Przewodnik po rodzajach talerzy obiadowych

Wybór zestawu talerzy obiadowych to decyzja, której konsekwencje będą Ci towarzyszyć za każdym razem, gdy podasz na stół posiłek. Czym się kierować, by w długiej perspektywie cieszyć się nie tylko atrakcyjnym wizualnie designem, ale przede wszystkim funkcjonalnością i dopasowaniem do indywidualnych potrzeb? Poznaj kluczowe kryteria i dowiedz się, gdzie kupić talerze obiadowe online, jeśli zależy Ci na wysokiej jakości oraz nietuzinkowej estetyce.

Krótka historia talerzy – od glinianych naczyń po nowoczesny design

Naczynia towarzyszą ludzkości od jej początków. Przyjmuje się, że najstarsze zachowane talerze pochodzą z dorzeczy Amuru i Jangcy, gdzie pojawiły się w okolicy 12-10 roku p.n.e. – w postaci glinianej i o prostym kształcie. Równie bogata okazuje się historia porcelany, której korzeni upatruje się na tym samym obszarze, jednak kilka wieków później (ok. 2 rok p.n.e.).

Ich ślady przewijają się przez całe starożytne czasy aż do nowoczesności, a rola talerzy wcale się nie zmieniła. Wciąż służą do serwowania potraw i niosą za sobą wartość estetyczną czy wręcz artystyczną.

Jak ten przewodnik pomoże Ci wybrać idealne talerze obiadowe?

Choć dziś sklepowe półki uginają się od naczyń, tak duża dostępność może utrudniać podjęcie decyzji zakupowej. Z tego powodu przygotowaliśmy ten poradnik, z którego dowiesz się, jakie talerze obiadowe wybrać, aby spełniały Twoje indywidualne potrzeby. Przejrzyj poniższe wskazówki, a następnie przyjrzyj się pięknym talerzom dostępnym w sklepie Home & Passion.

Rodzaje talerzy obiadowych

Serwis obiadowy może składać się z różnych elementów. Poznaj je, a zdecydujesz, które z nich są Ci potrzebne na co dzień.

Podział ze względu na kształt

Jeden ze sposobów klasyfikacji talerzy przyjmuje za kryterium ich kształt. To, którą z tych opcji wybierzesz, może wpłynąć na aranżację stołu oraz na wrażenia płynące z jedzenia. Do wyboru masz cztery opcje:

  • okrągłe,
  • kwadratowe/prostokątne,
  • owalne,
  • o nieregularnych kształtach.

Talerze okrągłe – klasyka i uniwersalność

Sprawdzona klasyka pod postacią okrągłych talerzy sprawdzi się w każdym domu. Tradycyjna forma kojarzy się z czymś znajomym i ponadczasowym, co nigdy nie wyjdzie z mody, a do tego pięknie dopełni każdy styl aranżacyjny.

Atutem tego uniwersalnego kształtu jest też to, że dobrze prezentuje się w zróżnicowanej palecie barw. Jeśli zależy Ci na elegancji, postaw na śnieżną biel. Równie dobrze możesz jednak wybrać bardziej wyrazisty kolor – na pewno będzie idealnie harmonizować z okrągłą formą.

Talerze kwadratowe i prostokątne – nowoczesny akcent

Szukając czegoś, co pomoże nadać nowoczesny wyraz aranżacji stołu, warto zwrócić uwagę na naczynia kwadratowe i prostokątne. Ich geometryczna forma z wyraźnie zarysowanymi rantami niesie za sobą skojarzenia z minimalizmem i innowacyjnością.

Pamiętaj o korzyści płynącej z wyboru tego kształtu. Kwadratowe i prostokątne elementy można łatwo ułożyć na blacie w taki sposób, by zajmowały jak najmniej przestrzeni. Jednocześnie na samych talerzach jest więcej miejsca niż zwykle na wyeksponowanie potrawy.

Talerze owalne – elegancja i wyrafinowanie

Owal to kształt łączący w sobie nowoczesność i tradycyjną elegancję. Jeśli zależy Ci na tym, by stół prezentował się szykownie niezależnie od okazji, to właśnie talerze w tej formie mogą być najlepszym wyborem.

Do atutów naczyń owalnych warto zaliczyć również ich wydłużone boki. Dzięki temu ułożysz na nich efektownie pas żeberek, rybę, szparagi czy inne dania o niestandardowej długości.

Talerze o nieregularnych kształtach – dla odważnych i kreatywnych

Jeśli cenisz sobie kreatywność, nie musisz ograniczać się do standardowych propozycji. Przyjrzyj się tym, które odbiegają od utartych schematów i pobudzają wyobraźnię. W tej kategorii do wyboru masz:

  • talerze o konkretnych, nietuzinkowych kształtach, np. w formie serc czy kwiatów, które sprawdzają się przy określonych okazjach,
  • talerze o abstrakcyjnym kształcie, które nie wskazują na żaden obszar zastosowania i tym samym są wszechstronne.
Talerze w ciekawych kształtach

Podział ze względu na głębokość

Podziału talerzy można także dokonać na podstawie ich wielkości i głębokości. Jeśli skupisz się na tym kryterium, wybór sprowadza się do trzech opcji:

  • płaskie,
  • głębokie,
  • deserowe.

Talerze płaskie – do dań głównych i przystawek

Talerze płaskie są tym, czego nie może zabraknąć w żadnej zastawie obiadowej. Wynika to z ich wielozadaniowości, bo podasz na nich różne potrawy. Niektóre z nich cechują się uniwersalnością, a inne są przeznaczone do konkretnych zastosowań, np. do makaronów, pizzy czy do śniadań.

Występują w wielu rozmiarach, a ich średnica (lub szerokość w przypadku modeli kwadratowych) zwykle mieści się w przedziale 25-30 cm. Wielkość należy dobrać do indywidualnych potrzeb i wymiarów stołu – aby móc bez problemu ułożyć aranżację stołu na potrzebną liczbę osób.

Talerze głębokie (miseczki) – do zup, makaronów i gulaszy

Gdy potrawa cechuje się płynną lub półpłynną konsystencją, płaski kształt nie przyda się na zbyt wiele. W takim przypadku zastosowanie znajdują klasyczne miseczki lub talerze do zupy, w których dno znajduje się dużo niżej niż ranty. Zapobiega to rozlaniu potrawy i zapewnia komfort podczas jedzenia.

Produkty z tej grupy najczęściej mają pojemność 300-500 ml. Wbrew swojej nazwie nie służą jedynie do serwowania zup. Z powodzeniem podasz w nich również przeróżne gulasze i inne dania jednogarnkowe, a nawet sałatki i makarony – na włoską modłę.

Talerze deserowe – mniejsze i dedykowane słodkościom

W tej grupie znajduje się mniejszy wariant klasycznego talerza płaskiego. Jego średnica (lub szerokość) najczęściej wynosi od 17 do 21 cm, co sprawia, że mieści niewielkie porcje ciast i innych wypieków.

Obszar zastosowania talerzy deserowych nie ogranicza się jedynie do słodkości. Ich niewielki rozmiar dobrze sprawdza się też w przypadku śniadań i kolacji, przekąsek między głównymi posiłkami, a także masła i pieczywa, np. w roli czekadełka czy starteru.

Talerze do deserów

Zestawy obiadowe a pojedyncze talerze – co wybrać?

Przy wyborze serwisu obiadowego do domu możesz zastosować dwa podejścia: kupić zestaw albo samodzielnie go skompletować z pojedynczych elementów. Która z tych opcji jest lepsza? To zależy od tego, czego oczekujesz, a w sklepie Home & Passion dostępne są oba te rozwiązania.

Jeśli zdecydujesz się na gotowy komplet talerzy, oszczędzisz na czasie. Nie musisz bowiem szukać każdego elementu z osobna. Możesz też liczyć na spójność wizualną, bo wszystkie elementy są utrzymane w tej samej estetyce. Nie bez znaczenia pozostaje także cena, która w przypadku zestawów okazuje się nierzadko korzystna.

Zakup talerzy na sztuki zapewnia Ci natomiast większą elastyczność. Nie ogranicza Cię bowiem standardowa oferta przewidziana dla 4, 6, 8, 12, 18 czy 24 osób. Z łatwością dopasujesz zatem serwis do potrzeb swojej rodziny, niezależnie od tego, ilu ma członków. Rozwiązanie to sprawia również, że możesz w każdej chwili dokupić brakujący element, jeśli np. jeden się uszkodzi albo spodziewasz się więcej osób przy stole. W przypadku gotowego zestawu w takiej sytuacji pozostaje tylko zakup drugiego kompletu, co jest już znacznie większym wydatkiem niż 1-2 talerze.

Czy pojedyncze naczynia uda się połączyć w harmonijny serwis obiadowy? Jeśli zdecydujesz się na minimalistyczny produkt ze stałej kolekcji danego producenta, nie będzie to problemem. Co więcej, dodatkowe elementy dokupisz w długiej perspektywie, więc nawet po kilku latach uzupełnisz ewentualne braki.

Materiały talerzy obiadowych – klucz do trwałości i estetyki

Na funkcjonalność serwisu wpływa wiele czynników, ale materiał talerzy obiadowych zalicza się do najważniejszych z nich. Zobacz, jakie opcje masz do dyspozycji.

Porcelana – elegancja i delikatność

Talerze obiadowe porcelanowe uchodzą za synonim elegancji i ekskluzywności. Ten wyjątkowy materiał pozwala na uzyskanie wyjątkowej trwałości przy zaskakująco małej grubości naczyń. Przy właściwej pielęgnacji mogą one służyć przez wiele lat, a nawet stać się rodzinną pamiątką. Do atutów porcelany zalicza się również to, że utrzymuje temperaturę potraw przez długi czas, nie jest podatna na barwienie i nie wpływa na smak potraw.

Wyroby porcelanowe występują w kilku wariantach:

  • porcelana twarda – w jej składzie przeważa kaolin. Jest najtrwalsza ze wszystkich i najbardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne oraz wodę. Najczęściej ma śnieżnobiałą barwę;
  • porcelana miękka – powstaje z kaolinu, skalenia i kwarcu w mniej więcej równych proporcjach. Taka produkcja pozwala na zastosowanie farb podszkliwnych, dzięki czemu talerze mogą być utrzymane w różnych kolorach i bogato zdobione;
  • porcelana kostna (tzw. bone china) – wytwarza się ją z popiołu kostnego, kaolinu i skalenia. W wyniku tego procesu powstają naczynia o bardzo cienkich ściankach, które uznaje się za najbardziej ekskluzywne. W duecie z kremową barwą przekłada się to to na, to talerz jest niemal transparentny pod światło.

Chociaż porcelana jest tak trwała i elegancka, trzeba zwrócić uwagę na to, że wymaga specjalnej pielęgnacji. Należy ją myć ręcznie przy użyciu delikatnego detergentu, a po osuszeniu ułożyć w szafce w taki sposób, by talerze nie rysowały się wzajemnie – czyli z tekstylną wkładką między poszczególnymi elementami.

Zestaw eleganckich talerzy

Ceramika - kamionka i fajans

Licząc na estetykę przywodzącą na myśl porcelanę, jednak w nieco niższym budżecie, można zwrócić wzrok na talerze obiadowe ceramiczne. Powstają one z gliny, która następnie przechodzi odpowiednią obróbkę – jest formowana, suszona, wypalana w konkretnej temperaturze i ewentualnie poddawana innym zabiegom, np. szkliwieniu lub malowaniu.

I tu masz do wyboru kilka opcji:

  • kamionka – do jej produkcji wykorzystuje się glinę, szamot i piasek kwarcowy, które są wypalane w temperaturze sięgającej 1300°C. Naczynia z kamionki wyróżniają się ponadprzeciętną odpornością na uszkodzenia mechaniczne, w tym na powstawanie rys i ukruszeń. Dobrze utrzymują ciepło. Sprawdzają się pod tym względem niemal tak, jak porcelana, jednak mają znacznie grubsze ścianki od niej. Dzięki temu dobrze wyglądają w nieco rustykalnym czy industrialnym designie;
  • fajans – powstaje przy dużym udziale zanieczyszczonego kaolinu, a jego wypalanie następuje w temperaturze rzędu 1000-1280°C. Przekłada się to na nieco mniejszą trwałość niż w przypadku porcelany czy kamionki, choć wciąż dobrze sprawdza się w codziennym użytkowaniu. Atutem fajansowych naczyń jest porowata struktura, która po szkliwieniu wpływa tylko na wygląd, ale nie jest już wyczuwalna dotykiem. Nałożenie szkliwa nadaje talerzom z fajansu odporność na wodę.

Szkło – nowoczesność i lekkość

Tradycyjnym wyborem są również talerze obiadowe szklane. Chociaż materiał ten kojarzy się z kruchością, w tym obszarze stosuje się jego trwały, hartowany wariant, który sprosta wysokim wymaganiom w kontekście trwałości. Nadaje się nawet do podgrzewania w mikrofalówce bez obawy o pękanie pod wpływem wysokiej temperatury.

Warto zwrócić uwagę na to, że szkło nie wchodzi w reakcję z żadnymi detergentami, kwasami czy składnikami spożywczymi. Nie wpływa zatem na smak i zapach potraw. Transparentna lub semitransparentna forma nadaje im jednak wyjątkowy wygląd.

Problemów nie powoduje również pielęgnacja szkła. Nie jest podatne na barwienie nawet w kontakcie z najbardziej kłopotliwymi składnikami spożywczymi (np. buraki, curry, kurkuma czy czerwone wino), a do tego można je myć w zmywarce.

Tworzywa sztuczne (melamina, akryl) – praktyczność i bezpieczeństwo

Do produkcji naczyń wykorzystuje się też specjalne tworzywa sztuczne nadające się do kontaktu z żywnością. Najczęściej są to akryl i melamina, które mogą mieć wiele zastosowań w nowoczesnym domu. Zwykle uchodzą jednak za najlepsze materiały na talerze obiadowe dla dzieci, zwłaszcza tych w wieku niemowlęcym.

Rodzice cenią sobie takie rozwiązanie m.in. ze względu na komfort użytkowania. Małe dzieci jedzą kilka niewielkich posiłków dziennie, co oznacza sporo naczyń do mycia w ciągu dnia. Dodatkowo, ze względu na nie w pełni wykształcony układ odpornościowy artykuły dla nich trzeba wyparzać, a tworzywo sztuczne dobrze znosi takie zabiegi. Istotna jest też kwestia bezpieczeństwa. Zrzucenie plastikowego talerza na ziemię nie stanowi żadnego zagrożenia dla dziecka, bo ten albo tylko pęknie, albo rozpadnie się na nieostre fragmenty, które nie pokaleczą małych rączek.

Tworzywo sztuczne jest również doceniane za wyjątkową estetykę. Naczynia mogą być zdobione szerokim wachlarzem wzorów, które pobudzą wyobraźnię młodego lub nieco starszego użytkownika.

Zestaw pastelowych talerzy

Jak wybrać idealne talerze obiadowe? Praktyczny poradnik

Aby naczynia dobrze służyły na co dzień, trzeba je właściwie dopasować do indywidualnych potrzeb. Coś, co odpowiada komuś innemu, wcale nie musi pasować Tobie. Jeśli chcesz uniknąć frustracji przy codziennym użytkowaniu i konieczności szybkiej wymiany serwisu obiadowego, przed zakupem przemyśl dokładnie poniższe kwestie.

Potrzeby i styl życia

Wybór serwisu obiadowego zacznij od rozważenia swoich podstawowych potrzeb. Przede wszystkim, zastanów się nad tym, dla ilu osób powinien być przeznaczony. Liczbę talerzy należy dopasować do tego, ilu jest domowników, a także do częstotliwości przyjmowania gości.

Zaleca się, aby na 1 osobę przypadały 2-3 talerze. Dlaczego? Dzięki temu nie trzeba będzie ich myć od razu po zjedzeniu, by móc podać kolejne danie. Docenisz to w szczególności podczas domowych przyjęć, jak również świąt, gdy serwowanie posiłku nie kończy się na jednym daniu.

Nie bez znaczenia jest też to, czy zależy Ci na uniwersalnym, wszechstronnym zestawie czy na podziale na odświętne naczynia i lekkie talerze obiadowe na co dzień. Oba podejścia niosą za sobą wymierne korzyści.

Jeśli masz osobny serwis na specjalne okazje, możesz kreować własne rytuały podkreślające ich doniosłość i świętować takie wydarzenia w szczególny sposób. Z drugiej strony, wybór jednego eleganckiego kompletu talerzy przesądzi o tym, że każdy posiłek stanie się równie wyjątkowym i ekskluzywnym doznaniem. Jest to zatem prosta droga do celebrowania każdego dnia – zasługujesz na to, by cieszyć się odrobiną luksusu zawsze, a nie tylko od święta.

Zwróć uwagę na funkcjonalność

Naczynia stanowią jeden z najintensywniej użytkowanych elementów wyposażenia kuchni. W związku z tym przy ich wyborze warto skupić się w szczególności na aspektach praktycznych, które wpływają na codzienny komfort użytkowania. W tym kontekście istotne są przede wszystkim:

  • sposób pielęgnacji – niektóre naczynia nadają się do mycia w zmywarce, co zapewnia dużą oszczędność czasu. Inne natomiast muszą być myte w zmywarce z obawy przed uszkodzeniem delikatnej powierzchni;
  • użytkowanie w zmywarce – jeśli zależy Ci na możliwości podgrzewania potraw w zmywarce bezpośrednio na talerzu, upewnij się koniecznie, co mówi o tym producent. Zazwyczaj jest to dopuszczalne w przypadku naczyń z ceramiki, porcelany i szkła;
  • odporność na uszkodzenia – im trwalszy materiał, tym mniejsze ryzyko, że już w krótkim czasie zobaczysz na nim rysy od sztućców czy odłupane dziury w miejscach, w których doszło do mechanicznego urazu. Jeśli zależy Ci na tym, by mieć talerze obiadowe odporne na uszkodzenia, postaw na porcelanę która uchodzi za najtrwalszą. Wśród ceramiki też można znaleźć trwałe talerze, zwłaszcza w wariancie szkliwionym;
  • wygoda użytkowania – szeroki rant przy talerzu głębokim czy lekko podwyższony brzeg w modelu płaskim sprawią, że łatwo przeniesiesz je na stół bez rozlewania zawartości;
  • komfort przechowywania – jeśli naczynia są dobrze wyprofilowane, może je układać w szafce jedno na drugim. Przyczynia się to do oszczędności miejsca.

Estetyka i design – talerze jako element dekoracyjny

Serwis obiadowy spełnia przede wszystkim funkcję praktyczną. Ma na celu umożliwić wygodne i efektowne podanie potraw na stół. Na tym nie kończą się jednak korzyści płynące z jego zastosowania. Naczynia służą również celom dekoracyjnym, a co za tym idzie – powinny współgrać z aranżacją wnętrza.

Wiele talerzy cechuje się uniwersalnym wyrazem. Dotyczy to w szczególności ponadczasowych propozycji, jak okrągłe lub kwadratowe talerze w bieli, które pasują do wszystkiego. Jeśli w nadchodzących latach planujesz większy remont lub przeprowadzkę, okażą się dobrym wyborem, bo dopełnią każdy wystrój.

Możesz jednak pójść o krok dalej i zadbać o większą spójność wizualną w kontekście detali aranżacyjnych. Przykładowo, do przestrzeni utrzymanej w industrialnym duchu warto dobrać naczynia w ciemnej barwie i z celowymi postarzeniami. Za nowoczesne talerze obiadowe do kuchni w stylu skandynawskim posłużą natomiast takie w pastelowej kolorystyce i z subtelnymi zdobieniami, np. pod postacią ryflowanego wykończenia rantów.

Budżet – ile chcesz wydać na talerze obiadowe?

Porządny zestaw talerzy obiadowych będzie Ci służyć nawet przez kilka czy kilkanaście lat przy właściwej pielęgnacji. Z tego powodu nie warto na tym oszczędzać. O ile tylko możesz sobie na to pozwolić, większy wydatek teraz zapewni Ci oszczędność w przyszłości.

Z drugiej strony – musisz zmieścić się w budżecie odpowiadającym Twoim możliwościom finansowym. Wbrew pozorom, tanie i dobre talerze obiadowe są łatwe do znalezienia. W sklepei Home & Passion rozejrzyj się przede wszystkim po kategorii z ceramiką, choć i w porcelanie odszukasz coś w przystępniejszej cenie.

Talerze obiadowe a doświadczenie jedzenia – subtelny wpływ na smak i odbiór

Jak to możliwe, że to samo danie przygotowanie z jednego przepisu smakuje zupełnie odmiennie? Choć jakość składników spożywczych i umiejętności kucharza są ważne, nie mniej istotna okazuje się prezencja. W tym natomiast duży udział mają talerze.

Wpływu koloru i kształtu talerza na postrzeganie smaku

Wbrew pozorom, na wrażenia estetycznie nie wpływa tylko design talerza, ale również jego kształt i kolor. Przykładowo, badania[1] wskazują na to, że czerwone i niebieskie naczynia mogą prowadzić do pobicia słonych akordów w daniu. Wyraziste kolory kojarzą się natomiast ze świeżością potrawy. Ciekawe wnioski można też wysnuć w oparciu o kształt. Badani najczęściej określali potrawy na okrągłych talerzach jako słodkie/gorzkie, podczas gdy te o ostrych rantach wzmacniały odczuwalność smaku słonego.

Zestaw nowoczesnych talerzy

Jak odpowiednio dobrany talerz może podkreślić walory wizualne potrawy?

W domowych warunkach z pewnością nie zwracasz aż takiej uwagi na psychologię serwowania potraw, jak podmioty z branży gastronomicznej. Mimo to możesz poprawić wrażenia płynące z jedzenia w prosty sposób – wybierając odpowiedni serwis obiadowy. Bazując na aktualnych badaniach[2] z tej dziedziny, zwróć uwagę w szczególności na następujące aspekty:

  • biały, okrągły talerz jest najbardziej uniwersalną opcją,
  • naczynia w ciemnej kolorystyce i o kwadratowym kształcie kojarzą się z wyrafinowaną formą posiłków,
  • jasne barwy mogą wzmagać intensywność doznań smakowych, a czerń nieco ją przytłaczać.

Pielęgnacja i przechowywanie talerzy obiadowych – jak zapewnić im długowieczność

Aby nowe talerze cieszyły pięknym wyglądem przez długi czas, należy je pielęgnować zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli chcesz oszczędzić sobie niedogodności przy późniejszym użytkowaniu, zapoznaj się z informacjami na ten temat jeszcze przed zakupem.

Zwróć uwagę w szczególności na to, że niektóre rodzaje talerzy obiadowych wymagają ręcznego mycia przy użyciu delikatnego detergentu i miękkiej gąbki, aby uniknąć rys. Dotyczy to w szczególności porcelany. Delikatna pielęgnacja jest też zasadna, gdy masz do czynienia z ręcznie malowanymi naczyniami – w trosce o to, aby nadruki nie starły się i nie wyblakły zbyt szybko.

Choć konieczność ręcznego mycia nie jest dużym utrudnieniem, nie jest to jedyna opcja, jaką masz do dyspozycji. Z myślą o własnym komforcie możesz od razu zastanowić się nad tym, jak wybrać talerze obiadowe do zmywarki. W tym przypadku dobrym wyborem okaże się większość naczyń z ceramiki, szkła i tworzywa sztucznego – o ile producent nie zaleca inaczej.

Gdy korzystasz ze zmywarki, zwróć też uwagę na jej właściwą obsługę:

  • delikatne materiały (np. kamionkę lub fajans) myj na specjalnym programie o niższej temperaturze niż zwykle,
  • układaj talerze w dużych odstępach od siebie, aby nie obijały się podczas mycia, a woda mogła dotrzeć do wszystkich zakamarków,
  • stosuj wysokiej jakości detergenty, które skutecznie domywają zabrudzenia.

Nie bez znaczenia jest też właściwe przechowywanie serwisu obiadowego. Niezależnie od tego, z jakim materiałem masz do czynienia, trzymaj talerze w suchym, czystym miejscu, w którym nie będą bezpośrednio narażone na promieniowanie słoneczne.

Z myślą o oszczędności miejsca poszczególne elementy możesz układać jeden na drugim. Najlepiej jednak, żeby pomiędzy nimi znalazły się papierowe podkładki lub filcowe krążki, które zapobiegną porysowaniu powierzchni. Pod stosem talerzy warto ułożyć matę antypoślizgową – dla stabilności.

Podsumowanie – wybierz talerze, które uczynią Twoje posiłki wyjątkowymi

Talerze obiadowe nie muszą spełniać jedynie funkcji praktycznej i służyć do podawania potraw. Dzięki nietuzinkowemu designowi mogą również opowiadać jakąś historię i wpływać na prezencję dania. Biorąc pod uwagę to, że jesz także oczami, to niezwykle ważne.

Pamiętaj, że eleganckie talerze obiadowe na specjalne okazje nie muszą czekać w szafce, aż pojawi się jakaś uroczystość godna wyciągnięcia ich na stół. Używając ich na co dzień, nadasz wyjątkowość każdemu posiłkowi, który stawiasz przed najbliższymi.

Źródła:

[1] https://insider.thewholesalegroup.co.uk/articles/inspiration/plate-psychology-how-plate-colour-and-shape-influence-our-perception-of-food/

[2] https://www.researchgate.net/publication/275481921_Plate_shape_and_colour_interact_to_influence_taste_and_quality_judgment