Savoir vivre nalewania i serwowania wina

Wino jest dodatkiem do wielu potraw, ale jest również symbolem celebrowania ważnych okazji bądź spędzania wyjątkowych chwil z ukochaną osobą. Czerwone, białe, a może półwytrawne? Wszystko zależy od tego, jaka potrawa będzie podawana do serwowanego wina. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak prawidłowo powinno się serwować wino i nalewać je zgodnie z zasadami savoir vivre? Jeśli nie, zapraszamy do krótkiej lektury.


Jakie wina wybierać do potraw?

Jeśli jesteś nowicjuszem i nie do końca orientujesz się w dobrych manierach nalewania i serwowania wina na początek musisz poznać cztery podstawowe zasady. Jako gospodarz domu musisz wiedzieć, że wina wytrawne podaje się przedwinami słodkimi, wina lekkie przed ciężkimi, wina młode podaje się przed starszymi, a wina białe przed czerwonymi. Stosując się do tych zasad, z pewnością nie popełnisz żadnego faux pas podczas organizowanego przyjęcia. Dobre maniery mówią, że do każdego dania serwuje się inny gatunek wina. Wina wytrawne i półwytrawne szczególnie białe idealnie sprawdzą się jako dodatek do przystawek, ale również do dań, w których serwowane są ryby oraz białe, delikatne mięso. Czerwone wina natomiast są dodatkiem do dań, w których podaje się mięso czerwone. Takie zasady są powszechnie znane i stosowane nawet w najlepszych i najbardziej znanych restauracjach.

 Do deserów najlepiej podawać wina półsłodkie i słodkie- deserowe. To jaki rodzaj wybierzemy zależy od serwowanego deseru. Jeśli nasz deser jest bardzo słodki i składa się z kremów, warto podać wino półsłodkie, które przełamie smak słodkiego deseru.

 

Kieliszki do wina duńskiej marki Green Gate

 Mają różny kształt oraz wielkość, ale łączy ich jedno, a mianowicie efektowne serwowanie wina. Szkło odgrywa bardzo ważną rolę jako dodatek do zastawy stołu, dlatego nie może go zabraknąć również w Twoim domu. Efektowny kieliszek jest w stanie wydobyć niezapomniany smak i aromat podawanego wina. Jeśli planujesz organizację uroczystego obiadu bądź spotkania z przyjaciółmi, zapewnij właściwą oprawę całego przyjęcia. Nasze doświadczenie 

w sprzedaży zastawy stołowej pozwala nam polecić kieliszki do wina duńskiej marki Green Gate. Ich unikalny design oraz wysoka jakość wykonania sprawiają, że produkt ten jest warty uwagi. Szykownym i eleganckim dodatkiem jest nóżka w odcieniu szaro-czerwonym, która wpołączeniu z przeźroczystym szkłem jest bardzo efektowna. Taki modny dodatek z pewnością będzie tak zwaną wisienką na torcie, czyli dopełnieniem całej zastawy stołowej.

 

Kieliszki francuskiej marki La Rochere

Ogromną popularnością cieszą się również kieliszki La Rochere. Kieliszki są nowością w sklepie a już zyskały szerokie grono fanów i startują w rankingu o bestseller roku.

Nic dziwnego, w końcu manufaktura szkła La Rochere jest jedną z najstarszych w Europie. Zatem kieliszki czy szklanki tej marki to ponadczasowa klasyka. Wykonywane są z grubego szkła o wyjątkowej strukturze, dzięki czemu w bajeczny sposób odbijają promienie słoneczne.

Kieliszki sygnowane są również przeróżnymi motywami, charakterystycznymi dla poszczególnych kolekcji, co dodatkowo dodaję im szyku i wyjątkowości.

 Jak prawidłowo nalewać wino do kieliszków?

Jeśli pełnisz rolę gospodarza domu musisz zadbać o to, by nalewanie wina było poparte dobrymi manierami, czyli zasadami savoir vivre. Zaczynając nalewać wino, pierwszym krokiem jaki musisz wykonać po otwarciu butelki jest wytarcie szyjki – możesz użyć do tego zwykłej serwetki. Następnie przystępujesz do serwowania wina swoim gościom, nalewając wino musisz pamiętać, aby nie dotykać butelką kieliszka. Możesz jedynie trzymać butelkę możliwie blisko kieliszka. Nalewając wino, pamiętaj, że nigdy nie napełnia się całego kieliszka.

Możesz jedynie zapewnić 1/3 bądź 2/3 kieliszka. Trzymaj butelkę od spodu bądź po środku
i skieruj etykietę do gości, tak aby mogli bez problemu przeczytać markę wina, rodzaj oraz rocznik. Stosując się do wszystkich powyższych zasad, zapewniamy, że Twoi goście będą pod wrażeniem Twojej znajomości zasad serowania i nalewania wina.

Wino jest dodatkiem do wielu potraw, ale jest również symbolem celebrowania ważnych okazji bądź spędzania wyjątkowych chwil z ukochaną osobą. Czerwone, białe a może różowe? Wszystko zależy od tego, jaka potrawa będzie podawana do serwowanego wina. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak prawidłowo powinno się serwować wino i nalewać je zgodnie z zasadami savoir vivre? Jeśli nie, zapraszamy do krótkiej lektury.