Zastawa Stołowa w skandynawskim styluTrwała, piękna i ponadczasowa – taka jest prawdziwa porcelana. Znana na świecie od wieków, obecnie produkowana jest w wielu krajach. Różni się jednak stylem i jakością. Czy lepiej wybrać porcelanę pochodzącą z Anglii, czy może postawić na nowoczesne naczynia ze Skandynawii lub klasyczne z Chin? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.

Porcelana to rodzaj białej, przeświecającej ceramiki bardzo wysokiej jakości. Po raz pierwszy została odkryta w Chinach już w VII wieku. To tam wyprodukowano pierwsze naczynia porcelanowe, które były bardzo rzadkie i drogie. W Europie za ojca porcelany uznawany jest niemiecki alchemik, badacz i filozof Ehrenfried Walther von Tschirnhaus. Na początku XVIII wieku w Niemczach opracował on własny sposób uzyskiwania porcelany, niezależny od tego chińskiego. Po jego śmierci prace nad porcelaną kontynuował jego uczeń - Johann Friedrich Böttger. Pracował w Dreźnie i Miśni. Co ciekawe, był alchemikiem elektora saskiego i króla Polski Augusta II Mocnego, kolekcjonera chińskiej porcelany. Dzięki temu Niemcy przez długi czas były jedynym ośrodkiem porcelany na naszym kontynencie. Naczynia porcelanowe były wytwarzane na małą skalę, osiągały zawrotne ceny i traktowano je jak małe dzieła sztuki. Drugim ośrodkiem porcelany w Europie została Wielka Brytania. To tam, w 1745 roku Thomas Frye opracował własną technologię wytwarzania tzw. porcelany kostnej. Była podobna do porcelany chińskiej, jednak charakteryzowała się większą wytrzymałością mechaniczną. Jego wyroby nie odniosły sukcesu komercyjnego i dopiero kilka lat później, za sprawą garncarza Josiaha Spode, porcelana angielska odniosła szeroki sukces. Rozwinął on bardziej masową i korzystną finansowo produkcję porcelany kostnej. Porcelana jest wytwarzana z mieszanki glinki kaolinowej ze skaleniem i kwarcem poprzez wypalanie uformowanych wyrobów w temperaturze od 920-980 °C aż do 1280-1460 °C. Porcelana dzieli się na twardą i miękką, w zależności od temperatury wypalania. Chiny, Niemcy i Wielka Brytania – to tym krajom zawdzięczamy porcelanę jaką znamy obecnie, a każda z nich ma pewne różnice. Jednak przez wieki produkcja porcelany rozwinęła się także w wielu innych krajach.

Azjatycka delikatność

Pierwszą na świecie porcelaną była porcelana chińska. Od wieków posiadała w Chinach wyjątkowe znaczenie pośród wszystkich artystycznych wyrobów. Początkowo była produkowana na potrzeby dworu cesarskiego, do użytku codziennego, celów ceremonialnych i kultowych. Zawsze stanowiła wyznacznik pozycji społecznej i zamożność posiadacza. Do dziś porcelana chińska jest niezwykle ceniona na całym świecie i osiąga wysokie ceny. Jest ona z reguły porcelaną miękką, czyli wypalaną w niższej temperaturze. Chińska porcelana jest bardzo delikatna i krucha. Ma jednak swoje zalety. Proces wypalania tego rodzaju porcelany umożliwia jej zdobienie farbami podszkliwnymi o szerokiej gamie kolorów. Chińska porcelana najczęściej zdobiona jest motywami charakterystycznymi dla kultury azjatyckiej, takimi jak: lotos, piwonia, dzika śliwka czy smok. Warto zwrócić uwagę na marki Tokyo Design Studio oraz PiP Studio, które oferują przepiękną porcelanę inspirowaną tradycją Azji.

Angielska romantyczność

Porcelana angielska charakteryzuje się przede wszystkim nieco innym składem. Opracowana przez Anglików receptura porcelany kostnej (tzw. bone china) pozwala na produkcję naczyń o bardzo cienkich ściankach, ale o dużej wytrzymałości mechanicznej. Ścianki te są wręcz transparentne, gdy ogląda się je pod światło. Porcelana kostna ma barwę od śnieżnobiałej, przez odcień kości słoniowej aż do ciepłego beżu. Cechą charakterystyczną porcelany angielskiej jest typowo angielski styl zdobień naszkliwnych i wszkliwnych. Na porcelanie angielskiej często pojawiają się romantyczne motywy kwiatowe (przede wszystkim róże). Główne kolory zdobień to odcienie czerwieni, beżu i różu. Styl angielski jest tradycyjny i elegancki. Będzie świetnie pasował do rustykalnych wnętrz, ale wniesie też powiew świeżości do nowoczesnej jadalni. Marki, które oferują wysokiej jakości porcelanę angielską to: Katie Alice, DUO czy Easy Life.

Skandynawska nowoczesność

Porcelana w stylu skandynawskim jest prosta i minimalistyczna. Zazwyczaj nie ma na niej bogatych i kolorowych zdobień, a o jej uroku stanowi oszczędne wzornictwo. Jest bardzo uniwersalna. Kolory są wyważone i stonowane, przeważają pastele i szarości. Próżno szukać w porcelanie skandynawskiej fikuśnych kształtów, często obecnych w porcelanie angielskiej. Porcelana skandynawska to dobry wybór dla wszystkich miłośników ponadczasowego designu i nowoczesnych wnętrz. Marki, które oferują piękną porcelanę skandynawską wysokiej jakości to: Krasilnikoff, Green Gate czy Sandra Isaksson.

Ponadczasowy zakup

Niezależnie od tego jaki rodzaj porcelany wybierzemy, stanowić ona będzie ozdobę każdego wnętrza – zarówno w stylu nowoczesnym jak i tradycyjnym. Zarówno finezyjne i eleganckie naczynia z kwiatowym wzorem w stylu angielskim, jak i minimalistyczna skandynawska porcelana, będą służyć nam przez długie lata.