Nakrycie stołu na Święta - czego nie powinno zabraknąć na Boże Narodzenie?Nakrycie stołu na Święta - czego nie powinno zabraknąć na Boże Narodzenie?

Dwie, dwanaście czy dwadzieścia – nieważne ile osób ma pomieścić nasz świąteczny stół. Najważniejsze że jest miejscem wyjątkowym, pełnym miłości, świadkiem ważnych rozmów i wzruszeń. Warto, aby w tych wyjątkowych chwilach w roku, na które wszyscy czekają, był odpowiednio przygotowany i nakryty. Dzięki kilku wskazówkom nakrycie stołu na Święta Bożego Narodzenia będzie przyjemnością, a na świątecznym stole niczego nie zabraknie.

Przed pierwszą gwiazdką

Święta Bożego Narodzenia we wszystkich polskich domach rozpoczynają się od uroczystej kolacji wigilijnej. Podczas niej podawane są tradycyjne potrawy wigilijne. Dla każdego gościa powinien być przygotowany zestaw składający się z talerza obiadowego, talerza deserowego, miski oraz sztućców. Idealnym wyborem będzie porcelana, która jest ponadczasowa i elegancka. Wszystkie elementy mogą być z tej samej kolekcji w identycznym kolorze. Można również przełamać konwenanse i na wigilijną kolację skompletować niepowtarzalny i oryginalny serwis składający się z talerzy w różnych wzorach i kolorach. Wiele marek oferuje taką możliwość. Mimo że poszczególne elementy różnią się, to tworzą niepowtarzalną i dobrze komponującą się na stole całość. Warto mieć dodatkowe talerze, które można podać gościom, ponieważ potrawy wigilijne mają zróżnicowane smaki i warto wymienić nakrycie podczas jedzenia kolejnych dań. Tradycja nakazuje przygotowanie również nakrycia dla niespodziewanego gościa. Warto mieć w zanadrzu dodatkowy zestaw, który posłuży w tym celu. Ciekawym pomysłem jest również nakrycie dla wszystkich gości kompletami w tym samym kolorze, a dodatkowe nakrycie dla gościa może się wyróżniać, podkreślając wyjątkowość tradycji. Każdy gość powinien mieć również przygotowaną szklankę na napoje. W tym wyjątkowym dniu pięknie prezentować się będą szklanki na nóżce. Warto zadbać również o inne elementy nakrycia stołu i dekoracje. Przy każdym talerzu możemy położyć złożoną serwetkę, do której za pomocą wstążki przymocujemy gałązkę choinki. Taka dekoracja jest estetyczna i na pewno spodoba się gościom. Ważny jest również obrus. Trzeba sprawdzić czy jest dopasowany do wielkości stołu i kolorem pasuje do nakryć stołowych. Tradycyjnie, pod obrusem nie może zabraknąć sianka. Wskazane jest również dodatkowe udekorowanie stołu igliwiem na przykład w formie wieńca w środku którego umieścimy świece.

Wieczerza wigilijna

Kolacja rozpoczyna się pożywną zupą: barszczem czerwonym z uszkami lub zupą grzybową. Tutaj przydatne będą wspomniane wcześniej porcelanowe miski. Potem domownicy i goście kosztują wszystkich pozostałych potraw, których tradycyjnie powinno być aż dwanaście. To, co pojawia się na świątecznym stole różni się w zależności od regionu. Jest jednak kilka wspólnych elementów. Obowiązkowym punktem niemal każdej wigilii są pierogi z kapustą i grzybami. Ugotowane i okraszone podsmażoną cebulką będą dobrze prezentować się na porcelanowym półmisku. Każdy gość będzie mógł nałożyć sobie tyle sztuk na ile ma ochotę. Podobnie – na ozdobnym, porcelanowym półmisku możemy podać również smażoną rybę. Taki półmisek będzie również przydatny do przyrządzenia wszelkich potraw w galarecie np. karpia. Jeśli na naszym stole ma znaleźć się taka potrawa jak np. kapusta z grochem, będzie się ona dobrze prezentowała w oryginalnej porcelanowej misce.

Świąteczny obiad

Pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia upływa najczęściej na wizytach rodziny i przyjaciół. Spotykamy się wtedy w mniejszym lub większym gronie, aby wspólnie zjeść obiad, a następnie przy kawałku pysznego ciasta, wypić popołudniową kawę. Nakrycie stołu podczas takiego obiadu może zawierać mniej dekoracji niż podczas wigilii. Dobrze sprawdzą się jednak takie akcenty jak np. świece i serwetki ze świątecznym motywem. Nakrycia stołowe trzeba przygotować w zależności od menu jakie pojawi się na stole. Jeśli serwujemy gościom zupę, to oczywiście należy naszykować miski. Do drugiego dania obowiązkowe są duże talerze obiadowe. W przeciwieństwie do wigilii, nie ma tutaj potrzeby szykowania dodatkowych nakryć na zmianę. Doskonale sprawdzi się porcelana. Porcelanowe miski i talerze to obowiązkowe wyposażenie domu, zarówno na co dzień, jak i od święta. Dla każdego gościa musi być przygotowany również komplet sztućców, szklanka, oraz (zależnie od potrzeb) kieliszek do wina. Wszystkie potrawy jak np. mięsa, możemy podać na porcelanowych półmiskach. Dodatki jak np. ziemniaki, czy surówki i gotowane warzywa, będą dobrze wyglądać w eleganckich miskach. Każdy gość będzie mógł nałożyć sobie odpowiednią porcję.

Świąteczna filiżanka

Po obiedzie czas na herbatę i kawę, a także coś słodkiego. Wszystkie wypieki będą pięknie prezentowały się na parterowych, dwu- lub trzypoziomowych paterach. Rozmiar patery zależy od ilości gości. Do nakładania świątecznych ciast niezbędne będą łopatka i nóż, czyli zestaw do serwowania ciast. Zarówno herbatę jak i kawę możemy podać w eleganckim porcelanowym dzbanku. Najlepiej smakować będzie w pięknych filiżankach. Warto mieć specjalny zestaw, pielęgnowany właśnie na taką okazję, aby podkreślić wyjątkowość spotkania. Na świątecznym stole nie może wtedy zabraknąć dzbanka z mlekiem do kawy oraz cukiernicy. Przy perfekcyjnie nakrytym stole, każda świąteczna chwila będzie wypełniona radością.