Czy warto kupić wysokiej jakości zastawę porcelanową?

Porcelana – dobrze wygląda zarówno na stole, jak i w witrynie. Ale co z użytecznością i praktycznością? Czy warto wydać nieco więcej i kupić zastawę porcelanową wysokiej jakości? Zdecydowanie tak i zaraz zdradzimy dlaczego.

Krótka historia porcelany

Porcelana znana jest w Chinach już od VII wieku. Na naszym kontynencie pojawiła się na początku XVIII wieku, kiedy to niemiecki alchemik, badacz i filozof Ehrenfried Walther von Tschirnhaus opracował własny sposób jej uzyskiwania. Dzięki temu Niemcy przez długi czas były najważniejszym europejskim ośrodkiem porcelany, a same produkty były wytwarzane na małą skalę, osiągały zawrotne ceny i traktowano je jak małe dzieła sztuki. W 1745 roku zaczęto również wytwarzać porcelanę w Wielkiej Brytanii. Brytyjczycy wymyślili własną technikę na produkcję tzw. porcelany kostnej. Obecnie porcelana jest jednym z najpopularniejszych materiałów do produkcji różnego rodzaju naczyń w zastawie stołowej. Cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie dzięki swoim cechom i pięknemu designowi.

Skład ma znaczenie

Porcelana jest wyrobem ceramicznym. Jej najważniejszym składnikiem jest glinka kaolinowa, nazwana tak od miejsca pierwotnego wydobywania - zbocz gór Gaoling w Chinach. Do tego materiału dodaje się kilka innych składników, a proporcje doboru są decydujące. Od nich zależy, jak wysoką jakość ma finalny produkt z porcelany. Porcelana ogólnie dzieli się na twardą i miękką. Większość porcelany wytwarzanej w Europie to porcelana twarda. Jest to porcelana zwarta, odporna na działanie czynników atmosferycznych i chemicznych. Taka porcelana ma wysoką wytrzymałość na ściskanie. Jest gładka i w warunkach normalnego codziennego użytkowania charakteryzuje się odpornością na temperaturę. Jest biała, cienka i przeświecająca. Jeśli porcelana ma brudny odcień szarości to jest niskiej jakości. Porcelana miękka jest cieńsza i bardziej krucha. Jedną z jej odmian jest tzw. porcelana kostna (bone china) – to ta wynaleziona przez Brytyjczyków. Porcelana kostna pozwala na wytwarzanie naczyń o naprawdę cienkich ściankach; transparentnych, gdy się je ogląda pod światło oraz odpornych na urazy mechaniczne. Ma ona barwę od śnieżnobiałej, przez odcień kości słoniowej aż do ciepłego beżu. Niezależnie od rodzaju, proces wyrobu porcelany zawsze powinien przebiegać z najwyższą starannością. Na rynku dostępne są różne mieszanki przypominające porcelanę (na przykład fajans czy porcelit), jednak to właśnie w prawdziwą porcelanę wysokiej jakości warto zainwestować, aby cieszyć się nią przez długie lata.

Zastawa niezniszczalna

Prawdziwa porcelana posiada wiele cech, których nie mają inne materiały. Przede wszystkim, przy odpowiedniej pielęgnacji jest inwestycją na lata. Nieprzypadkowo w niemal każdym domu znajduje się porcelanowy serwis obiadowy lub kawowy, który jest w rodzinie od lat. Porcelana ma najtwardsze szkliwo, a więc powierzchnia naczyń jest bardzo długo błyszcząca i odporna na wszelkie zarysowania (na przykład przez sztućce). Wysokiej jakości porcelana wytrzymuje bez problemu ściskanie i zgniatanie – talerze można ustawiać jeden na drugim. Prawdziwą porcelanę można bez problemu myć mechanicznie w zmywarce. Wyjątek stanowią produkty ze specjalnymi zdobieniami, na przykład malowanymi ręcznie lub z elementami złotymi (lepiej myć je w zmywarce w niskich temperaturach lub ręcznie). Naczynia z porcelany wysokiej jakości mogą być trzymane w lodówce, nie zaszkodzi im również mrożenie (do -30ºC). W ogóle porcelana jest odporna na temperatury – na ogół można używać jej w kuchenkach mikrofalowych, a także jest odporna na szok temperaturowy. Porcelana wysokiej jakości ma zerową nasiąkliwość, więc nie wnikają w nią żadnego rodzaju zabrudzenia. Nie reaguje ani z kwasami, ani z zasadami. Oznacza to że można używać jej do każdego rodzaju jedzenia i napojów, bez obaw że z nimi zareaguje (jak może się to dziać w przypadku innych materiałów). Prawdziwą porcelanę bardzo łatwo wyczyścić – wystarczy bieżąca woda aby zmyć tłuszcz, wszelkiego rodzaju sosy, zupy czy inne płyny. Porcelana wysokiej jakości nie pofarbuje się od żadnego jedzenia ani napoju (jak już wspomnieliśmy – nie nasiąka, a przy tym nie przepuszcza cieczy). Nie potrzebuje do tego dodatkowej ochrony – sama w sobie ma takie cechy (w przeciwieństwie do wymienionego wcześniej fajansu, który musi być jeszcze pokrywany specjalnym szkliwem, nieprzepuszczającym płynów). Aby sprawdzić czy mamy do czynienia z porcelaną wysokiej jakości można wykonać tzw. test atramentu. Kroplę atramentu należy nałożyć na naczynie a po kilku minutach spróbować zmyć wodą. Jeśli atrament zmył się bez problemu, jest to porcelana wysokiej jakości. W jej podróbki miernej jakości, farba wsiąknie i zostawi ślad. Wysokiej jakości porcelana nie tylko jest bardzo użyteczna, ale także zachwyca swoim designem. Zarówno samo naczynie jak i jego zdobienia w większości przypadków wykonywane są ręcznie przez człowieka. To czyni każdy produkt wyjątkowym i niepowtarzalnym.

Inwestycja na lata

Dzięki swoim właściwościom, prawdziwa porcelana wysokiej jakości będzie cieszyć przez długie lata. Warto w nią zainwestować, ponieważ doskonale sprawuje się na stole zarówno na co dzień jak i od święta.