Decydując się na zakup naczyń i serwisów obiadowych do naszego domu, stajemy przed decyzją, z jakiego materiału wybrać naczynia, by były trwałe, atrakcyjne i przede wszystkim funkcjonalne. To właśnie z tym mamy zazwyczaj najwięcej problemów, a wynika to przede wszystkim z niewiedzy, jakie różnice istnieją między materiałami i jakie zastosowanie mają poszczególne naczynia. Porcelana, ceramika i kamionka są najpopularniejszymi tworzywami, z których powstają naczynia. W dzisiejszym artykule opiszemy, jakie zastosowanie mają te tworzywa w naszym domu i które warto wybrać. Zapraszamy do krótkiej lektury.
Ceramika i jej rodzaje
Ceramika to według słownikowej definicji „przedmioty formowane z gliny, a następnie suszone i wypalane, np. fajanse, glazura; też: wyrób i technologia wyrobu takich przedmiotów”. Naczynia ceramiczne to wszystkie te, które najpierw formuje się z gliny, a następnie wypala. Historia ceramiki sięga paleolitu. Oczywiście, techniki jej wyrabiania ewoluowały, a sama ceramika przeszła długą drogę do współczesnych wnętrz. Nie da się jednak zaprzeczyć, że historia ceramiki to również historia ludzkości. W muzeach znajdziemy mnóstwo ceramicznych naczyń z różnych epok. Współcześnie używamy różnych rodzajów ceramiki. Ceramiczne naczynia zazwyczaj wykonywane są ręcznie. Wyróżniamy również miękką ceramikę garncarską, która ma ceglaną barwę i może być lepiona ręcznie, bądź formowana na kole. Obecnie służy najczęściej do wyrobów ludowych. Jednym z rodzajów ceramiki jest porcelana.
Porcelana – klasyczna i ponadczasowa
Porcelana jest jednym z rodzajów ceramiki, która znajduje zastosowanie w większości domów. Wysoka temperatura wypalania gliny oraz kwarcu sprawia, że materiał jest bardzo wytrzymały i charakteryzuje się wysoką odpornością na wilgoć. To nie jedyna z licznych zalet porcelany. Porcelana nie wchodzi w reakcje z kwasami i zasadami, czyli wszystkimi produktami żywnościowymi, przez co serwowanie w niej potraw jest w pełni bezpieczne. Wytrzymuje zarówno bardzo wysokie, jak i niskie temperatury. Dzięki temu w naczyniach porcelanowych można zarówno mrozić jedzenie, jak i je podgrzewać (również w kuchenkach mikrofalowych). Porcelana to ponadczasowy materiał, który swe zastosowanie znajduje w każdym domu. Najbardziej popularne są oczywiście serwisy obiadowe, kawowe i wszelkiego rodzaju talerze czy miseczki. Tylko wysokiej jakości porcelana może zapewnić trwałe użytkowanie naczyń przez wiele lat. Ponadczasowy wzór i klasyka porcelany sprawia, że podawanie potraw jest bardzo efektowne i atrakcyjne.
Porcelana – cechy charakterystyczne
Porcelana ma również niską przewodność cieplną, dzięki czemu potrawy na stole wolniej stygną. Naczynia porcelanowe są bardzo łatwe do mycia – można je myć w zmywarce, a także po prostu w zlewie. Wszelkie, na pozór trudne zanieczyszczenia (jak tłuszcze i sosy), bez trudu można umyć pod bieżącą gorącą wodą, nawet bez użycia detergentu.
Co ważne, ma również zerową nasiąkliwość. Nie zafarbuje od kawy czy herbaty, buraków oraz od żywności z barwnikami spożywczymi. Bez obaw możemy jej używać do serwowania nawet najbardziej barwiących potraw. Porcelana jest również łatwa do przechowywania. Dzięki temu, że jest odporna na zgniatanie, talerze można przechowywać jeden na drugim. Wszystkie te cechy powodują, że zastawa porcelanowa to inwestycja na lata. Naczynia porcelanowe są dostępne również w niezliczonych wzorach i kolorach, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.
Zastawa z kamionki
Kamionka to również materiał, z którego wytwarza się naczynia. Naczynia z kamionki wytwarzane były już w starożytności. Kamionka ma inny skład niż porcelana. Składa się z gliny, szamotu i piasku kwarcowego. Naczynia z kamionki wypalane są w bardzo wysokiej temperaturze. Zastawa z kamionki jest nieprzezroczysta, ale także może być zdobiona. Talerze kamionkowe, a także inne elementy zastawy charakteryzują się bardzo wysoką odpornością mechaniczną. Oznacza to, że mogą przetrwać upadek i łatwo się nie ukruszą ani nie zarysują. Naczynia z kamionki mają dość grube ścianki, dzięki czemu bardzo długo utrzymują ciepło. Zastawa z kamionki zazwyczaj będzie o wiele grubsza niż ta wykonana z porcelany.
Naczynia z kamionki – zastosowanie
Naczynia z kamionki są odporne na działanie kwasów, przez co są bardzo często wykorzystywane w kuchni np. do kiszenia. Dzięki utrzymywaniu długo ciepła, kamionka świetnie sprawdzi się przy produkcji dzbanków do herbaty, czy dzbanuszków do grzanego wina. Naczynia z kamionki zazwyczaj charakteryzują się większą surowością, ale wnoszą do wnętrza przytulny klimat. Oprócz tego żaroodporne naczynia z kamionki często używane są do zapiekania i serwowania potraw.
Kamionka czy porcelana – oto jest pytanie
Wybierając między kamionką i porcelaną, warto zastanowić się, do czego będziemy używać naczyń z kamionki, a do czego zastawy porcelanowej. Porcelana to niewątpliwie najbardziej szlachetny materiał. Warto w nią zainwestować, ponieważ dzięki swoim właściwościom, będzie służyć przez lata. Zastawa porcelanowa to ozdoba domu. Naczynia porcelanowe zazwyczaj charakteryzują się tym, że są cienkie, niemal prześwitujące. Często mają misterne zdobienia. Na pewno każdy powinien posiadać zastawę porcelanową w swoim domu.
Czy to jednak oznacza, że zastawa z kamionki jest nam niepotrzebna? Nie, naczynia z kamionki również świetnie sprawdzą się na stole na co dzień. Talerze z kamionki z powodzeniem mogą być używane podczas codziennych posiłków. Dzięki swoim właściwościom bez trudu można je myć, używać i przechowywać. Talerze kamionkowe to także nieco tańsze rozwiązanie niż naczynia porcelanowe.
Ceramika czy porcelana – co wybrać?
Zastanawiając się: ceramika czy porcelana, kamionka czy porcelana, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na funkcjonalność. Przeznaczenie naczyń, a także częstotliwość ich wykorzystywania, to kluczowe czynniki przy wyborze materiału zastawy. Warto mieć naczynia zarówno z porcelany, jak i z kamionki. Na pewno porcelanowa zastawa będzie ozdobą stołu i warto mieć kilka zestawów na różne okazje, jednak na co dzień możemy używać również talerzy z kamionki.