Jak podawać kawę?

Poranna kawa to dla wielu niezwykle ważny, codzienny rytuał. Jest także towarzyszką spotkań z przyjaciółmi w rodzinnym gronie, świadkiem wyznań, odprężeń i najmilszych chwil. Jak jednak podawać kawę – w filiżance czy w kubku? To i to rozwiązanie ma swoich zwolenników! Tak jak wybór ziaren ma kolosalne znaczenie dla osiągnięcia idealnego naparu, tak i dobór odpowiedniego naczynia może zadecydować, czy kawa będzie doskonała. Dzisiaj odpowiemy na pytanie, które porusza wszystkich kawoszy!

Dlaczego wybór naczynia do kawy jest ważny?

Kawa zdecydowanie należy do naszych ulubionych napojów – dość powiedzieć, że według raportu INSE Research z 2020 roku aż 80% Polaków przyznaje się do regularnego picia kawy, a nawet 60% do… codziennego! Obok herbaty dzierży ona dumnie palmę pierwszeństwa w naszych kubkach. A może filiżankach?

No właśnie, z naszą miłością do kawy powinna iść w parze także miłość do jej odpowiedniego podawania. Niektórym kawa towarzyszy nawet od świtu do nocy, ale czy smak i aromat może zależeć od tego, w jakim naczyniu ją serwujemy? Cóż – i tak, i nie!

Kawa w ulubionym kubku

Przyjęło się, że poranną kawę podaje się w kubku, a popołudniową – w filiżance. Kubek złapany w biegu przed pracą jest z pewnością wygodniejszy: nie zawsze mamy czas na rozkoszowanie się wykwintnym kształtem filiżanki. Niewiele osób wie jednak, że od samego kształtu naczynia ważniejszy jest materiał, z którego jest wykonane oraz jego jakość. To najbardziej wpływa na smak kawy. Naczynie też ma jednak coś do powiedzenia!

Jakie są różnice między filiżanką a kubkiem?

Nie da się ukryć, że filiżanki porcelanowe kuszą swoim wyglądem – filigranowe i pełne pięknych zdobień przyciągają wzrok i sprawiają, że możesz się poczuć bardzo luksusowo. Ich niewielkie podstawy i szerokie brzegi sprawiają, że aromat kawy jeszcze lepiej się rozchodzi, ale mają swoje minusy – przez delikatne ścianki napar stygnie nieco szybciej! Do dobrej prezentacji wymagają także odpowiedniego, pasującego podstawka.

Filiżanka czy kubek?

Kubki są z kolei rozwiązaniem dla tych, dla których liczy się komfort. Nie da się ukryć, że to naczynie bardzo tradycyjne – towarzyszyło ludzkości od niemal samego jej początku! Wygodne ucho, pokaźne rozmiary, ulubiony nadruk czy kształt. To wszystko sprawia, że każdy ma swój ulubiony kubek, który jeszcze bardziej podkreśla smak napoju.

Czy materiał wpływa na smak kawy?

Okazuje się, że materiał jest jednym z najważniejszych czynników, które decydują nie tylko o smaku, ale także o aromacie kawy! Sposób parzenia jest oczywiście równie istotny, ale tę historię zostawmy na inną okazję. Skupmy się na naczyniach!

Nie bez kozery najwięksi koneserzy kawy do jej picia wykorzystują naczynia wykonane z porcelany. Uważa się bowiem, że jest to materiał całkowicie neutralny – nie przenosi smaku do naparu, pozwalając cieszyć się niezakłóconą niczym przyjemnością.

Współcześnie, podczas codziennych zastosowań, stawiamy raczej na kubki porcelanowe. Ceramika jest bardzo wdzięcznym materiałem – nie tylko pozwala dostosować naczynia do naszych wymagań co do kształtu i koloru, ale także nadaje się do mycia w zmywarce i jest odporna na wysokie temperatury. Sprawia także, że kawa dłużej pozostaje gorąca, podnosząc jej walory smakowe. Niektórzy stawiają także na szklane filiżanki – to połączenie estetyki z wygodą!

Kawa w naczyniu

Jak rodzaj kawy wpływa na wybór naczynia?

Ile miłośników kawy, tyle rodzajów jej podawania! Każdy z nich wymaga jednak innego naczynia, by należycie się nim cieszyć. Większość osób zgadza się, że picie kawy espresso powinno bezdyskusyjnie odbywać się w filiżance – najlepiej takiej o pojemności od 50 do 70 mililitrów, o grubych ściankach i nieckowatym dnie, dzięki któremu na wierzchu wytworzy się pożądana pianka.

Dla tych, którzy cenią sobie aromat kawy z mlekiem, najlepiej sprawdzą się większe naczynia rozszerzające się u góry i mieszczące przynajmniej 150 mililitrów napoju. W tej roli świetnie sprawdzą się szklane filiżanki, na przykład o podwójnych ściankach.

Kubki są szczególnie popularne wśród tych osób, które kochają kawę parzoną w sposób alternatywny – na przykład z aeropressu, drippera czy chemexu. Mogą mieć nawet 300 mililitrów, więc większe rozmiary okazują się wtedy szczególnie przydatne. W kubku kawa także wolniej stygnie i paruje, więc jest on nieocenionym towarzyszem zabieganych poranków, podczas których nie ma chwili na spokojne rozkoszowanie się filiżanką.

Kawa w ekspresie

Podsumowanie: filiżanka czy kubek?

Domyślasz się już pewnie, że trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Jeśli jesteś miłośnikiem kawy parzonej alternatywnie lub po prostu stawiasz na wygodę, to rozwiązaniem są kubki ceramiczne. Picie kawy w ten sposób ma w sobie ten wyjątkowy aspekt przytulności! Filiżanki porcelanowe powinny wybrać te osoby, które kochają sączyć espresso czy cappuccino. Dodają magicznego charakteru wyjątkowym chwilom przy kawie! Najlepiej mieć oba zestawy – wtedy jest się przygotowanym na każdą okazję!