Jak zorganizować przyjęcie urodzinowe w domu?Pyszny tort, doskonałe jedzenie i wyjątkowa atmosfera – z tym kojarzy nam się udane przyjęcie urodzinowe. Nie trzeba jednak rezerwować sali czy stolika w drogim lokalu, by zarówno solenizant, jak i jego goście poczuli się luksusowo i miło spędzili czas. Kilka kroków wystarczy, by przyjęcie urodzinowe w domu stało się niezapomnianą imprezą na wysokim poziomie.

Jak zaplanować udane przyjęcie?

Planowanie przyjęcia urodzinowego w domu należy zacząć od wyznaczenia daty i sporządzenia listy gości. Warto dać znać zaproszonym co najmniej 2 tygodnie wcześniej, tak aby każdy mógł dopasować swoje plany i zjawić się w ten wyjątkowy dzień w naszym domu.

Warto już na samym początku pomyśleć o dominującym kolorze podczas przyjęcia lub jakimś motywie przewodnim. Eleganckie przyjęcie w stylu black&white? Doskonały pomysł! Biały obrus w połączeniu z czarnymi dekoracjami na pewno zrobi wrażenie na gościach. A może dodać złote elementy? Wybór należy do solenizanta.

Czego nie może zabraknąć na przyjęciu ?

Nieodłącznym elementem przyjęć urodzinowych są różnego rodzaju ciasta. Wśród nich najważniejszy jest oczywiście tort. Można upiec go samemu lub też zamówić w ulubionej cukierni. Tort powinien być przechowywany w lodówce aż do momentu podania. Do serwowania tortu idealnie sprawdzi się porcelanowa lub ceramiczna patera jednopoziomowa. Na rynku dostępne są piękne patery w różnych wzorach i kolorach.

Patera może stanowić część zastawy stołowej. Podany na niej tort na pewno zachwyci gości, a krojenie i nakładanie będzie bardzo proste. Tort to jednak nie wszystko. Na domowym przyjęciu urodzinowym nie może zabraknąć innych wypieków – tradycyjnych ciast lub efektownych ciastek np. francuskich makaroników. Warto wyeksponować je na piętrowej paterze – dwu- lub trzypoziomowej. Tak zaserwowanie słodkości zwrócą uwagę gości i będą stanowić doskonałą ozdobę stołu.

Piętrowa patera doskonale sprawdzi się również przy podaniu owoców. Winogrona, kiwi, mandarynki, jabłka czy brzoskwinie w połączeniu z kolorową paterą będą wyglądać na stole atrakcyjnie i profesjonalnie. Owoce możemy podać również w specjalnym, drucianym koszu na owoce.

Jak przygotować przyjęcie w plenerze?

Jeśli organizujemy przyjęcie urodzinowe w plenerze, warto zaopatrzyć się w paterę z przykryciem. Klosz uchroni ciasta przed owadami oraz wysychaniem na powietrzu. Również w pomieszczeniu, możemy użyć patery z kloszem by ciastka dłużej zachowały świeżość i estetyczny wygląd. Aby nakładanie ciast szło sprawnie i wyglądało estetycznie, organizator przyjęcia urodzinowego nie może zapomnieć o zestawie do serwowania ciast, w którego skład wchodzą specjalny nóż i łopatka. Dla wielu osób problemem jest estetyczne pokrojenie tortu. Z odpowiednimi narzędziami nie jest to trudne. Tort, który na wierzchu ma masę cukrową należy wyjąć tuż przed krojeniem, natomiast tort w kremie najlepiej wyjąć z lodówki pół godziny przed krojeniem. Podczas krojenia trzeba mieć wysokie naczynie z gorącą wodą, w którym można zanurzać nóż przed każdym cięciem, a następnie wycierać go szmatką lub ręcznikiem papierowym. Warto pamiętać że tort najlepiej kroić posuwistymi ruchami, nie naciskając na niego całą powierzchnią noża.

Nie zapomnij o efektownej zastawie stołowej!

Do serwowania ciast gościom niezbędne są talerzyki deserowe. Są częścią zastawy stołowej i mogą być takie same jak pozostałe jej elementy lub znacznie się odróżniać (są marki które oferują zastawy stołowe w których można miksować różne wzory i kolory). Talerze deserowe są mniejsze od talerzy obiadowych. Serwowanie ciast na talerzykach deserowych jest eleganckie i efektowne.

Ważnym elementem każdego domowego przyjęcia urodzinowego są serwowane napoje. Do ciast pasuje zarówno kawa jak i herbata. Ważne by zaserwować je w odpowiednich naczyniach. Porcelanowy dzbanek na herbatę jest nie tylko praktyczny, ale też elegancki i estetyczny. Goście będą mogli dolewać sobie napoju w dowolnym momencie. Do dzbanka trzeba dobrać pasujące filiżanki na kawę i herbatę oraz pozostałe elementy zastawy czyli cukiernicę i dzbanuszek na mleko. Taki zestaw będzie doskonale prezentował się na stole.

Jak dobrać odpowiednio szkło?

Jeśli na przyjęciu serwujemy alkohol lub bezalkoholowe napoje zimne, ważne aby dobrać do nich odpowiednie szkło. Prawidłowo dobrana szklanka czy kieliszek nie tylko dobrze wygląda na stole, ale przede wszystkim wydobywa głębię smaku i aromatu trunku czy napoju. Toast za zdrowie jubilata tradycyjnie wznosi się szampanem. Ważne aby był zaserwowany w eleganckich, wysokich kieliszkach do szampana. Inny kształt mają kieliszki do wina, w których możemy serwować również wodę gościom nie pijącym alkoholu. Do kieliszków można dobrać pasujące szklanki. Piękne i oryginalne szklanki będą się wyróżniać i stanowić elegancki dodatek na stole.

W czym serwować przekąski?

Ważnym elementem przyjęcia urodzinowego w domu są różne przekąski – zarówno gorące jak i zimne. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów i inspiracji na przystawki, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych gości. Jeśli nie mamy talentu kulinarnego, przekąski na przyjęcie można zamówić w firmie cateringowej. Dobrze sprawdzą się przekąski typu finger food. Są to bardzo estetyczne, małe porcje (na 1-2 kęsy), które mogą być przygotowane na zimno lub na gorąco, na słodko lub na słono. Najważniejsze aby były efektownie zaserwowane gościom. Ponownie przydadzą się patery – zarówno jednopoziomowe, jak i dwu- lub trzypoziomowe do wyeksponowania jedzenia, a także talerze deserowe do nakładania przekąsek. Niektóre przekąski można zaserwować w drucianych koszach lub porcelanowych miskach (np. sałatkę czy domowe chipsy).

Przygotowanie eleganckiego przyjęcia urodzinowego w domu to wyzwanie, ale efekt jest tego wart. Nie wolno zapominać że najważniejszym elementem takiego przyjęcia jest uśmiech i dobry humor gospodarza ;-)