Porcelana gastronomiczna dla restauracji i kawiarni – jak ją wybrać? Częste mycie, wyparzanie i narażenie na uszkodzenia mechaniczne – naczynia w gastronomii są naprawdę intensywnie używane. Podpowiemy, jakie wybrać, aby były ozdobą stołu i służyły w lokalu jak najdłużej.

Dlaczego wybrać porcelanę do gastronomii?

Przy wyborze naczyń do lokalu gastronomicznego najważniejszy jest materiał, z którego są wykonane. Najlepszym wyborem będzie porcelana. Porcelana dla gastronomii jest nie tylko użyteczna, ale też będzie atrakcyjnie prezentować się na stole.

 

Cechy charakterystyczne porcelany to:

 

  • bardzo duża wytrzymałość mechaniczna – jest to kluczowe w gastronomii, gdzie naczynia (np. talerze) są przechowywane w stosach jeden na drugim, a podczas nakładania i serwowania potraw wciąż narażone na uszkodzenia np. wyszczerbienia,
  • ma zerową nasiąkliwość i dużą nieprzepuszczalnością cieczy – porcelana gastronomiczna na pewno nie zafarbuje od żadnego sosu, barwnika spożywczego, czy kawy,
  • jest bardzo łatwa w czyszczeniu – można ją myć mechanicznie w zmywarce (co jest bardzo ważne, ponieważ porcelana do gastronomii będzie często myta w zmywarce i wyparzana), a wszystkie tłuste zanieczyszczenia zejdą bez trudu nawet pod bieżącą wodą,
  • nie wchodzi w reakcje z kwasami i zasadami, czyli wszystkimi produktami żywnościowym, przez co serwowanie potraw i napojów gorących w porcelanowych naczyniach jest w pełni bezpieczne,
  • odporna na szok termiczny (wytrzymuje aż do 1200ºC) – co jest bardzo ważne, ponieważ porcelana do kawiarni czy porcelana do restauracji będzie często w wyparzarce,
  • powierzchnia jest odporna na zarysowania sztućcami – naczynia w kawiarni, czy restauracji są o wiele częściej używane, niż w domu, a porcelana do gastronomii sprawdzi się idealnie,
  • długi czas użytkowania – pozwoli to ograniczyć koszty eksploatacyjne w lokalu,
  • możliwość zamrażania i przechowywania w lodówkach do -30ºC – może być przydatne podczas przygotowywania potraw oraz wydawania dań np. podczas dużych przyjęć.

 Dzięki powyższym cechom porcelana to najlepszy wybór do restauracji i kawiarni. Świetnie sprawdzi się zarówno do podawania zup, dań, jak i deserów, kawy czy herbaty.

Porcelana gastronomiczna – cechy

Na to, jaką porcelanę do gastronomii wybierzesz, ma wpływ rodzaj prowadzonego lokalu gastronomicznego. Na pewno w dużych restauracjach, a także w bufetach hotelowych, czy lokalach obsługujących większe imprezy zorganizowane jak np. wesele, lepiej sprawdzi się typowa porcelana gastronomiczna. Wyróżnia się ona grubszymi ściankami, czyli po prostu naczynia są grubsze, twardsze, cięższe, a przez to bardziej odporne na wszelkie uszkodzenia. Również transport takiej porcelany gastronomicznej nie sprawia problemu. Jest to przydatne, na przykład, gdy lokal musi obsłużyć gości w plenerze. Grubsze ścianki dłużej utrzymują ciepło, co też jest nie bez znaczenia przy obsługiwaniu wielu gości jednocześnie. Najczęściej porcelana gastronomiczna jest biała i nie posiada zdobień, przez co jest bardziej uniwersalna i może być używana bez względu na okoliczności. Biała porcelana zawsze jest estetyczna i wygląda świeżo na stole. Pasuje do każdego wystroju. 

Porcelana dla restauracji lub kawiarni – zasady doboru

Bardzo ważne, aby jak najwięcej elementów porcelany gastronomicznej miało opcję sztaplowania, a więc możliwości pionowego ustawiania naczyń jednego na drugim. Oznacza to, że filiżanki, czy bulionówki można ustawiać w wysokie słupki, aby zaoszczędzić miejsce. Szczególnie ważne jest to w przypadku lokali obsługujących dużą liczbę gości, gdzie rotacja jest spora.

 Jeśli prowadzisz mały lokal gastronomiczny z kilkoma stolikami, możesz pozwolić sobie na bardziej wyszukaną porcelanę do gastronomii. Porcelana do kawiarni w kameralnym miejscu, czy porcelana dla restauracji specjalizującej się w danej kuchni może być dopasowana do wystroju lokalu.

Oryginalna porcelana do gastronomii

Oryginalna i zdobiona porcelana na pewno zostanie doceniona przez gości. Dzięki niej dania będą wyglądać atrakcyjniej. Goście chętniej będą fotografować swoje jedzenie na talerzu. Takie fotografie na pewno znajdą się w social mediach, które są jednymi z głównych kanałów komunikacji restauracji z potencjalnymi gośćmi. Dania czy desery podane na wyjątkowej porcelanie do gastronomii będą wyglądały również dużo lepiej w materiałach promocyjnych lokalu. Jeśli prowadzisz lokal z kuchnią azjatycką, dobrze znaleźć porcelanę gastronomiczną inspirowaną azjatyckim wzornictwem. Tak samo w przypadku kawiarni w prowansalskim klimacie – na pewno lepiej sprawdzą się oryginalne filiżanki, niż standardowa porcelana gastronomiczna dostarczona np. przez producenta kawy.

Porcelana do restauracji w odpowiedniej ilości

Kompletując porcelanę dla restauracji, należy pamiętać o zapewnieniu odpowiedniej ilości naczyń. Naczynia w lokalu są wykorzystywane kilkukrotnie w ciągu dnia. W zależności od ilości miejsc siedzących (czyli potencjalnych gości), a także pozycji w menu, powinieneś zapewnić sobie odpowiednią zastawę. Należy przemyśleć, na jakim rodzaju porcelany gastronomicznej będzie serwowana każda potrawa. Takie przygotowanie kuchni wpłynie na szybkość wydawania dań, a co za tym idzie – zadowolenie gości. Dobór porcelany gastronomicznej powinnieneś konsultować również z szefem kuchni. On rządzi w kuchni, a także najczęściej jest autorem pozycji w menu. Dzięki temu najlepiej wie, w jakich naczyniach powinny być serwowane dania, aby jak najlepiej je wyeksponować. Podpowie również, jakiej porcelany gastronomicznej nie może zabraknąć w Twoim lokalu.

Porcelana dla kawiarni – postaw na komfort gości

Przy wyborze porcelany dla kawiarni, czy porcelany do restauracji, zwróć również uwagę na rozmiar samego lokalu i jego wyposażenia. Jeśli dysponujesz małymi stolikami, niewskazane będą duże talerze (np. o średnicy 32 centymetrów). Konsumpcja z nich będzie po prostu niewygodna dla gości, gdyż takie naczynia nie będą mieścić się na stole. Pamiętaj również o komforcie gości. W przypadku porcelany do kawiarni warto pomyśleć o zakupie różnych filiżanek w zależności od wielkości serwowanego napoju. Tak, aby każdy napój móc serwować w najbardziej estetyczny, ale też ergonomiczny sposób.