W dobrze zorganizowanej kuchni wszystkie potrzebne przedmioty są na wyciągnięcie ręki. Obecnie istnieją różne patenty na przechowywanie, a dobra organizacja kuchni bez wątpienia umożliwia zaoszczędzenie czasu oraz zagospodarowanie każdego najmniejszego miejsca przestrzeni. Nie jest to proste zadanie, jednak efekty zdecydowanie są tego warte. Przedstawiamy kilka przydatnych i prostych pomysłów na przechowywanie w kuchni, które pozwolą Ci cieszyć się porządkiem.
Strefy w kuchni i ich przeznaczenie
Funkcjonalnie urządzona kuchnia przede wszystkim musi być podzielona na pięć właściwie zagospodarowanych i ulokowanych obok siebie stref, które ułatwią, a przede wszystkim uprzyjemnią Ci czas gotowania. Strefy powinny być ułożone w odpowiedniej kolejności, aby zredukować do minimum czynności w niej wykonywane, czyli poruszanie się, schylanie czy obracanie itd.
1. Strefa zapasów
Strefa zapasów to miejsce, w którym będziesz przechowywać artykuły spożywcze, zarówno te wymagające odpowiedniej temperatury, czyli w lodówce i zamrażarce, oraz produkty sypkie tj. mąka, cukier, sól, jak również ryż, kasze, makarony, konfitury czy przetwory. W tej strefie istotną rolę odgrywają szafki, półki, specjalne systemy pojemników, w których możesz np. przechowywać mąkę i inne produkty spożywcze. Wykorzystać tu możesz plastikowe pojemniki czy specjalne kosze typu cargo, dzięki którym maksymalnie zagospodarujesz strefę zapasów.
Jeżeli przestrzeń kuchenna jest spora, warto wydzielić też kawałek blatu, który umożliwi rozpakowywanie zakupów. Strefa zapasów powinna znajdować się zaraz przy wejściu do kuchni.
2. Strefa przechowywania
Dalej mamy strefę przechowywania zastawy stołowej, szklanek, sztućców, garnków i wszelkich akcesoriów kuchennych. Strefa ta zawiera głównie szafki i półki na przybory kuchenne, jak również sprytne schowki, pojemniki do przechowywania w kuchni oraz różnego rodzaju organizery, takie jak podwieszane kosze czy listwy magnetyczne na noże.
3. Strefa przygotowywania
Kolejna strefa przygotowywania to miejsce, w którym spędzisz najwięcej czasu w kuchni. Dlatego w tym przypadku powinieneś szczególnie zadbać o odpowiednio oświetlony blat roboczy.
4. Strefa gotowania i pieczenia
Następnie jest strefa gotowania i pieczenia, czyli miejsce wydzielone na płytę grzewczą, piekarnik i mikrofalówkę.
5. Strefa zmywania
Ostatnia strefa to miejsce na zmywanie To tutaj znajduje się zlewozmywak, zmywarka i pojemniki na odpady. Pamiętaj, że kolejność ułożenia stref, od zapasów do gotowania i pieczenia, jest niezmiernie istotna w celu zapewnienia pełnej ergonomii pracy.
Przechowywanie w kuchni od podstaw, czyli dobór mebli
Jeśli urządzasz mieszkanie od podstaw, zadbaj o odpowiednie przechowywanie w kuchni już na etapie projektowania tego pomieszczenia. Pierwszy element to ustawienie mebli kuchennych. Tutaj należy kierować się zasadą tzw. trójkąta roboczego i wokół niego budować szafki do przechowywania w kuchni. Trójkąt roboczy to po prostu ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni:
- zlewu,
- lodówki,
- płyty kuchennej (z piekarnikiem).
Ich układ powinien być oparty na wierzchołkach trójkąta. Na tej podstawie można dokładać kolejne szafki kuchenne, które będą służyć do przechowywania w kuchni. Ta prosta zasada powoduje, że wszystkie potrzebne sprzęty i produkty są położone niedaleko siebie. Łatwy dostęp do wszystkiego, co znajduje się w kuchni, znacząco poprawia komfort pracy, a przygotowywanie nawet skomplikowanych posiłków jest łatwe, przyjemne i szybkie.
Jeśli masz już meble kuchenne, a nie są one dobrze przystosowane do przechowywania w kuchni, istnieje mnóstwo sposobów, aby to zmienić. Jeśli chodzi o przechowywanie w kuchni sztućców i akcesoriów, takich jak chochle czy trzepaczki, niezbędnym elementem wyposażenia jest wkład do przyborów kuchennych. Należy go oczywiście dopasować do szerokości szuflady. Wprowadza porządek i podział, co nie dość, że jest estetyczne, to przede wszystkim niezwykle praktyczne.
Miejsce na garnki, pokrywki, sztućce i inne
Aby dobrze zorganizować przechowywanie w kuchni, szafki kuchenne powinny mieć zarówno półki, jak i szuflady. Niezbędna będzie płytka szuflada na sztućce, najlepiej w górnej części szafki, obok kuchenki. Do szuflady najlepiej włożyć specjalny organizer na sztućce, dzięki któremu możesz oddzielić od siebie łyżki, widelce, noże oraz łyżeczki. Dobrze zaprojektowany organizer ma również miejsce na wszelkiego rodzaju akcesoria kuchenne tj. otwieracz do puszki czy butelek, klipsy do zamykania woreczków, łopatki, ubijaczki itd.
Strefę gotowania powinieneś zaopatrzyć w listwy magnetyczne do przechowywania noży. Taką listwę można zamontować w dowolnym miejscu na kuchennej ścianie, a patent ten umożliwi szybki dostęp do noży podczas przygotowywania posiłków. Problematyczne przedmioty do przechowywania w kuchni to pokrywki do garnków i patelni. Dobrym pomysłem na przechowywanie tego rodzaju akcesoriów jest głęboka szuflada, a najlepiej szafka z mechanizmem typu karuzela bądź nerka. Dzięki temu dostęp do tych pokrywek będzie bardzo łatwy. Warto zainwestować w wysuwane, wąskie szafki typu cargo, które są doskonałym pomysłem na przechowywanie w kuchni. Pomieszczą pojemniki na produkty suche, przyprawy czy oleje i oliwy.
Jeżeli przechowujesz garnki w tradycyjnej szafce, to zaopatrz się w specjalne stojaki-przegrody na pokrywki, dzięki którym możesz ustawić je pionowo obok siebie. Nie tylko zaoszczędzisz dużo miejsca w szafce, ale także bez problemu znajdziesz pokrywkę, której w danej chwili potrzebujesz. Przy przechowywaniu w kuchni warto zadbać, aby przedmioty, których rzadko używasz (np. naczynia żaroodporne, które przydają się tylko na święta) były schowane w wyższych szafkach, które są trudniej dostępne na co dzień. Rzeczy, których często używasz, powinny być przechowywane w kuchni pod ręką.
Ulubione szklanki można powiesić na eleganckim stojaku i postawić na blacie. Kolorowe kubki porcelanowe na stojaku to również świetny element dekoracyjny kuchni, który wnosi przytulność, ale również charakter do przestrzeni kuchennej.
Zastawę stołową, czyli talerze, miski, półmiski najlepiej przechowuj w tradycyjnej szafce z półkami umieszczonej na wysokości ręki, aby zapewnić do nich łatwy dostęp.
Pamiętaj, że dobra organizacja strefy przechowywania i gotowania to przede wszystkim różnego rodzaju patenty na przechowywanie w kuchni, dzięki którym czas spędzony na gotowaniu będzie przyjemny i relaksujący.
Sprytne schowki - zagospodarowanie miejsca pod zlewem
Szafka pod zlewem to miejsce, do którego często zaglądamy, a jednocześnie miejsce mało reprezentacyjne, bo najczęściej trzymamy tam odpady oraz wszelkiego rodzaju środki czystości. W tym miejscu idealnie sprawdzą się specjalne systemy pojemników do segregacji odpadów. Takie pojemniki występują w odpowiednich kolorach, które wskazują, co należy do nich wrzucić (papier, szkło, plastik czy odpady organiczne). Najlepiej sprawdzą się plastikowe pojemniki z pokrywką.
W szafce pod zlewem znajdzie się też miejsce na sprytne schowki, czyli dodatkowe mini półeczki, które świetnie sprawdzą się do przechowywania gąbek, ściereczek do mycia, rękawiczek jednorazowych, worków na odpady, a nawet reklamówek.
Przechowywanie w kuchni – pojemniki na żywność
Oczywiście w kuchni trzymamy nie tylko naczynia, garnki i akcesoria do gotowania, ale także żywność. Istnieje wiele pomysłów na przechowywanie w kuchni jedzenia. Dzięki nim możesz zapewnić produktom spożywczym dłuższą świeżość, a także wzbogacić wystrój pomieszczenia.
Produkty sypkie, takie jak mąka cukier, sól itd. warto przesypać do szklanych, plastikowych lub porcelanowych pojemników. Pojemniki do przechowywania w kuchni muszą mieć szczelnie zamykane pokrywki, aby chronić je przed wilgocią i molami.
Do przechowywania w kuchni ciastek, cukierków czy innych domowych wypieków świetnie sprawdzą się puszki ozdobne. Ich wygląd możesz dopasować do stylu kuchni.
W Home & Passion znajdziesz wiele dekoracyjnych puszek i pojemników kuchennych renomowanych marek - Green Gate, Krasilnikoff czy PiP Studio. Designerskie i kolorowe pojemniki do przechowywania w kuchni oprócz funkcji praktycznej, spełniają również funkcję dekoracyjną blatu kuchennego, a piękne dekory będą przyciągać wzrok.
Przechowywanie w kuchni – pomysły na ścianę
Artykuły spożywcze czy akcesoria kuchenne możesz również przechowywać na ścianie w kuchni. Ergonomicznie urządzona kuchnia z rozsądnym wykorzystaniem każdego skrawka przestrzeni znacząco poprawia komfort pracy. W końcu kiedy każda potrzebna w kuchni rzecz ma określone (i w zasięgu ręki) miejsce, wtedy nie tracisz czasu na poszukiwania.
Jeżeli szafki kuchenne pękają w szwach, zainwestuj w swojej kuchni w półkę ścienną czy regał, które będą dodatkową powierzchnią, służącą przechowywaniu w kuchni. Półkę oczywiście należy dopasować nie tylko na długość, ale i na głębokość, tak aby nie przytłaczała przestrzeni kuchennej. Warto postawić na półki metalowe lub drewniane. Drewno zawsze nada przytulności i charakteru.
W ofercie naszego sklepu dostępne są przepiękne półki, regały oraz różnego rodzaju organizery kuchenne marki Ib Laursen, wszystko wykonane z litego drewna pochodzącego z recyklingu. Taka drewniana półka z drewna z odzysku ma liczne dziury, szczeliny czy gwoździe, co bez wątpienia czyni ją unikatową, a w kuchni stworzy niesamowity klimat. Na półeczce możesz ustawić przyprawy w słoikach, drobne przybory kuchenne czy też doniczki ze świeżymi ziołami.
Wszystkie produkty z drewna recyklingowego marki Ib Laursen należą do kolekcji Unique, którą pokochał cały świat. W tej kolekcji znajdziesz też nieduży, ale bardzo praktyczny regał przeznaczony na kubeczki. Świetna sprawdzi się szczególnie dla miłośników pięknych i niebanalnych kubków porcelanowych.
Przechowywanie owoców w kuchni
Innym, równie niebanalnym pomysłem na przechowywanie w kuchni są kosze podwieszane. Przepięknie prezentują się kosze wiklinowe. Model z uchwytem możesz zawiesić na ścianie czy drzwiach kuchennych i zyskasz kolejną przestrzeń do przechowywania np. owoców czy warzyw.
Piękną i praktyczną ozdobą kuchni i świetnym patentem na przechowywanie warzyw w kuchni oraz owoców jest wiszący, dwupoziomowy kosz wykonany z metalu w kolorze antycznego złota. Taki kosz doda elegancji przestrzeni kuchennej.
Jeżeli jesteś szczęśliwą posiadaczką dużej kuchni z ogromnym blatem, to do przechowywania owoców możesz użyć pięknej patery porcelanowej lub patery czy kosza wykonanych z drutu. Eleganckie, złote kosze wykonane ręcznie z drutu i powlekane sznurkiem jutowym oferuje renomowana marka Madam Stoltz, która tworzy przepiękne produkty w stylu boho.
Organizacja małej kuchni
Organizacja kuchni o niewielkich rozmiarach bądź też malutkiego aneksu kuchennego może spędzić sen z powiek. Dlatego, aby codzienne posiłki, a przede wszystkim ich przygotowanie, nie stało się zmorą, starannie przemyśl wszystkie kwestie przechowywania i maksymalnie zagospodaruj każdy centymetr. Na małym metrażu, gdzie nie ma miejsca na tyle szafek kuchennych, ile potrzebujesz, warto jako dodatkowe przechowywanie w kuchni, zainwestować w niewielkie półki stojące jako dodatkowy mebel.
Idealnym rozwiązaniem są półki na kółkach, które bez problemu możesz przestawiać. Świetnie sprawdzą się na dodatkowe przechowywanie zastawy stołowej, ale także przypraw czy akcesoriów kuchennych.
W naszej ofercie znajdziesz praktyczne i designerskie półki wolnostojące bądź wózki na kółkach duńskich marek Ib Laursen i Madam Stoltz. Półki te wykonane są z naturalnych materiałów tj. drewno, bambus czy metal. Ważne, aby taką półkę dopasować stylem do mebli kuchennych, dzięki czemu Twoja kuchnia będzie spójna, a przede wszystkim funkcjonalna i niebanalna.
Przechowywanie w kuchni – podsumowanie
Podsumowując, każda (dobrze zorganizowana) kuchnia powinna zawierać pięć stref: gotowania i pieczenia, zmywania, przygotowywania posiłków, zapasów oraz przechowywania. Przechowywanie to jedna z jej kluczowych funkcji. Dzięki naszym poradom bez trudu pomieścisz wszystkie sprzęty i produkty nawet w najmniejszej kuchni. Z ergonomicznym i praktycznym systemem przechowywania, przygotowywanie posiłków będzie prawdziwą przyjemnością.