Serwowanie zup

Zupy w Polsce mają szczególny status – umiłowaliśmy je sobie jako nieodłączną część ważnych uroczystości, obiadów w rodzinnym gronie czy nawet niedzielnego relaksu z najbliższymi. Nie ma w tym nic dziwnego: ich rozłożysty wachlarz sprawia, że każdy znajdzie wśród różnorodnych zup coś dla siebie – niektórych zachwycą zupy kremy, innych zupy czyste czy nawet zupy zapiekane. Pojawia się jednak problem: jak dopasować naczynia do podawania zup do potrawy, którą chcemy zaserwować? Dzisiaj pokazujemy, jak nie popełnić kulinarnego faux-pas!

Podawanie zupy a savoir-vivre

Serwowanie zupy w elegancki sposób to nie taka prosta sprawa! Potrawy te – chociaż pyszne – mogą sporo namieszać na stole. Chcemy jednak, by nasi goście czuli się komfortowo, a samo otoczenie prezentowało się odpowiednio godnie. Niektórzy mówią, że odpowiednio podawane zupy potrafią lepiej smakować!

Najważniejszym kryterium zupnego savoir-vivre’u jest niezaprzeczalnie użycie odpowiedniego naczynia. Wazy, misy, talerze głębokie czy porcelanowe filiżanki do zupy – rodzaje naczyń do zup potrafią przyprawić o zawrót głowy i wprawić w zakłopotanie niejednego mistrza etykiety. Bez obaw: dzisiaj wyjaśniamy, jak dobrać odpowiednie nakrycia do danej potrawy i jak w nich podawać zupę.

Rodzaje naczyń do podawania zup

W czym możemy wybierać? Arsenał dostępnych naczyń jest naprawdę spory, ale wbrew pozorom każde z nich okazuje się przydatne – zależnie od tego, jaką zupę chcemy zaserwować. Które są najbardziej popularne, bez których nie obejdzie się żadna kuchnia, a bez których nie podamy zup doprawionych śmietaną?

Talerze głębokie do zupy

Klasyczne talerze głębokie znajdziemy niemal w każdym domu. To w nich najczęściej podaje się popularne zupy z dodatkami. Zaserwujemy w nich zarówno zupy klarowne, jak i zabielane. Właśnie w nich dostajemy uwielbiany przez Polaków niedzielny rosół z makaronem, ale także różnorodne chłodniki czy barszcz z uszkami.

Okrągłe i mające wyraźny rant ułatwiają spożywanie tych potraw, które składają się z wielu dodatków. Ponadto te minimalistyczne wyjątkowo dobrze się prezentują, dodając elegancji każdej ceremonii. Bez obaw – jeśli wykorzystujesz je do podawania zupy na co dzień, możesz wybrać te z delikatnymi wzorami czy kwiatowymi motywami.

Bulionówki

Czym są bulionówki? To nic innego, jak eleganckie naczynia w kształcie małych miseczek wyposażone w wygodne uszka. Najczęściej używa się ich podczas eleganckich obiadów czy przyjęć – idealnie nadają się do spożywania niewielkich ilości zupy, która służyć ma za aperitif przed daniem głównym.

Jakiego rodzaju zupy serwujemy w bulionówkach? Idealnie prezentują się w nich wszelkiego rodzaju zupy czyste – buliony (jak sama nazwa wskazuje), barszcze czy niektóre klarowne chłodniki. Często serwuje je się na małym, okrągłym talerzyku, który nie tylko chronić ma obrus przed zachlapaniami, ale jest także miejscem na pyszne paszteciki czy diablotki.

Miseczki do zupy

Miseczki są niezastąpionym elementem każdej kuchni i jadalni! Chociaż znajdziemy im wiele zastosowań, to najczęściej posłużą jako alternatywa dla głębokich talerzy podczas podawania pysznych zup. Czym różnią się od bulionówek? Przede wszystkim mają jednolity kształt i pozbawione są uszek.

Eleganckie miseczki z ceramiki czy porcelany sprawdzają się idealnie podczas podawania gęstych, rozgrzewających zup – na przykład kremu z pomidorów czy kalafiora. Serwuje się w nich również ostre, dalekowschodnie zupy. Jeśli więc chcesz podać zupy takie jak Tom Yum czy Ramen, koniecznie musisz wyposażyć się w piękne, bogato zdobione miski!

Nic nie stoi na przeszkodzie, by postawić na nieco bardziej niecodzienne bryły. Wybierz czworokątne miski o przyciągającym wzrok kształcie, a zrobisz furorę podczas kolejnego przyjmowania gości!

Filiżanki do zupy

Serwować zupy można również w pięknych, bogato zdobionych i eleganckich porcelanowych filiżankach do zupy. Bez obaw, od zwykłych filiżanek do kawy wyróżnia je zdecydowanie pojemność, która może liczyć nawet 500 mililitrów – można się najeść! W takich naczyniach podaje się zarówno zupy kremy – tak jak w miseczkach – ale także gęste zupy gulaszowe typu consomme.

Koniecznie podaje się je na eleganckich talerzykach w towarzystwie niewielkiej łyżeczki. Nie da się ukryć, że podawanie zupy w filiżankach to jeden z najbardziej dystyngowanych sposobów spożywania tych wyjątkowych potraw!

Kokilki

Czym są te naczynia o dosyć niecodziennej nazwie? To nic innego, jak ceramiczne, kamionkowe bądź porcelanowe naczynia, które możesz wstawić do piekarnika. Są najlepszymi przyjaciółmi tych, którzy kochają aromatyczne i rozgrzewające zupy zapiekane. Ciężkie, grubo ciosane naczynia wkłada się do piekarnika, a następnie – jeszcze gorące i pełne parujących potraw – podaje gościom. Efekt jest znakomity!

Kokilki najczęściej wykorzystuje się do podawania pysznych zup serowych czy popularnej, francuskiej zupy cebulowej. Potrafi ona odpędzić wszelkie mrozy i jesienną chandrę! Nie da się ukryć – zupy podane w tych małych garnuszkach prezentują się bardzo apetycznie.

Małe filiżanki do zupy

Niewielkie filiżanki z małym uszkiem wykorzystuje się do podawania zup niezwykłych, których podstawą są niecodzienne składniki. Tak zwane „zupy specjalne” to między innymi zupy rakowe, żółwiowe czy z przepiórczych jaj. Charakteryzują się intensywnym smakiem, więc zwykle serwuje się ich niewielką ilość – dla zaskoczenia gości. Koniecznie uzupełnij taką filiżankę ułożoną z boku niewielką łyżeczką: taką, jaką podałbyś do kawy.

Wazy na zupę

Jeśli planujesz serwować zupy wielu gościom, warto wykorzystać eleganckie wazy na zupę. Z pewnością już się z nimi spotkałeś – chociażby na ważnych uroczystościach, takich jak wesela. Bez problemu możesz je jednak wykorzystać także w domu. Co więcej – tak podana zupa świetnie się prezentuje!

Jeśli więc przyjmujesz wielu gości, koniecznie wyposaż się w gustowną wazę. Wystarczy wypełnić ją pyszną zupą, a goście sami nalewać będą ją sobie na talerze. To bardzo wygodne! W tego rodzaju wazach należy podawać przede wszystkim zupy klarowne – doskonale sprawdzi się na przykład rosół. Wystarczy przed każdym z gości rozłożyć głębokie talerze wypełnione makaronem!

Nowatorskie sposoby podawania zup

A może tradycja to nie Twój styl i wolisz poznać oryginalne sposoby podawania zup? Nonkonformistom z pewnością spodoba się . Nie tylko wzbogaca zupę wyjątkowym aromatem czy pięknie się prezentuje, ale także dodatkowo podawanie żurku w chlebieyci. Nic nie stoi przecież na przeszkodzie, żeby smakowitą zupę zagryzać chrupiącym pieczywem odrywanym wprost od „talerza”!

Ciekawe jest także wykorzystanie do zaserwowania zupy dyniowej… wydrążonej dyni zamiast klasycznej wazy! Jeśli zastanawiasz się, jak zaskoczyć swoich gości – droga wolna! Lekkie zupy owocowe, jeśli takie lubisz, możesz podać także w połówce wydrążonego arbuza. To świetna alternatywa dla głębokiego talerza!

Nasze pomysły na gustowne podawanie zup

Zastanawiasz się, jakie naczynia wybrać do podawania swoich ulubionych zup? A może przyjmujesz ważnych gości i chcesz uzupełnić swoją zastawę? W naszej ofercie znajdziesz rozmaite talerze głębokie, miski czy wazy, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.

Naczynia do zupy

Połącz elegancję z przytulnością z naczyniami z naszej serii Alice – wybieraj wśród różnorodnych kolorów i znajdź ten, który najbardziej odpowiada Twojemu charakterowi. W tym zestawieniu proponujemy pastelowe, morskie odcienie. Modne talerze czy filiżanki w tym stylu łączą w sobie magię retro z nowoczesnym designem, przykuwając oczy i umilając każdy posiłek. Zestawione ze złotymi sztućcami i podane na podkładce z naturalnych materiałów przywodzą na myśl wnętrza w stylu boho.

Serwowanie zupy

Interesuje Cię coś o nieco bardziej wytwornym sznycie? Zestaw ze sobą naczynia o głębokiej, granatowej barwie z tymi śnieżnobiałymi. Efekt jest nie do podrobienia – prezentują się bardzo świeżo i elegancko. Zestawione z bawełnianymi lub lnianymi serwetkami idealnie sprawdzą się do podania zupy podczas ważnej uroczystości w rodzinnym gronie.

Z pewnością wiesz już, w jakim naczyniu podawać zupę. Niezależnie, czy wybierzesz głębokie talerze, miski czy wazy – wszystkie naczynia znajdziesz w ofercie Home & Passion. Na pewno uda Ci się doskonale przyjąć swoich gości i czekają Cię niezapomniane chwile w najmilszym gronie!