Serwis obiadowy

Talerze i miski to niezbędne wyposażenie każdego domu. Ale to nie wszystko! Aby na co dzień przyjemnie jeść posiłki, a od święta elegancko przyjąć gości, potrzebny jest pełny komplet naczyń (talerze głębokie, talerzyki deserowe, miseczki, półmiski itd.). Idealnym rozwiązaniem jest serwis obiadowy. Jednak dobór odpowiedniego serwisu nie jest łatwy i może przynieść wiele rozterek, zanim spełni Twoje oczekiwania. Trzeba m.in. zastanowić się, czy komplet obiadowy ma mieć elegancki wygląd, stonowaną kolorystykę, czy wolisz postawić na pełną kolorów ekstrawagancję, jaki kształt talerzy spełni Twoje oczekiwania, czy do serwowania posiłków chciałbyś używać naczyń z porcelany, ceramiki, a może idealny dla Ciebie będzie klasyczny serwis obiadowy wykonany z kamionki… Jak widać, pytań i wątpliwości przy wyborze naczyń jest dużo, zatem podpowiadamy, na co zwracać uwagę i jak wybrać idealny serwis obiadowy.

Z czego powinien składać się serwis obiadowy?

Przy doborze serwisu obiadowego zastanów się, ilu osobom będzie służył. Oprócz domowników musisz również policzyć potencjalnych gości, czyli rodzinę i przyjaciół, którzy będą Cię odwiedzać. Dla każdego gościa powinieneś przygotować zestaw (talerz, talerzyk, miska). Większa ilość potraw wymusza posiadanie dodatkowych naczyń, np. półmisków.

Zastanów się nad przeznaczeniem danego serwisu obiadowego. Jeśli kupujesz odrębne serwisy obiadowe na co dzień i na specjalne okazje, to sprawa jest prostsza. Ten do użytku codziennego powinien zawierać tyle elementów, aby wystarczyły dla domowników.

Serwis obiadowy w stylu klasycznym

Elegancki serwis obiadowy przeznaczony na specjalne okazje powinien być dużo większy i zawierać również wszystkie dodatki. Jeśli masz serwis podstawowy na przykład dla 4 osób, warto, aby drugi był przeznaczony dla 12 lub nawet 18 osób. Dzięki temu wszyscy goście przy stole będą mogli otrzymać swoje dania na pasujących do siebie częściach zastawy, a stół będzie wyglądać nie tylko elegancko, ale - co jest bardzo istotne - stworzy spójną całość.

Podstawowe elementy serwisu

Jeżeli przeznaczenie serwisu jest tylko do użytku codziennego, to powinien zawierać przede wszystkim podstawowe elementy:

  • talerze obiadowe o średnicy około 25 centymetrów,
  • talerze deserowe mniejsze od obiadowych,
  • talerze głębokie,
  • miski różnej wielkości,
  • półmiski,
  • wazę,
  • sosjerkę.

Dodatki do serwisu

Wielkość serwisu możesz oczywiście poszerzyć o dodatkowe elementy, takie jak eleganckie tace do serwowania potraw, dipówki utrzymane w tym samym stylu jak elementy serwisu, ale również dzbanek do wody lub soku.

Porcelanowy serwis obiadowy warto również poszerzyć o odpowiedni komplet naczyń dla dzieci. Niezależnie, czy masz już swoje pociechy, czy odwiedzają Cię krewni i znajomi wraz ze swoimi dziećmi, dziecięca zastawa na pewno się przyda. Elementy serwisu obiadowego często są za duże dla dzieci. Picie herbaty czy napoju z kubka dla dorosłych też może przysporzyć najmłodszym problemów. Dlatego tak ważne jest, aby zadbać o ich komfort i zaopatrzyć się w zastawę dla dzieci.

Serwis obiadowy dla dzieci

Dobrym wyborem będą kolorowe i bajeczne talerzyki i kubeczki. Marka Green Gate czy PPD oferuje urocze elementy porcelanowe dla najmłodszych. Małe i masywne kubeczki idealnie pasują do drobnych dziecięcych rączek. Dodatkowo urocze i barwne motywy z bajek czy dziecięce wzory z pewnością zachęcą wszystkie niejadki do spożywania posiłków. Takie serwisy dziecięce nie ustępują w elegancji „dorosłym” serwisom obiadowym.

Porcelana, kamionka, szkło - z jakiego materiału wybrać serwis obiadowy?

Przy wyborze serwisu obiadowego bardzo ważny jest materiał, z którego wykonane są naczynia. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup porcelanowego serwisu obiadowego. Dlaczego? Porcelana ma szereg właściwości, dzięki którym jest nie tylko niezwykle piękna, ale i użyteczna. Przede wszystkim, porcelana jest bardzo wytrzymała, a więc będzie służyć przez długie lata. Porcelanowy serwis obiadowy dobrej jakości możesz używać bardzo długo, a później nawet go przekazać jako rodzinną pamiątkę. Porcelana wykazuje także dużą odporność na zarysowania. Oznacza to, że na pewno nie powstaną na niej żadne rysy od sztućców i bez stresu możesz jej używać na co dzień.

Porcelanowy serwis obiadowy można myć w zmywarce (wyjątek stanowią serwisy z misternymi zdobieniami np. złotymi, które zaleca się myć ręcznie, aby nie straciły blasku). Jest to bardzo użyteczne i pozwoli zaoszczędzić czas i energię, szczególnie przy okazji świąt czy innych imprez rodzinnych. Mycie porcelany w ogóle jest bardzo proste – wszelkie sosy i oleje bez problemu schodzą pod bieżącą wodą. Oprócz tego, porcelana nie reaguje ani z kwasami, ani z zasadami, a do tego jest odporna na wsiąkanie. Oznacza to, że można jej używać do wszystkich potraw, a nawet buraki czy potrawka curry jej nie zafarbują i nie zniszczą.

Serwisy obiadowe

Świetnym wyborem na nowoczesny serwis obiadowy będzie porcelana marki PiP Studio. Piękna zastawa stołowa tej marki cieszy się ogromną popularnością nie tylko ze względu na jakość, ale przede wszystkim na unikatowy design. Marka ma w ofercie zarówno stałe kolekcje Royal Multi i Royal White, zdobione ekstrawaganckimi wzorami i wykończone złotymi detalami, jak również wiele innych kolekcji sezonowych, najczęściej o mocnej kolorystyce i przepięknych motywach kwiatowych.

Kolejnym najczęściej wybieranym materiałem na klasyczny serwis obiadowy jest ceramika. Nic dziwnego, gdyż naczynia wykonane z ceramiki są solidne (masywniejsze i cięższe niż porcelana) i przy tym odporne na temperaturę, zarówno wysoką, jak i niską. Komplety naczyń obiadowych z ceramiki można używać w piekarniku czy mikrofali, a co najważniejsze - bez problemu myć w zmywarce. Jest to bardzo praktyczna zaleta ceramiki i z pewnością istotna przy wyborze serwisu.

Kamionka to również materiał, który cieszy się ogromną popularnością i jest chętnie wybierany na elegancki serwis obiadowy. Kamionka powstaje z gliny z dodatkiem piasku kwarcowego i wypalana jest w temperaturze 1230-1300°C. Charakteryzuje się dużą odpornością mechaniczną oraz na działanie kwasów. Naczynia z kamionki, podobnie jak naczynia ceramiczne, można myć w zmywarce oraz używać w piekarniku czy kuchence mikrofalowej.

Kamionkowa zastawa stołowa

Kamionkowe serwisy obiadowe często są ręcznie robione, mają surowy, rustykalny wygląd, dzięki czemu tworzą piękną ozdobę stołu i przytulny klimat. Kolekcja Everyday Alice marki Green Gate to świetny wybór na kamionkowy komplet. Talerze obiadowe, głębokie czy też deserowe to proste, a zarazem eleganckie naczynia, które idealnie nadają się zarówno do codziennego użytku, jak i do odświętnego nakrycia. Kolekcja występuje praktycznie w całej tonacji kolorystycznej. Łącząc różne kolory, możesz stworzyć unikatową, a zarazem funkcjonalną zastawę.

Kamionkowa zastawa stołowa

Zastawa ze szkła hartowanego również zyskuje niebywale elegancki wygląd. Dzięki hartowaniu szkło jest bardzo wytrzymałe na wszelkie obicia czy stłuczenia, a co najważniejsze - jest również odporne na czynniki chemiczne. Komplet naczyń ze szkła hartowanego ma uniwersalny design, a więc idealnie wpasowuje się w większości stylów wnętrz, a przy tym dostojnie prezentuje się na stole. Szkło może być przezroczyste lub barwione na przeróżne kolory.

Innymi materiałami, z których wykonuje się komplety naczyń obiadowych, są porcelit i fajans. Oba materiały w efekcie przypominają porcelanę, lecz skład serwisu jest nieco słabszej jakości, przez co naczynia są mniej odporne mechanicznie i nie występują - tak jak porcelana - w śnieżnobiałym odcieniu. Natomiast bez wątpienia zaletą serwisu wykonanego z porcelitu czy fajansu jest cena - dużo niższa niż ta, jaką ma porcelanowy serwis obiadowy.

Komplet talerzy dla najmłodszych pociech często wykonany jest z melaminy bądź bambusa. Oba materiały są lekkie i nietłukące, a więc idealne dla malutkich rączek. Dodatkowo naczynia z melaminy występują w przepięknych różnokolorowych motywach z bajek czy dziecięcych wzorach. Przy wyborze naczyń z melaminy czy bambusa należy zwrócić uwagę, czy materiał ma wszystkie atesty wymagane przez Unię Europejską i są w pełni dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Zastawa z melaminy dla dzieci

Wielkość serwisu obiadowego 4,6, a może 36 osób?

Serwis obiadowy to bez wątpienia niezbędne wyposażenie każdego domu, natomiast wielkość serwisu, jaką wybierzemy, zależy od częstotliwości użytkowania. Jeżeli zamierzasz korzystać z serwisu na co dzień, wybierz dokładnie taką liczbę, ilu masz członków rodziny. Serwisy obiadowe do użytku codziennego najczęściej oferowane są w sklepach dla 4, 6 lub 12 osób. Idealnym rozwiązaniem jest skompletowanie talerzy na sztuki. Wtedy nie tylko możesz sam wybrać liczbę talerzy, jaką potrzebujesz (np. 5 czy 7), ale również możesz stworzyć niepowtarzalny serwis obiadowy, np. multikolorowy. W końcu naczynia do serwowania posiłków nie muszą być nudne i monochromatyczne. Warto pokusić się o odrobinę fantazji w tworzeniu swojego serwisu.

Serwis obiadowy z porcelany

Spożywanie posiłku to przede wszystkim chwila relaksu, a niebanalna i kolorowa oprawa posiłku bez wątpienia wpływa również na dobre samopoczucie. Świetnym rozwiązaniem na klasyczną, a zarazem nieco romantyczną i nietuzinkową zastawę stołową, która umożliwia łączenie różnych odcieni naczyń ze sobą, jest kolekcja Mynte marki Ib Laursen oraz Everyday Alice marki Green Gate. Obie marki mają skandynawskie korzenie, a kolekcje szeroką gamę kolorystyczną, dzięki czemu możesz dowolnie łączyć naczynia. Tak skompletowana piękna zastawa stołowa stworzy uroczą oprawę posiłku.

Jeżeli przeznaczenie serwisu ma być raczej odświętne, na specjalne okazje, uroczystości czy święta, wybierz znacznie większą liczbę naczyń. I tu bardzo istotną kwestią jest wielkość stołu, jaki masz i ile gości jesteś w stanie przy nim przyjąć.

Serwis obiadowy a wielkość stołu

Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem sporej przestrzeni jadalnianej, a tym samym ogromnego, rozkładanego stołu, warto, abyś miał odpowiednie witryny z miejscem na talerze obiadowe czy cały kompletny serwis obiadowy dla nawet 36 gości. Jeśli natomiast Twoja domowa przestrzeń nie jest zbyt duża, a jadalnia ma ograniczone możliwości przyjmowania gości, to kupowanie dużego serwisu obiadowego jest kompletnie niepotrzebnym i zbędnym wydatkiem. Najlepiej policz, ile maksymalnie jesteś w stanie ugościć osób i na taką liczbę skompletuj swój wymarzony serwis obiadowy.

Serwis obiadowy na co dzień czy od święta?

Obecnie na polskim rynku dostępny jest szeroki wybór naczyń, zarówno tych eleganckich, jak i bardziej klasycznych. Wybór rodzaju serwisu zależny jest zarówno od miejsca, jakie posiadasz na przechowywanie, jak i od stylu wnętrza, w jakim urządzona jest Twoja jadalniana przestrzeń. Dla niewielkiej przestrzeni, gdzie jest mały stół i nie za dużo miejsca na przechowywanie, postaw na jeden, uniwersalny serwis obiadowy. Natomiast jeżeli przestrzeń jest spora i zmieści mnóstwo gości, a Ty uwielbiasz robić wystawne przyjęcia, to najlepszym wyborem będzie rozgraniczenie na klasyczny serwis obiadowy używany na co dzień oraz odświętny serwis na specjalne uroczystości.

Serwis obiadowy w kwiaty

Nowoczesne czy tradycyjne serwisy obiadowe?

Wybierając reprezentacyjne naczynia, możesz pokusić się o bardziej nowoczesny serwis obiadowy np. zdobiony złotymi elementami, które dodają klasy i szyku. Jeżeli uwielbiasz kwiaty, to kwiecisty serwis obiadowy będzie idealnym rozwiązaniem. W tym przypadku świetnie sprawdzą się ekstrawaganckie kolekcje porcelanowe, pełne szyku i koloru marki PiP Studio, które stworzą nietuzinkową oprawę stołu. Przepiękne kolekcje skandynawskiej marki Green Gate to kolejny, doskonały wybór na bardziej tradycyjne serwisy obiadowe, ale w ozdobnej, kwiecistej odsłonie. Kolekcje obu marek wykonane są z wysokiej jakości porcelany, a zdobienia nakładane z niezwykłą dbałością o najmniejszy szczegół.

Przy wyborze zastawy nie tylko kieruj się materiałem, z jakiego ma być wykonana, odpornością na stłuczenia i zarysowania czy ciężarem. Ważna jest też kwestia wizualna, czyli kolorystyka, kształt oraz styl. W końcu serwis obiadowy nie tylko ma służyć spożywaniu posiłków, ale również tworzyć piękną ozdobę stołu, zwłaszcza podczas odświętnych uroczystości.

Kolorystyka

Klasyczna biel to kolor, który od lat wybierany jest na serwis obiadowy, jako ponadczasowe i uniwersalne rozwiązanie, które sprawdzi się zawsze, niezależnie od okazji. Komplet białych talerzy z delikatnym zdobieniem kwiatowym czy złotym wykończeniem zdecydowanie będzie na stole gustowną dekoracją pełną elegancji i szyku.

Komplet naczyń porcelanowych

Na stołach coraz częściej króluje pełna żywych kolorów zastawa stołowa. Możesz wybrać monochromatyczny serwis obiadowy w swoim ulubionym kolorze lub pokusić się o skompletowanie serwisu w 2-3 kolorach. Ważne, aby kolorystyka pasowała do siebie, a kolorów nie było zbyt dużo, bo może wywołać to efekt pstrokacizny. Jeżeli duży talerz obiadowy wybierzesz w kolorze granatowym, to talerz deserowy możesz dobrać w błękitnym odcieniu. Ciekawym pomysłem jest też wybór dużego talerza w kolorze ciemnozielonym, a do tego jasnozielone talerzyki deserowe.

Kolor serwisu warto dopasować również do kolorystyki wnętrza jadalni. Jeżeli kolorystyka ścian i jest raczej w jasnej, białej tonacji to możesz szaleć z kolorami na stole, natomiast jeżeli ściany czy meble są czerwone, to dodatkowy kolor czerwony czy różowy na stole mógłby przytłoczyć.

Świetnym rozwiązaniem jest również subtelne połączenie naczyń ze wzorami i bez wzorów. Talerze obiadowe monochromatyczne, ale o mocnej kolorystyce świetnie będą współgrać z białymi talerzykami deserowymi ozdobionymi delikatnym wzorem kwiatowym. Talerze obiadowe z kolekcji Everyday Alice pięknie współgrają z talerzami deserowymi z kwiecistych kolekcji.

Kształt

Kształt talerzy również jest istotną kwestią przy wyborze serwisu obiadowego. Jeżeli preferujesz kanciaste kształty, postaw na talerze kwadratowe lub prostokątne. Tradycyjne rozwiązanie to oczywiście kształt okrągły. Marka PiP Studio połączyła okrągłą klasykę z odrobiną ekstrawagancji i stworzyła przepiękne talerze o nieregularnych rantach (kolekcja Royal White i Royal Multi).

Styl

Jeżeli zdecydowałeś się już na materiał, z którego mają być wykonane naczynia, kolor i kształt, to kolejnym ważnym aspektem przy wyborze jest styl. Odpowiednia zastawa obiadowa ma być oczywiście nie tylko praktyczna, ale również pięknie prezentować się na stole.

Standardowo seriwsy dzieli się na klasyczne i tradycyjne. W obu można odnaleźć ponadczasowe desenie i wzory. Styl tradycyjny wyróżnia się przede wszystkim stonowanymi barwami - dużo w nim pasteli i delikatnych kwiatowych wzorów, ale spotkasz również finezyjne złote zdobienia. Naczynia często są białe lub kremowe. Serwis obiadowy w stylu tradycyjnym zawsze wygląda elegancko, cechuje go prostota i klasa. Najlepiej pasuje do wnętrz w podobnej stylistyce.

Nowoczesny serwis obiadowy

Styl tradycyjny ma różne odmiany, np. bardziej wyrazisty styl angielski (jasna kolorystyka, liczne zdobienia i żłobienia, wzory kwiatowe, przede wszystkim róże). Serwisy obiadowe w stylu tradycyjnym oferują takie marki jak: Easy Life, Green Gate czy PiP Studio (kolekcja Royal White). W stylu nowoczesnym jest dużo wyrazistych wzorów i kolorów. Naczynia te wprowadzają do wnętrza świeżość i świadczą o tym, że ich właściciel jest na bieżąco z trendami. Zachwycają unikalną strukturą, nowatorskimi formami i zdobieniami.

Serwis obiadowy w stylu nowoczesnym oferuje np. PiP Studio. Ostatnio bardzo popularny jest styl skandynawski. Biele, szarości, nieco surowe formy są ponadczasowe i eleganckie, przez co zebrały już rzesze zwolenników. Serwis obiadowy w stylu skandynawskim to także dobry wybór. Przy poszukiwaniach idealnego serwisu powinniśmy kierować się wystrojem jadalni oraz własnymi upodobaniami.

Nowoczesne talerze do obiadu

Mycie zestawu obiadowego w zmywarce

Możliwość mycia serwisu obiadowego w zmywarce z pewnością jest ogromnym udogodnieniem, szczególnie kiedy przyjdzie Ci sprzątać po gościach po wielkiej uroczystości domowej. Dlatego przy wyborze serwisu, poza aspektem wizualnym, zwróć również uwagę na cechy funkcjonalne, takie jak właśnie możliwość mycia w zmywarce czy używanie w mikrofali.