kuchni. Warto zacząć je od sporządzenia planu i listy koniecznych czynności, z określeniem kolejności działania. Dzięki temu nie skończysz zrezygnowany na środku kuchennej podłogi o późnych godzinach nocnych. Na liście z pewnością powinny znaleźć się: dokładne sprzątanie szafek kuchennych od środka, czyszczenie okapu, wyniesienie z kuchni wszystkich przedmiotów, które nie powinny się w niej znajdować, czyszczenie lodówki, rozmrażanie i czyszczenie zamrażalnika, mycie okien.
Stwórz plan sprzątania - nie zapomnisz o niczym!
Idealnym rozwiązaniem, aby utrzymać porządek w kuchni, jest stworzenie planu jej sprzątania, czyli zaplanowanie z wyprzedzeniem okresowych, generalnych porządków w kuchni. AGD, w zależności od rodzaju i częstotliwości używania, możesz umieścić na liście zadań „to do” do sprzątania raz w miesiącu - rozmrażanie zamrażarki, czyszczenie lodówki/piekarnika/zmywarki czy mikrofalówki.
Lista zadań do wykonania raz w tygodniu powinna zawierać mycie frontów szafek i witryn oraz uchwytów, dokładne mycie blatu (również pod wszystkimi sprzętami). Ważne jest również, żeby w miarę często, minimum raz w tygodniu, wymieniać gąbki i ściereczki, które są źródłem bakterii oraz dokładnie wyszorować i odkamienić zlew. Do zadań wykonywanych raz w tygodniu warto dodać mycie koszy do segregacji śmieci.
Do codziennej rutyny, szczególnie posiadając małe dzieci, jest codzienne mycie blatu (powierzchni roboczej), płyty grzewczej i podłogi. Oczywiście brudne naczynia należy wkładać od razu do zmywarki lub myć ręcznie.
Porządki w kuchni – lista zakupów
Do porządków w kuchni niezbędne są środki do czyszczenia i różne akcesoria, m. in. tekstylia. Lista zakupów powinna zawierać na pewno:
- gąbki i czyściki druciane,
- wielorazowe ściereczki materiałowe np. z mikrofibry,
- ręczniki papierowe, ściereczki nasączone płynem (najszybszy sposób na natychmiastowe usunięcie plam czy brudu np. podczas gotowania),
- płyn do czyszczenia kuchni (opcjonalnie, w zależności od zapotrzebowania, płyny dedykowane do konkretnych powierzchni np. płyn do czyszczenia piekarnika czy usuwania kamienia ze zlewu),
- rękawice gumowe wielorazowe worki na śmieci.
Wszystkie te rzeczy są łatwo dostępne w supermarkecie lub drogerii. Jeśli nie chcemy korzystać z chemicznych środków czyszczących, możemy stworzyć również własny płyn do czyszczenia, który pomoże utrzymać porządek w kuchni.
Najprostszy przepis to:
- 200 ml wody destylowanej, przegotowanej lub przefiltrowanej (ważne, aby nie używać wody prosto z kranu, ponieważ może później zostawiać ślady na powierzchniach),
- 100 ml alkoholu (np. wódki lub spirytusu),
- 100 ml octu,
- kilka kropel ulubionego olejku eterycznego.
Całość należy wlać do butelki i wstrząsnąć. Płyn możemy rozpylać na czyszczonych powierzchniach za pomocą wielorazowej butelki ze spryskiwaczem (do nabycia np. w sklepach ogrodniczych). Wszystkie te akcesoria warto trzymać w jednym miejscu. Z takim zaopatrzeniem, utrzymanie czystości w kuchni będzie bardzo proste.
Szafki kuchenne - organizacja przestrzeni
Dobra organizacja kuchni to z całą pewnością również odpowiednio zagospodarowane szafki kuchenne, które nie tylko zapewnią porządek przechowywanych produktów spożywczych, ale i znacznie usprawnią pracę w kuchni. Mile widziane są tu takie rozwiązania jak organizery na sztućce i akcesoria kuchenne, kosze w szafkach typu cargo, relingi oraz pojemniki plastikowe, porcelanowe czy metalowe na produkty sypkie.
Jak zabrać się za organizację szuflad?
Aby szuflady kuchenne były maksymalnie zagospodarowane, warto przemyśleć tę kwestię już na etapie planowania kuchni, gdyż odpowiednia organizacja przestrzeni kuchennych zdecydowanie wpływa na utrzymanie porządku. W jaki sposób?
Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w maksymalną ilość wszelkich systemów do przechowywania w kuchni, jakimi są wysuwane systemy cargo, relingi czy organizery do szuflad. Wysuwane systemy koszy cargo świetnie sprawdzą się do przechowywania przypraw, dzięki czemu możesz wykorzystać każdy centymetr swojej kuchni. Wystarczy przesypać każdą przyprawę do podpisanego słoiczka i wstawić na wysuwanej półce cargo i voilà! Masz zapewniony szybki dostęp do przypraw i nie musisz martwić się, że będą się rozsypywać, jak to zwykle bywa, gdy korzystamy z przypraw prosto z papierowego czy foliowego opakowania.
Kosze cargo świetnie sprawdzą się również w szafkach narożnych na wszelkiego rodzaju przybory kuchenne, tj. garnki, patelnie. Tylko pamiętaj, że do tego typu szafek najlepiej wybrać systemy obrotowe. Ułatwi to sprawne wyciąganie garnków z najbardziej oddalonego miejsca.
Idealnym rozwiązaniem, szczególnie jeżeli masz mały aneks kuchenny, są wszelkiego rodzaju relingi na akcesoria kuchenne oraz metalowe czy drewniane półki. Takie stylowe półki z drewna pochodzącego z recyklingu oraz metalowe, industrialne półeczki oferuje duńska marka Ib laursen i znajdziesz je w ofercie naszego sklepu.
Koniecznie pamiętaj również o stojaku na ręcznik papierowe - to oczywiście must have w każdej kuchni! Ręczniki bez wątpienia pomagają utrzymać porządek.
Jeżeli chcesz, aby wszelkie sztućce, których używasz zarówno na co dzień, jak i od święta, również były posegregowane i znalazły swoje miejsce w szafce, to utrzymanie ich w stałym porządku zapewni Ci organizer na sztućce do szuflady. Dzięki niemu sztućce nie będą wymieszane, a Ty będziesz mieć do nich łatwy dostęp.
Bądź eko! Segregacja odpadów - zadbaj o odpowiednie pojemniki
Dobrą organizację kuchni, a tym samym utrzymanie porządku, zapewni Ci zaopatrzenie się pojemniki do segregacji śmieci. Na polskim rynku dostępnych jest wiele rodzajów pojemników. Najlepiej wybrać taki design i wielkość, który wpasuje się w Twoją kuchnię. Jeżeli masz mały aneks kuchenny w bloku, to warto postawić na mniejsze pojemniki, które nie zabiorą dużo miejsca. Mogą być również w wersji podwieszanej, np. do drzwi bądź ściany. Najlepiej jednak kosze do segregacji śmieci umieścić w szafce pod zlewem - wtedy bez wątpienia wnętrze kuchenne będzie wyglądać estetyczniej.
Przechowywanie - zadbaj o odpowiednie pojemniki na żywność i produkty suche
Aby utrzymać porządek w szafkach kuchennych, należy przede wszystkim regularnie dokonywać przeglądu ich zawartości. Przeterminowane produkty powinny trafić do kosza na śmieci. W utrzymaniu porządku w szafkach kuchennych na pewno pomoże przesypanie produktów sypkich (takich jak np. mąka, cukier, ryż, płatki owsiane, musli) do wielorazowych pojemników. Każdy pojemnik powinien zawierać napis, co znajduje się w środku oraz datę przydatności produktu do spożycia. Wystarczą zwykłe karteczki i taśma klejąca. Jeśli chcesz nadać pojemnikom bardziej designerskiego charakteru, to na rynku dostępne są wytłaczarki do etykiet.
Ta sama zasada przesypywania ma zastosowanie w przypadku przypraw – tutaj również słoiczki lub pojemniki plastikowe będą świetnym pomysłem. Alternatywą jest organizer na przyprawy w formie plastikowego pojemnika z przegródkami, w których umieścisz torebeczki z przyprawami. Możesz wykonać go samemu w prostokątnej puszce lub pojemniku. Dzięki temu przyprawy nie wysypią się w szafce. Kawa i herbata powinny być przesypane do metalowych puszek, aby nie wietrzały. Pamiętaj, że szczelnie przechowywane produkty sypkie w pojemnikach czy puszkach kuchennych pozwala ograniczyć również rozwój moli spożywczych.
Świetne puszki do przechowywania o przepięknych wzorach kwiatowych oferuje marka Green Gate. Natomiast jeżeli kochasz porcelanę o intensywnej kolorystyce i oryginalnym wzornictwie to idealnym rozwiązaniem będą eleganckie pojemniki porcelanowe marki PiP Studio. Kolorowe puszki i pojemniki kuchenne będą też piękną, a zarazem praktyczną ozdobą Twojej kuchni.
Nie zapomnij również o chlebaku na pieczywo, dzięki któremu zapewnisz świeżość oraz uchronisz przed wysychaniem czy dostępem wilgoci, która może powodować powstawanie pleśni na pieczywie.
W utrzymaniu porządku w szafkach kuchennych ważne jest również układanie produktów kategoriami – tyczy się to zarówno żywności, jak i zastawy czy garnków i patelni. Oprócz tego pokrywki należy trzymać przy garnkach lub w specjalnym uchwycie.
Organizacja zlewu (organizer i suszarka do naczyń)
Dobra organizacja zlewu to kolejny istotny krok, który pomoże Ci utrzymać porządek w kuchni. I tu z pomocą przychodzą organizery na sztućce i przybory kuchenne, jak również ociekacze na naczynia, gdzie będziesz mógł odłożyć talerze, kubki, garnki itd. zaraz po ich ręcznym myciu. Pamiętaj, że nie wszystko nadaje się do mycia w zmywarce np. delikatna porcelana ze złotymi zdobieniami, drewniane akcesoria kuchenne czy niektóre garnki. Dlatego warto zainwestować w organizery kuchenne, dzięki którym zyskasz stały porządek przy zlewie. Eleganckie, złote organizery na sztućce oraz suszarki na talerze oferuje marka Madam Stoltz. Znajdziesz je oczywiście w ofercie sklepu Home & Passion.
Niezbędnym akcesorium zlewu jest również pojemnik na płyn do naczyń, który można nabyć w parze z pojemnikiem na gąbkę czy ściereczkę. Warto przelewać płyn do takiego pojemnika, gdyż bez wątpienia wygląda bardziej estetycznie postawiony na zlewie. Gąbki czy ściereczki kuchenne to siedlisko bakterii, dlatego należy pamiętać, aby zawsze odkładać je na wydzielone przy zlewie miejsce, a nie zostawiać w zlewie, oraz wymieniać je minimum raz w tygodniu.
Porządki w trudnodostępnych miejscach
W kuchni podczas gotowania unosi się dużo pary, przez co brud i tłuszcz lubią osadzać się w trudno dostępnych miejscach pod sufitem. Jednym z takich miejsc jest górna część wiszących szafek kuchennych.
Górna część wiszących szafek kuchennych to bardzo trudna do sprzątania powierzchnia. Korzystając z przenośnych schodków, dosięgniesz do najwyższych półek, ale niekoniecznie na sam szczyt szafek, aby dokładnie wyczyścić je aż do krawędzi pod ścianą. Dobrym pomysłem, aby sobie z tym poradzić, jest wyłożenie górnej części szafek kuchennych starymi gazetami lub papierem do pakowania, dociętym na odpowiedni wymiar. Co kilka tygodni możesz po prostu zdjąć papiery z góry, wyrzucić i wymienić na nowe. Cały tłuszcz i brud osadzi się na przykryciu, dzięki czemu jednym ruchem usuniesz zabrudzenia z góry.
Po opanowaniu podstawowych zasad i wcieleniu w życie wskazówek, sprzątanie kuchni powinno przestać być problemem. Ważne, aby uświadomić wszystkim domownikom, żeby sprzątali po sobie. Dzięki temu korzystanie ze wspólnej kuchni dla każdego będzie przyjemnością na co dzień.